Σάλτσμπουργκ: Ταξίδι στην παραμυθένια αυστριακή πόλη

hohensalzburg-saltsmpourgk
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Η γενέτειρα του Μότσαρτ έχει πολλά να προσφέρει, σε ένα γοητευτικό σκηνικό, βγαλμένο σαν από παραμύθι.

Μπορεί η πρωτεύουσα της Αυστρίας, η Βιέννη, να είναι αυτή που «στρογγυλοκάθεται» στην πρώτη θέση σε λίστες με τις καλύτερες πόλεις για να ζει κάποιος, το Σάλτσμπουργκ, όμως, αποτελεί μια σημαντική πόλη στο δρόμο μεταξύ Βορρά και Νότου, με τη δική της ατμόσφαιρα.

«Φωλιασμένο» ανάμεσα σε αλπικά δέντρα στις αυστριακές Άλπεις, με πύργους και τρούλους να υψώνονται από τα γεμάτα δάση βουνά, το Σάλτσμπουργκ εκπέμπει μια ιδιαίτερη γοητεία, ειδικά στο ιστορικό του κέντρο, που καθηλώνει τον επισκέπτη. Κι αν βρεθείτε ποτέ προς τα εκεί, μην παραλείψετε να δείτε και να κάνετε τα παρακάτω.

 Επίσκεψη στο φρούριο Hohensalzburg
Παρά το γεγονός ότι είναι πάνω από 900 ετών, το κυρίαρχο φρούριο του Σάλτσμπουργκ -ή εξελληνισμένα Σαλτσβούργου- παραμένει εκπληκτικά καλά διατηρημένο, ενώ το ότι είναι ορατό σχεδόν από όλη την πόλη το κάνει ακόμη πιο ξεχωριστό. Είναι προσβάσιμο είτε μέσω… αναρρίχησης, είτε με γυάλινο τελεφερίκ και αν το επισκεφτείτε, το σίγουρο είναι ότι θα περάσετε ώρες εξερευνώντας το, μαγεμένοι από τη θέα και τον καθαρό, βουνίσιο αέρα. Εκεί θα βρείτε και διάφορα μουσεία, με το Μουσείου του Φρουρίου να είναι το πιο σημαντικό που δεν πρέπει να αγνοήσετε, γεμάτο με μεσαιωνικά αντικείμενα, εξοπλισμούς, συσκευές… βασανιστηρίων και άλλα.

Παρακολουθήστε το φεστιβάλ του
Αν οργανώσετε ταξιδάκι στην αυστριακή αυτή πόλη γύρω στα μέσα Ιουλίου με τέλη Αυγούστου, θα έχετε την ευκαιρία να παρευρεθείτε σε ένα από τα 3 παλαιότερα φεστιβάλ της Ευρώπης, αυτό του Σάλτσμπουργκ, το οποίο αποτελεί πραγματικά τη γιορτή της μουσικής και του θεάτρου, όπου θα απολαύσετε κλασικούς και σύγχρονους μουσικούς και παραστάσεις σε όλη την πόλη. 

Περίπατο στην Mozartplatz
Πρόκειται για την κεντρική πλατεία στην καρδιά της πόλης, στην οποία ξεχωρίζει το άγαλμα του Μότσαρτ, ως φόρος τιμής στον ίδιο και τη μουσική του. Η μπαρόκ αρχιτεκτονική υπερισχύει και αποτελεί το ιδανικότερο σημείο εκκίνησης για την υπόλοιπη πόλη.

Βόλτα στη γενέτειρα του Μότσαρτ
Η πόλη που έβγαλε μια τέτοια μουσική ιδιοφυία, όπως τον Μότσαρτ, σίγουρα ξέρει να το εκμεταλλεύεται, με τα gift shops να είναι γεμάτα με πάσης φύσεως αντικείμενα με τον εξαιρετικό αυτό συνθέτη και τον καθεδρικό ναό της πόλης να… «αυτοπρομοτάρεται» ως η εκκλησία στην οποία βαφτίστηκε. Όπως και να έχει, όμως, πρέπει οπωσδήποτε να εξερευνήσετε τις γωνιές που τιμούν τον καλλιτέχνη με ενθύμια, πορτραίτα, μουσικά όργανα και συλλογές από τα πρώιμα χρόνια του.

Επίσκεψη στο παλάτι Hellbrunn και τα σιντριβάνια του
Μια μοναδικής ομορφιάς, κίτρινη έπαυλη σε πολυτελές περιβάλλον, το παλάτι Hellbrunn θα ενθουσιάσει κι εσάς και τα παιδιά σας, καθώς στους κήπους του θα βρείτε πλήθος εντυπωσιακών σιντριβανιών ηλικίας… 400 χρόνων. Κι επειδή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βραχείτε, προτιμήστε να αφήσετε την ακριβή κάμερα στο σπίτι.

Φάτε στο εστιατόριο Brunnauer
Εκτός από την εξαιρετική αυστριακή του κουζίνα, που σερβίρεται από τον βραβευμένο σεφ Richard Brunnauer, το εστιατόριο ξεχωρίζει και για το στυλάτο εσωτερικό του και την τοποθεσία του, αφού στεγάζεται σε μια αποθήκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σε μια σπηλιά στην πλαγιά του βουνού Mönchsberg.

Θαυμάστε το παλάτι Mirabell και τους κήπους του
Υπάρχουν διάφορα σημεία σε όλη την πόλη που αποτίουν κάποιου είδους φόρο τιμής στο μιούζικαλ «Η μελωδία της ευτυχίας». Στο παλάτι Mirabell, όμως, είναι εκεί που θα αισθανθείτε πραγματικά την ανάγκη να σηκώσετε τα χέρια σας ψηλά και να τραγουδήσετε. Οι κήποι του ήταν το σκηνικό για το τραγούδι Do-Re-Mi και ακόμη και ο μεγαλύτερος εχθρός των μιούζικαλ, δεν θα καταφέρει να φύγει από εκεί χωρίς να σιγοτραγουδήσει τη μελωδία του.

Πιείτε στο ζυθοποιείο Stiegl-Brauwelt
Αν πρόκειται να καταναλώσετε αλκοόλ στο Σάλτσμπουργκ, τότε πρέπει οπωσδήποτε να περάσετε από το Stiegl. Ιδρύθηκε το 1492 και αποτελεί την κορυφαία επιλογή για αλκοόλ για περισσότερα από 500 χρόνια. Το ζυθοποιείο του θεωρείται παράδεισος για τους λάτρεις της μπίρας και διαθέτει χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα για να ανακαλύψετε!