9 πράγματα που πρέπει να κάνετε και να δείτε στο Αμβούργο

limani-ambourgo
ΤΡΙΤΗ, 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

Το Βερολίνο σίγουρα είναι πιο mainstream, τραβώντας περισσότερο τα τουριστικά βλέμματα. Το Αμβούργο, όμως, αποτελεί μια πόλη-λιμάνι που σίγουρα υπερισχύει στο γερμανικό βορρά.

Έχει μια ναυτική, ξεχωριστή γοητεία, αποτελεί το μεγαλύτερο λιμάνι της Γερμανίας και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, χωρίς να είναι παραθαλάσσιο, με τον ποταμό Έλβα να το διασχίζει, είναι η δεύτερη σε πληθυσμό μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας και το 2011 αποτέλεσε την ευρωπαϊκή πράσινη πρωτεύουσα. Κι αν όλα αυτά δεν σας εντυπωσιάζουν, δείτε τι άλλο σας προσφέρει η εναλλακτική αυτή γερμανική πόλη.

Πέρασμα από το λιμάνι του
Περίπου 13 χιλιάδες πλοία απ’ όλο τον κόσμο περνάνε από το δεύτερο ευρωπαϊκό μεγαλύτερο λιμάνι ηλικίας 800 ετών και δεν είναι ν’ απορεί κανείς γιατί η πόλη ονομάζεται «παράθυρο στον κόσμο». Εκεί θα βρείτε τη θρυλική ψαραγορά τις Κυριακές, ενώ μπορείτε να κάνετε μια βόλτα με βάρκα, να περπατήσετε κατά μήκος του και να φάτε θαλασσινά θαυμάζοντας τη θέα του.

Βόλτα στην Red Light District, το Reeperbahn
Δεν γίνεται να πάτε στο Αμβούργο και να μην περάσετε από το Reeperbahn, το θρυλικό βραδινό σποτ της πόλης και μια από τις μεγαλύτερες Red Light District της Ευρώπης. Πρόκειται για τον πιο διάσημο δρόμο του Αμβούργου, όπου θα βρείτε πλήθος bar, εστιατόρια, θέατρα και club, όπως και sex shop, πονηρά… μουσεία, ερωτικά θέατρα και strip club, ενώ αξίζει να έχετε υπόψη σας για να καταλάβετε το μέγεθός του, ότι είναι το 2ο πιο δημοφιλές μέρος της πόλης μετά το λιμάνι.

Επίσκεψη στο Μουσείο Ballinstadt
Μεταξύ του 1850 και του 1939 περισσότερα από 5 εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο μετανάστευσαν από το Αμβούργο στο Νέο Κόσμο και το μουσείο Ballinstadt ξαναζωντανεύει από το ταξίδι ζωής σε ιστορική βάση. Εκεί μπορεί να αναζητήσει κάποιος τους δικούς του ανθρώπους που μετανάστευσαν στις αρχές του 19ου αιώνα, να μελετήσει τους λόγους που οδήγησαν 5 εκατομμύρια Ευρωπαίους να μεταναστεύσουν προς Αμερική, Βραζιλία και Αυστραλία, να δει φωτογραφίες από το χώρο υποδοχής στο Ellis Insland της Νέας Υόρκης, ενώ σε ξεχωριστό χώρο μπορεί να δει αναπαραστάσεις των ωρών αποχαιρετισμού και της καθημερινής ζωής από το 1901 ως το 1934.

Γνωριμία με το γήπεδο της διάσημης St. Pauli
Στη δεξιά όχθη του Έλβα, εκεί όπου βρίσκεται και η Red Light District που αναφέραμε πιο πάνω βρίσκεται η συνοικία St. Pauli, κάτι σαν τα Εξάρχεια αλλά σε μεγαλύτερο μέγεθος, όπου θα βρείτε και το γήπεδο της St. Pauli, της πιο διάσημης «αναρχικής» ποδοσφαιρικής ομάδας της Ευρώπης. Είτε είστε ποδοσφαιρόφιλοι, είτε όχι, ένα πέρασμα από το γήπεδο και την περιοχή αξίζει τον κόπο, για να γνωρίσετε τα λημέρια μιας ποδοσφαιρικής ομάδας που διαφέρει από τις άλλες, με ξεχωριστή κουλτούρα που περιλαμβάνει αγαθοεργίες και επίσημο αποκλεισμό των ακροδεξιών στοιχείων από το γήπεδό της.

Εξερεύνηση της εκκλησίας St. Michaelis
Μπαρόκ αισθητικής εκκλησία που αποτελεί το σήμα κατατεθέν του Αμβούργου, η St. Michaelis χτίστηκε μεταξύ 1648-1661 και είναι η πιο διάσημη εκκλησία της βόρειας Γερμανίας. Το εσωτερικό της χαρακτηρίζεται από άσπρο και χρυσό και χωράει περίπου 3 χιλιάδες ανθρώπους, ενώ αν ανεβείτε στην κορυφή της θα μπορέσετε να απολαύσετε μια πανοραμική θέα της πόλης.

Περίπατο στο Stadtpark
Πρόκειται για ένα τεράστιο αστικό πάρκο στην περιοχή Winterhude, το οποίο αποτελεί την πράσινη καρδιά της πόλης και παράδειγμα γερμανικής αρχιτεκτονικής τοπίου. Εκεί θα βρείτε όμορφες διαδρομές για περιπάτους ή για ποδήλατο, το πλανητάριο, παιδικές χαρές και πολύ πράσινο.

Γνωριμία με τη Hafencity
Επισκεφτείτε το μέλλον της πόλης στην περιοχή Hamburg-Mitte του Αμβούργου και γνωρίστε τη μεγαλύτερο πρότζεκτ αστικής ανάπλασης της Ευρώπης, που δημιουργεί ένα πρότυπο για την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής πόλης στις παρυφές ενός ποταμού. Το φιλόδοξο αυτό πρότζεκτ πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2025 και χαρακτηριστικό του είναι η υψηλής ποιότητας και αισθητικής αρχιτεκτονική των κτιρίων και των υπαίθριων χώρων, όπως και η πολυεπίπεδη σχέση με το υγρό στοιχείο.

Ψώνια στο Alster Arkaden
Το Αμβούργο είναι διάσημο για την αγορά του και το κομψό Alster Arkaden είναι ένα από τα πιο γραφικά μέρη, εμπνευσμένο από τη βενετσιάνικη αρχιτεκτονική, για να κάνετε τα ψώνια σας. Στην ουσία δεν πρόκειται για έναν κανονικό δρόμο, αλλά ένα όμορφο σημείο στο κέντρο του Αμβούργου, περίπου 100 μέτρων μήκους, όπου θα βρείτε διάφορα μαγαζιά για πολυτελείς αγορές.

Επίσκεψη στην Πινακοθήκη Kunsthalle
Φίλοι της τέχνης και μη, στην Kunsthalle θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε μια από τις πιο εντυπωσιακές συλλογές τέχνης και εκθέσεις της Γερμανίας, σε ένα μέρος όπου η ευρωπαϊκή τέχνη εκπροσωπείται για περισσότερα από 700 χρόνια. Από μεσαιωνικούς βωμούς μέχρι σύγχρονους πίνακες, αλλά και αριστουργήματα των Rembrandt, Caspar David Friedrich, Edvard Munch κ.ά., όλα βρίσκονται στην Πινακοθήκη Kunsthalle όπου η τέχνη έχει την τιμητική της.