7 πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε στη Λισαβόνα

lisabona
ΔΕΥΤΕΡΑ, 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

Η παλαιότερη πόλη της δυτικής Ευρώπης και πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, έχει πολλά να επιδείξει στους επισκέπτες της. Κάποια από αυτά, όμως, πρέπει σίγουρα να τα βάλετε στη λίστα σας στο επόμενο ταξίδι προς τα εκεί.

Με φόντο τον Ατλαντικό, η Λισαβόνα είναι αδιαμφισβήτητα μια ξεχωριστή πόλη με όμορφα κτίρια και γραφικές σκεπές. Το παρελθόν της είναι σίγουρα γοητευτικό κι αυτό είναι φανερό από το πλήθος ιστορικών μνημείων που βρίσκονται παντού. Πέραν αυτών, είναι γεμάτη μαγαζιά, bar, εστιατόρια, cafe, κερδίζοντας και τον τίτλο μιας ολοζώντανης πόλης.

Αν ακόμη δεν την έχετε επισκεφτεί, κάντε κράτηση, πάρτε μολύβι, χαρτί και σημειώστε.

Θαυμάστε τη θέα από το Κάστρο Αγίου Γεωργίου (Castelo de São Jorge)
Χρονολογείται πίσω στον 6ο αιώνα και στέκεται αγέρωχο πάνω από την πόλη, με τους 18 πύργους του. Έχει καταφέρει να… σταθεί όρθιο μετά από πολιορκίες, πολέμους και σεισμούς και σήμερα έχει τον τίτλο της πιο δημοφιλούς τουριστικής ατραξιόν της πόλης. Το πολύχρωμο παρελθόν της Λισαβόνας ξετυλίγεται στους επισκέπτες του μέσα από το μουσείο του κάστρου, ενώ η εκπληκτική θέα του στην πόλη και τον ποταμό Τάγο αφήνει τους πάντες άναυδους.

Περπατήστε στη γειτονιά Alfama
Όπως κάθε πόλη, έτσι και η Λισαβόνα έχει την πιο γραφική και παλιά γωνιά της και αυτή δεν είναι άλλη από τη γειτονιά Alfama. Πρόκειται για μια περιοχή που μοιάζει σαν να έχει μείνει πίσω στο χρόνο, με μπουγάδες απλωμένες στα μπαλκόνια πολύχρωμων κτιρίων και παιδιά να παίζουν στους δρόμους. Εκεί θα δείτε πανέμορφες εκκλησίες και παραδοσιακά σπίτια με κεραμίδια και θα μπορέσετε να κάνετε ένα πολύ όμορφο διάλειμμα από το σύγχρονο κέντρο της πόλης, κάνοντας βόλτα και δοκιμάζοντας τοπικά γλυκά.

Επισκεφτείτε το Μουσείο Berardo
Από τον Γουόρχολ μέχρι τον Πικάσο, η συλλογή του μουσείου είναι μεγάλη, εντυπωσιακή κι έχει οργανωθεί από τον πορτογάλο επιχειρηματία και λάτρη της τέχνης Joe Berardo. Σκεφτείτε ότι πλήθος άλλων πόλεων –μεταξύ των οποίων και το Παρίσι- έχουν δείξει ενδιαφέρον για την αγορά της συλλογής, η πορτογαλική κυβέρνηση, όμως, τη φυλάει σαν κόρη οφθαλμού. Η εξέχουσα αυτή συλλογή περιλαμβάνει πολλά έργα των πιο σημαντικών καλλιτεχνών του 20ου αιώνα και το καλύτερο; Είναι δωρεάν για τους επισκέπτες όλο το χρόνο.

Ανεβείτε στο Santa Justa Elevator
Μοιάζει με μέρος του σκηνικού από ταινία του Τιμ Μπάρτον και πρόκειται για ένα σιδερένιο νέο-γκοθ ανελκυστήρα που μπορεί εύκολα να μη γίνει αντιληπτός, χαμένος μέσα στους εμπορικούς δρόμους της Λισαβόνας. Αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα έργα αρχιτεκτονικής της πόλης, του οποίου ο σχεδιασμός επηρεάστηκε από τον Πύργο του Άιφελ και χρησιμοποιείται για να συνδέσει το χαμηλότερο και το υψηλότερο σημείο της πόλης. Όταν ακόμη υπήρχαν άλογα και κάρα, ο ανελκυστήρας Santa Justa χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά αγαθών και ανθρώπων στην πόλη. Σήμερα, όμως, φημίζεται για την πανέμορφη θέα της πόλης που έχει κάποιος αν βρεθεί στην κορυφή.

Πάρτε το τραμ
Παρ’ όλο που όλα τα μέσα μεταφοράς της πόλης λειτουργούν άψογα, το τραμ μοιάζει να κλέβει την παράσταση με τον vintage χαρακτήρα του. Πέραν αυτού, αν το χρησιμοποιήσετε μπορείτε να δείτε τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Λισαβόνας, περνώντας από το κέντρο της. 

Νιώστε τα fado
Τα fado είναι παραδοσιακά, μελαγχολικά, πορτογαλικά τραγούδια από τον 18ο αιώνα, με συναισθηματικούς στίχους και πορτογαλική κιθάρα, κάτι σαν τα… μπλουζ της Πορτογαλίας. Το πέρασμά σας από bar και μέρη (όπως το A Baiuca ή το Patio de Alfama) όπου θα σας δώσουν την ευκαιρία να τα ακούσετε ζωντανά θεωρείται επιτακτικό και θα αποτελέσει έντονη εμπειρία που θα θυμάστε για πάντα.

Γνωρίστε το Parque das Nações
Σε πλήρη αντίθεση με το ιστορικό κέντρο της πόλης, ανατολικά της Λισαβόνας θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός, ήδη από το 1998. Εκεί θα βρείτε την πιο μοντέρνα πλευρά της πορτογαλικής πρωτεύουσας, όπως επίσης και το Lisbon Oceanário, το μεγαλύτερο ενυδρείο ψαριών της Ευρώπης, όπου οι επισκέπτες μπορούν να βολτάρουν ανάμεσα σε τεράστια ψάρια, ακόμη και καρχαρίες.