Βόλτα σε κινηματογραφικά μέρη του Λονδίνου

notting-hill-londino
ΤΕΤΑΡΤΗ, 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Η βρετανική πρωτεύουσα έχει παίξει… πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλά blockbuster, χάρη στους ατμοσφαιρικούς δρόμους της, τα παλάτια και τον ορίζοντά της. Ας δούμε μερικά από αυτά.

Νότινγκ Χιλ
Στο κεντρικό Λονδίνο, το γραφικό Νότινγκ Χιλ ήρθε στο φως της δημοσιότητας το 1999 με την ταινία «Μια βραδιά στο Νότινγκ Χιλ» με πρωταγωνιστές τον Χιου Γκραντ και τη Τζούλια Ρόμπερτς. Εκτός από τα όμορφα δρομάκια του, με τα λονδρέζικα σπίτια, στην ταινία βλέπουμε το διάσημο δρόμο Portobello, τον κινηματογράφο Coronet, το πολυτελές ξενοδοχείο Ritz όπου έμενε η πρωταγωνίστρια, το Savoy Hotel όπου πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη τύπου κ.ά.

Γέφυρα του Λονδίνου
Το σήμα κατατεθέν του Λονδίνου –ή τουλάχιστον ένα από αυτά- δεν θα μπορούσε να λείπει από τον κινηματογράφο και μάλιστα να κάνει όχι μία, αλλά πολλαπλές εμφανίσεις, όπως στο “Fast and Furious 6”, στις «Επικίνδυνες Αποστολές», στη «Λάρα Κροφτ» και στο «Η Μούμια επιστρέφει». Όσοι δεν αγαπούν την περιπέτεια, αλλά τις κομεντί, θα θυμούνται τη Ρενέ Ζελβέγκερ στο «Μπρίτζετ Τζόουνς-Η επόμενη σελίδα» να τη διασχίζει, με τα γυρίσματα να έχουν πραγματοποιηθεί νωρίς το πρωί και τους ανθρώπους που περπατούν στη γέφυρα να είναι κομπάρσοι.

Ο ορίζοντας της πόλης
Γεμάτος με διάσημα κτίρια, με το Big Ben, τη Γέφυρα, το Μάτι του Λονδίνου να ξεπροβάλλουν από παντού, ο ορίζοντας της πόλης αποτελεί το ιδανικό κινηματογραφικό σκηνικό, «γεμίζοντας» αρκετό κινηματογραφικό χρόνο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Ντάνιελ Κρεγκ ως Τζέιμς Μποντ στο “Skyfall”, ο οποίος βρίσκεται στην κορυφή του κτιρίου που φιλοξενεί το Υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με τη θέα να περιλαμβάνει το Big Ben, το Υπουργείο Άμυνας και άλλα κτίρια του Λονδίνου.

Γκρίνουιτς
Η ιδανική συνοικία για κάθε σκηνοθέτη, το γεμάτο φύλλα και μεγάλα κτίρια Γκρiνουιτς δεν έμεινε ανεκμετάλλευτο από τον κινηματογράφο. Δείτε το Παλιό Βασιλικό Ναυτικό Κολέγιο, που συμπληρώνει και τη λίστα Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς, στο μεγαλειώδες μιούζικαλ “Les Miserables” και στους «Πειρατές της Καραϊβικής-Σε Άγνωστα Νερά». Το Κολέγιο, επίσης, πρωταγωνιστεί ως η λιλιπούτεια πρωτεύουσα στα «Ταξίδια του Γκιούλιβερ», ενώ αξιοποιείται και σε διάφορες σκηνές της ταινίας «Ο λόγος του Βασιλιά» με τον Κόλιν Φερθ.

Πλατεία Τραφάλγκαρ
Άλλο ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σημεία του Λονδίνου, η πλατεία Τραφάλγκαρ έχει πρωταγωνιστήσει σε πλήθος κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών, όπως στο “Captain America”, το “St. Trinian’s” και το τελευταίο επεισόδιο της κωμικής σειράς “Ugly Betty” (ανάλογη της ελληνικής «Μαρία η άσχημη»). Η πλατεία Τραφάλγκαρ, επίσης, φαίνεται πως παρέχει και το κατάλληλο σκηνικό για δράση, ειδικά στην ταινία “Edge of tomorrow” με τον Τομ Κρουζ.

Σταθμός μετρό King’s Cross
Ο διάσημος σταθμός του μετρό King’s Cross, ο οποίος καταστράφηκε με τη φωτιά του 1987 που σκότωσε 31 ανθρώπους και τραυμάτισε 100, κάνει την εμφάνισή του σε κάθε ταινία του Χάρι Πότερ, αφού από εκεί αναχωρούσε το Hogwarts Express. Για να φτάσει μάλιστα κάποιος στην πλατφόρμα 9 ¾, στην ταινία, έπρεπε να τρέξει με ορμή στον τοίχο ανάμεσα στις πλατφόρμες 9 και 10. Οι λάτρεις των ταινιών μπορούν να βγάλουν κι αυτοί φωτογραφίες σπρώχνοντας ένα καρότσι στο ίδιο σημείο, το οποίο φαίνεται σαν να έχει ήδη μπει μισό μέσα στον τοίχο.