Ένα ξενοδοχείο φτιαγμένο από… αλάτι στη Βολιβία

luna-salada-ksenodoxeio
ΤΕΤΑΡΤΗ, 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Τούβλα από…αλάτι απαρτίζουν τους τοίχους του ξενοδοχείου Luna Salada της Βολιβίας κι απ’ ό,τι δείχνουν όλα, η διαμονή εκεί θα είναι αρκετά… αλμυρή.

Το Ξενοδοχείο Luna Salada βρίσκεται στη Βολιβία, στη Λα Πας, στη Salar de Uyuni, τη μεγαλύτερη επίπεδη έκταση με αλάτι του κόσμου. Το πρωτότυπο αυτό ξενοδοχείο χτίστηκε χρησιμοποιώντας μόνο φυσικούς πόρους και όσο κι αν σας κάνει εντύπωση, σχεδόν τα πάντα εκεί μέσα είναι φτιαγμένα από αλάτι, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζιών, των καρεκλών, των πατωμάτων και των τοίχων.

Όλα τα δωμάτια είναι κατασκευασμένα με τούβλα αλατιού προκειμένου να χαρίσουν τη θετική ενέργεια της έκτασης Salar de Uyuni στον κάθε επισκέπτη –ακόμη και στον… υπερτασικό- ενώ η διακόσμησή του πέραν αυτού είναι απλή και άνετη.

Το πρώτο ξενοδοχείο από αλάτι κατασκευάστηκε το 1993-1995 στη μέση της έκτασης Salar de Uyuni κι έγινα σύντομα τουριστικός προορισμός. Η θέση του, όμως, στο κέντρο της έκτασης δημιουργούσε υγειονομικά προβλήματα, καθώς τα περισσότερα απόβλητα συλλέγονταν χειρονακτικά, ενώ είχε 12 δίκλινα, κοινό μπάνιο και καθόλου ντους. Η περιβαλλοντική μόλυνση που προκάλεσε το ανάγκασε να κλείσει το 2002 και το 2007 χτίστηκε καινούργιο με το όνομα Palacio de Sal, στην ανατολική άκρη της Salar de Uyuni, όπου πλέον όλα λειτουργούν με βάση τους κανονισμούς. Δίπλα σε αυτό βρίσκεται και το Luna Salada, το πιο πρόσφατο ξενοδοχείο αλατιού, με ένα και μοναδικό κανόνα: απαγορεύεται το… γλείψιμο των τοίχων!

Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ.