Το Νησί του Πάσχα: επίκαιρο ή… απλή συνωνυμία;

ahu-tongariki-nisi-tou-pasxa
ΤΡΙΤΗ, 07 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

Στην άλλη άκρη της γης, στον Ειρηνικό Ωκεανό, το Νησί του Πάσχα μας έρχεται στο μυαλό όταν πλησιάζει το Πάσχα. Πού οφείλεται η ονομασία του και τι ενδιαφέρον μας επιφυλάσσει το μυστηριώδες αυτό νησί;

Γνωστό και ως Ράπα Νούι στην τοπική γλώσσα, το Νησί του Πάσχα είναι νησί της Πολυνησίας στον Ειρηνικό ωκεανό και αποτελεί επαρχία της Χιλής. Κι όσο κι αν το συνδέουμε με τη μεγάλη αυτή γιορτή του χριστιανισμού και του ιουδαϊσμού λόγω της ονομασίας του, η αλήθεια είναι ότι δεν έχει καμία σχέση, ούτε πραγματοποιείται κάτι ιδιαίτερο εκεί τις ημέρες αυτές. Η ονομασία του απλώς προήλθε από τον Ολλανδό θαλασσοπόρο Γιάκομπ Ρόγκεβεν, ο οποίος έφτασε εκεί το Πάσχα του 1722 και θεώρησε σωστό να το… βαφτίσει «Νησί του Πάσχα».

Θεωρείται το πιο απομονωμένο νησί στον κόσμο, με έκταση 163,6 τ.χλμ. και πληθυσμό περίπου 2.270 κατοίκους και είναι διάσημο για τα τεράστια μονολιθικά αγάλματα ονόματι moai που ανευρίσκονται στα εδάφη του, τα οποία πολλές φορές απεικονίζουν αρχαίους θεούς των αρχαίων κατοίκων του νησιού, ύψους και 10 μέτρων, πολλά από τα οποία είναι ημιτελή.

Βόλτα στα αξιοθέατα του μυστηριώδους νησιού
Το πέπλο μυστηρίου που καλύπτει το Νησί του Πάσχα οφείλεται κυρίως σε αυτά τα αγάλματα, τα οποία φανερώνουν την πλούσια πολιτιστική ιστορία των κατοίκων του νησιού. Τα αρχαιότερα αγάλματα χρονολογούνται στον 8ο αιώνα π.Χ.., ενώ το 1995 η UNESCO χαρακτήρισε την περιοχή ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, κοντά στην οποία βρίσκεται και η τοποθεσία του Ahu Tongariki με την μεγαλύτερη συγκέντρωση moai στο νησί. Το σύνολο των αγαλμάτων αυτών σε όλο το νησί είναι 887, με τα 288 να έχουν μεταφερθεί επιτυχώς στις τελικές τους τοποθεσίες.

Η τεράστια προσπάθεια να κατασκευαστούν τέτοιου μεγέθους αγάλματα και να μεταφερθούν στο νησί είναι πραγματικά αξιόλογη, κανείς, όμως, δεν ξέρει ακριβώς γιατί οι κάτοικοι του Ράπα Νούι ανέλαβαν να φτιάξουν κάτι τέτοιο. Οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι τα moai δημιουργήθηκαν για να τιμήσουν τους προγόνους, τους αρχηγούς ή άλλες σημαντικές προσωπικότητες, παρ’ όλ’ αυτά δεν υπάρχει κανένα γραπτό ή προφορικό ιστορικό στοιχείο που να επιβεβαιώνει το τι ακριβώς έχει συμβεί. Moai μπορούν οι επισκέπτες να δουν σε διάφορα σημεία του νησιού, όπως στο Ahu Naunau, στο Ahu Ature Huki, το Ahu Tepeu κ.ά.

Εκτός, όμως, από τα moai, το Νησί του Πάσχα έχει και άλλα σημεία και μέρη να επιδείξει. Ένα από αυτά είναι και το ηφαίστειο του Rano Raraku, το οποίο υπήρξε λατομείο για περίπου 500 χρόνια, δίνοντας μια αίσθηση αρχαίων χρόνων και παρείχε το πέτρωμα από το οποίο δημιουργήθηκε το 95% των moai του νησιού.

Το Maunga Terevaka είναι το υψηλότερο σημείο του νησιού στα 507 μέτρα και βρίσκεται σε ένα άγονο λόφο που οι περισσότεροι ανεβαίνουν με τα πόδια ή με άλογο (γενικότερα, το άλογο θεωρείται μια πολύ συνηθισμένη επιλογή για να εξερευνήσει κάποιος το νησί), κι από το ψηλότερο σημείο ας κατέβουμε στην Anakena, μια πανέμορφη παραλία στο Εθνικό Πάρκο του Ράπα Νούι, με άσπρη άμμο, όπου κι εκεί φυσικά βρίσκονται κάποια moai.

Σημαντικό σημείο του νησιού αποτελεί και η λίμνη Rano Kau μέσα σε κρατήρα ηφαιστείου, η οποία μοιάζει με ένα τεράστιο καζάνι… μάγισσας. Το τελετουργικό, πέτρινο χωριό Orongo, όπου βρίσκεται και η λίμνη, επίσης αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα τοπία του νησιού με τα ιδιαίτερα πέτρινα σπίτια που αναστυλώθηκαν το 1974 από τον αρχαιολόγο William Mulloy.

Μια επίσκεψη στο Museo Antropológico Sebastián Englert, ένα πολύ καλά οργανωμένο μουσείο, θα σας διαφωτίσει σχετικά με την ιστορία και την κουλτούρα του νησιού, ενώ όποιος θελήσει να συνδυάσει και λίγη διασκέδαση στο πρόγραμμά του, στην πρωτεύουσα Hanga Roa, θα βρει κάποιες επιλογές για φαγητό και ποτό.

Πότε και πώς μπορείτε να το επισκεφτείτε
Η καλύτερη εποχή για να επισκεφτεί κάποιος αυτό το περίεργο κι εξεζητημένο νησί είναι το καλοκαίρι του νότιου ημισφαιρίου, δηλαδή Ιανουάριο με Μάρτιο, αν και όλο το χρόνο οι θερμοκρασίες κινούνται κατά μέσο όρο στους 14 με 22 βαθμούς. Οι LAN airlines πραγματοποιούν τακτικές πτήσεις καθημερινά από το Σαντιάγκο της Χιλής, όπου και θα πρέπει να κατευθυνθείτε αρχικά.