Πείτε «αντίο» στον χειμώνα με τέσσερα ξεχωριστά ταξίδια

bitsa-zagoroxoria
ΠΕΜΠΤΗ, 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Ο Φεβρουάριος έφτασε στο τέλος του, ο χειμώνας τελειώνει επισήμως και αν ισχύσει το «Μάρτης, γδάρτης» και φέτος, απομένει το πολύ ένας μήνας ακόμη όπου μπορείτε να θαυμάσετε χειμωνιάτικα, ελληνικά τοπία.

Λίγη παγωνιά ακόμη, χειμερινό τοπίο, φύση, χωριά και παράδοση είναι όλα αυτά που χρειάζεστε για να αποχαιρετήσετε τον ελληνικό χειμώνα, πριν έρθει η άνοιξη κι αρχίσει να μας αναστατώνει για άλλους προορισμούς.

Πακετάρετε τα «χοντρά» σας ρούχα και κάντε μια τελευταία χειμωνιάτικη απόδραση σε τέσσερις ομορφιές της Ελλάδας.

Ζαγοροχώρια: απόδραση στην καρδιά της Ηπείρου
Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 46 γραφικά χωριά, διάσπαρτα στους πρόποδες της Πίνδου, αρκούν για να σας φτιάξουν… σκηνικό. Φτιαγμένα σε πανέμορφες τοποθεσίες, ανάμεσα σε πεύκα και έλατα, σε ένα από τα πιο όμορφα οικοσυστήματα της Ευρώπης, τα Ζαγοροχώρια έχουν μοναδική, παραδοσιακή αρχιτεκτονική, εντυπωσιακά πέτρινα σπίτια, απέραντες δασικές εκτάσεις και ό,τι άλλο χρειάζεται κάποιος για να νιώσει ότι ζει σε ένα παράλληλο, φυσικό περιβάλλον, πολύ διαφορετικό από αυτό της πόλης. Αν και όλα τα χωριά είναι πανέμορφα, μην παραλείψετε να περάσετε από το Μονοδένδρι και τα στενά δρομάκια του, όπου κυριαρχεί η πέτρα, και να φτάσετε στο φαράγγι του Βίκου, το βαθύτερο φαράγγι παγκοσμίως, σύμφωνα με το βιβλίο Guinness. Το Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο, η όμορφη Αρίστη, οι Κήποι στην καρδιά του Ζαγορίου και το παραδοσιακό Δίλοφο αποτελούν μερικά μόνο από τα μέρη που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε στην περιοχή και αν είστε φίλοι των δραστηριοτήτων, σας περιμένει πλήθος μονοπατιών για trekking από το Μονοδένδρι στο Βίκο, από το Βίκο στο Πάπιγκο κ.ά. Στο χωριό Βοβούσα μπορείτε να κάνετε και παρατήρηση πτηνών, καθώς βρίσκεται κοντά στο Εθνικό Πάρκο Βάλια Κάλντα και μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τη Δρακόλιμνη, μια από τις 3 αλπικές λίμνες της Πίνδου, στην οποία, σύμφωνα με τους τοπικούς μύθους, κάποτε κατοικούσαν… δράκοι. Αν κάτι τέτοιο σας τρομάζει και δεν έχετε εξοικειωθεί ακόμη από το Game of Thrones, προτιμήστε να δώσετε λίγη… χαρά στους γευστικούς σας κάλυκες, με τις νοστιμότατες παραδοσιακές πίτες και το ντόπιο, γλυκό κρασί.

Πήλιο: αυθεντικός χειμώνας σε υψόμετρο
Μερικά μόλις χιλιόμετρα από το πολυσύχναστο λιμάνι του Βόλου, το μυθικό Πήλιο, που σύμφωνα με τη μυθολογία φιλοξενούσε τους Κένταυρους, διαθέτει 24 πανέμορφα χωριά και δεκάδες οικισμούς, έτοιμους να χαρίσουν όμορφες χειμερινές εικόνες στο ταξίδι σας. Αποτελεί τον τέλειο συνδυασμό φυσικού στοιχείου, πυκνού πράσινου, τοπικής αρχιτεκτονικής και ομορφιάς και παρ’ όλο που αποτελεί προορισμό για όλο το χρόνο, κάθε εποχή έχει κάτι ξεχωριστό να δώσει. Περάστε οπωσδήποτε από την Τσαγκαράδα και δείτε τον 1000 ετών πλάτανό της, επισκεφτείτε τη Μακρινίτσα ή αλλιώς το «μπαλκόνι του Πηλίου» για να απολαύσετε υπέροχη θέα στο Αιγαίο, μυρίστε παράδοση στην Πορταριά που έχει καταφέρει να διατηρήσει το παραδοσιακό της χρώμα, κάντε σκι στα Χάνια, ιππεύστε σε παλιά μονοπάτια στην Αργαλαστή, βρεθείτε στη Νταμούχαρη όπου γυρίστηκαν σκηνές του “Mamma Mia” και πάρτε το τρένο του Πηλίου για να κάνετε ανάβαση στις όμορφες πλαγιές του μέχρι της Μηλιές. Κι αφού απολαύσετε όλες τις ομορφιές του με το μάτι, δοκιμάστε τα τοπικά γλυκά του κουταλιού από τους διάφορους συνεταιρισμούς, φτιαγμένα με ντόπια φρέσκα φρούτα.

Καρπενήσι: αλπικό τοπίο στην Ευρυτανία
Η ονομασία του παραπέμπει σε νησί, μπερδεύοντας όσους δεν τα πάνε καλά με τη γεωγραφία, στην πραγματικότητα, όμως, το Καρπενήσι βρίσκεται στο κέντρο του Νομού Ευρυτανίας σε υψόμετρο 960 μέτρα και το τοπίο που προσφέρει στον ταξιδιώτη, με τις χιονισμένες βουνοκορφές, τα ρέματα, τα ποτάμια και τις λίμνες, τα εντυπωσιακά φαράγγια, τα βυζαντινά μοναστήρια και τα πανέμορφα ορεινά χωριά, είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό. Αφού δοκιμάσετε τηγανητή πέστροφα και μανιτάρια, κατίκι, γλυκό του κουταλιού και λίγο τσίπουρο για να πάρετε δυνάμεις και να ζεσταθείτε, αρχίστε τις περιηγήσεις σας στα δημοφιλή αξιοθέατα της περιοχής, όπως στη Βυζαντινή Εκκλησία Αγία Τριάδα, στο Μουσείο Καρπενησίου, στη Βιβλιοθήκη, στην κεντρική πλατεία με τον περίφημο πλάτανο, στην Εκκλησία της Παναγίας και οι πιο αθλητικοί ετοιμαστείτε για canoe-kayak στη λίμνη Κρεμαστών, για trekking σε ορεινά μονοπάτια, ράφτινγκ στον Ταυρωπό, τον Αχελώο και τον Τρικεριώτη και σκι στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βελούχι. Κι αν θέλετε να θυμάστε το Καρπενήσι καθημερινά και να ενισχύσετε την τοπική αγορά, κάντε μια βόλτα για αγορές παραδοσιακών προϊόντων, όπως χειροποίητα χαλάκια και κουβέρτες, υφαντά υφάσματα εξαιρετικής ποιότητας κ.ο.κ.

Αράχωβα: κοσμοπολίτικο «αντίο» στο χειμώνα
Τα 153 χιλιόμετρα που τη χωρίζουν από την Αθήνα, όπως και το χιονοδρομικό κέντρο, την καθιστούν δημοφιλές χειμερινό θέρετρο και ως εκ τούτου δέχεται κάθε Σαββατοκύριακο πλήθος επισκεπτών, έτοιμο να απολαύσει τις ομορφιές της ορεινής αυτής κωμόπολης του Νομού Βοιωτίας, στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού. Η Αράχωβα ικανοποιεί αυτούς που επιθυμούν κόσμο, διασκέδαση και κοσμοπολίτικο αέρα στις αποδράσεις τους, με τους λάτρεις του σκι, τις διασημότητες και τους… πρωτάρηδες να ξεκουράζονται και να απολαμβάνουν σύγχρονες εγκαταστάσεις σε μια πανέμορφη τοποθεσία, σε υψόμετρο 968 μέτρων. Εκτός από το σκι και το clubbing, μπορείτε να επισκεφτείτε βυζαντινές εκκλησίες, να περπατήσετε στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια, πίνοντας καφέ σε παραδοσιακά καφενεία και να κάνετε μια βόλτα και στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών που απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από την κοσμοπολίτισσα Αράχωβα. Επειδή νηστικό αρκούδι, όμως, ούτε χορεύει, ούτε εξερευνά, λίγη φορμαέλα Παρνασσού, κοντοσούβλι, κοκορέτσι, τραχανάς και χυλοπίτες υπόσχονται να σας χαρίσουν δυνάμεις για να συνεχίσετε τις περιηγήσεις σας.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ