5 χώρες που αξίζει να στηρίξουμε με τα ταξίδια μας το 2015

xili
ΤΡΙΤΗ, 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Πολλοί ταξιδιώτες επιλέγουν να μείνουν μακριά από χώρες που δεν τιμούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν σέβονται το περιβάλλον όσο θα έπρεπε, διαλέγοντας τον ταξιδιωτικό προορισμό τους με πιο ανθρωπιστικά κριτήρια.

Ακόμη και μέσα από τα ταξίδια μας και την επιλογή προορισμών, μπορούμε να στείλουμε ένα μήνυμα στην ανθρωπότητα, στηρίζοντας τις χώρες που τιμούν τον άνθρωπο και τη φύση και στρέφοντας το κεφάλι μακριά από αυτές που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον, επιδεικνύοντας έλλειψη σεβασμού και στα δύο.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Ethical Traveler, ο οποίος κάθε χρόνο αναλύει τις πρακτικές των χωρών και κατατάσσει την ετήσια λίστα με αυτές που προωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, προστατεύουν το περιβάλλον και υποστηρίζουν το κοινωνικό καλό, καλλιεργώντας ταυτόχρονα μια ζωντανή, βασισμένη στην κοινότητα, τουριστική βιομηχανία.

Αν σκέφτεστε κι εσείς παρόμοια και θέλετε μέσα από τα ταξίδια σας να στέλνετε κι ένα μήνυμα, τότε οι παρακάτω προορισμοί θα πρέπει να μπουν στη λίστα σας για τα επόμενα ταξίδια του 2015.

Χιλή
Από όλους τους προορισμούς, η Χιλή σκόραρε υψηλότερα όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, η οποία μεταξύ άλλων ενέκρινε τον πρώτο φόρο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που θα τεθεί σε ισχύ το 2018 και πρόκειται να καλύψει το 55% των εκπομπών του κράτους, ενώ έχει θέσει στόχο να στραφεί περισσότερο προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καλύπτοντας μέσω αυτών το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας, μέχρι το 2025.

Πράσινο Ακρωτήρι
Η νησιωτική χώρα της δυτικής Αφρικής βρίσκεται στη λίστα καθώς εγκαθιδρύει ισχυρούς δεσμούς μεταξύ της αγροτικής ανάπτυξης, της ανακούφισης της φτώχιας και της οικονομικής ανάπτυξης, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα τη γεωργία και το ψάρεμα. Όσον αφορά την κοινωνική πρόνοια, βρίσκεται στις χώρες της αφρικανικής περιοχής με τον υψηλότερη δείκτη και σταδιακά μειώνει τις ανισότητες ανάμεσα στα 2 φύλα, με όλο και περισσότερες γυναίκες να καταλαμβάνουν πολιτικές θέσεις.

Μαυρίκιος
Ακολουθώντας τη Χιλή σε θέματα περιβαλλοντικού χαρακτήρα, ο Μαυρίκιος, ο οποίος διατηρεί μια πλούσια και πολυποίκιλη χλωρίδα με περισσότερα από 670 είδη φυτών και πάνω από 300 να είναι ενδημικά, ξεκίνησε καμπάνια μέσα στο 2014 για τη φύτευση 200 χιλιάδων δέντρων, ενώ έχει ήδη ιδρύσει θαλάσσια πάρκα και έχει προχωρήσει πρόγραμμα καλλιέργειας κοραλλιών. Στη θέση 8 της λίστας, η χώρα αυτή κινείται ικανοποιητικά και σε κοινωνικό επίπεδο, ξεπερνώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ είναι η μόνη αφρικανική χώρα που έχει εξασφαλίσει εισοδηματικά προγράμματα ασφάλειας για πολίτες άνω των 60.

Λιθουανία
Στη βορειοανατολική Ευρώπη, η Λιθουανία κατέχει κι αυτή μια θέση στη λίστα με τις πιο ηθικές χώρες κι ένας από τους λόγους είναι ότι ο στόχος που είχε θέσει, να φτάσει δηλαδή στο 23% της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το 2020, φαίνεται να πραγματοποιείται νωρίτερα, αφού ήδη βρίσκεται στο 22%. Ανάμεσα σε 187 χώρες, βρίσκεται στην 35η θέση όσον αφορά την κοινωνική πρόνοια, με τα στοιχεία που αφορούν το προσδόκιμο ζωής, το μέσο όρο χρόνου που περνάνε οι πολίτες στο σχολείο και το κόστος διαβίωσης με βάση το μέσο εθνικό εισόδημα να κινούνται σε καλά επίπεδα. Την ίδια στιγμή, η χώρα καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για την καταπολέμηση της οικονομικής ανισότητας, λαμβάνοντας μέτρα που βοηθούν τους φτωχότερους.

Δομινίκα
Το τελευταίο νησί της Καραϊβικής που αποικίστηκε από τους Ευρωπαίους, η Δομινίκα, θα έπρεπε να χειροκροτηθεί από πολλές χώρες για το πιλοτικό της πρότζεκτ να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας στους επιχειρηματικούς τομείς, δημιουργώντας σταδιακά μια «πράσινη» οικονομία. Σε κοινωνικό επίπεδο, σημείωσε το υψηλότερο σκορ που είχε ποτέ μέσα στο 2014, χάρη στις βελτιώσεις που έγιναν στον εργασιακό τομέα, στον έλεγχο της αξιοποίησης του δημόσιου χρήματος και τις κινήσεις που έγιναν για την απαλλαγή από τη διαφθορά, με την ελπίδα η ανεργία να μειωθεί σύντομα από το 23%. Εκεί που η Δομινίκα υστερεί, είναι ως προς την αναγνώριση των δικαιωμάτων της ομοφυλοφιλικής κοινότητας, για τα οποία η Διεθνής Αμνηστία παρατήρησε μια αρνητική τάση.