Οι 7 χώρες με τα περισσότερα… χρέη

udrogeios-gi-xrimata-krisi
ΤΡΙΤΗ, 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

Σε μια προσπάθεια αναδιάρθρωσης του χρέους και έπειτα από 5 εφιαλτικά χρόνια οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στην Ελλάδα, ξέρουμε ότι δεν είμαστε μόνοι…

Η χώρα μας είναι μόνο ένα παράδειγμα του αυξανόμενου αριθμού των χωρών των οποίων τα επίπεδα χρέους έχουν φτάσει σε σημείο μη βιώσιμο, κάτι που οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, που αφορούν τόσο τις λάθος πολιτικές μιας χώρας, όσο και την εκμετάλλευσή της από εξωτερικούς παράγοντες.

Όπως και να ’χει, το χρέος απασχολεί πολλές χώρες, δημιουργώντας δυσβάσταχτες συνθήκες ζωής στους λαούς τους, με το μέλλον, δυστυχώς, να μοιάζει δυσοίωνο σε διάφορα μέρη του πλανήτη.

Στην παρακάτω λίστα θα δείτε τις πιο χρεωμένες χώρες του κόσμου με βάση το χρέος τους σαν ποσοστό του ΑΕΠ, σύμφωνα με το therichest.com. Αν και πολλά άρθρα υποδεικνύουν ότι σε απόλυτους αριθμούς, οι Ηνωμένες Πολιτείες σημειώνουν το μεγαλύτερο επίπεδο χρέους, το γεγονός ότι είναι και η μεγαλύτερη οικονομία, αλλάζει το σκηνικό.

Ιαπωνία
Με το χρέος να φτάνει το 226% του ΑΕΠ το 2013, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ιαπωνία βρίσκεται στην κορυφή. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου βιώνει συνεχή στασιμότητα, ενώ οι πρόσφατες πολιτικές της κυβέρνησης έστειλαν τα επίπεδα του χρέους ακόμη πιο ψηλά και υποτίμησαν το νόμισμα κατά 18%, με τον διοικητή της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας να δηλώνει ότι το χρέος βρίσκεται σε μη βιώσιμο επίπεδο.

www.wikipedia.com
Ζιμπάμπουε  
Η Ζιμπάμπουε έχει μείνει πίσω στις πληρωμές της στο ΔΝΤ για περισσότερα από 15 χρόνια και όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται να πάρει επιπλέον χρηματοδότηση αν δεν πληρώσει τους προηγούμενους λογαριασμούς της. Συνολικά, το κυβερνητικό χρέος υπολογίζεται στο 202% του ΑΕΠ και ο επί 28 χρόνια πρόεδρος της χώρας Robert Mugabe βρισκόταν στην εξουσία και το 2009, όταν το νόμισμα της χώρας κατέρρευσε και υιοθετήθηκε το δολάριο των ΗΠΑ για τις συναλλαγές της και ο πληθωρισμός έφτανε τα 500 δισεκατομμύρια τοις εκατό.

Ελλάδα
Αποτελεί ένα από τα πιο σκληρά παραδείγματα των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που ξέσπασε το 2008, αφού η ελληνική οικονομία κατέρρευσε λόγω του βάρους των δισεκατομμυρίων που κουβαλούσε σε χρέη προς τους πιστωτές της, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Συνολικά, η οικονομία της έχει σημειώσει πτώση μεγαλύτερη του 25% όλα αυτά τα χρόνια, οδηγώντας σε επίπεδα χρέους που φτάνουν το 169% του ΑΕΠ το 2012. Από τότε, το χρέος έχει ξεπεράσει το 170% με αποτέλεσμα έναν εξαθλιωμένο λαό, με τους προϋπολογισμούς που αφορούν την υγεία, την εκπαίδευση και τις κοινωνικές υπηρεσίες να έχουν υποστεί σοβαρές περικοπές και την ανεργία να ξεπερνάει το 26%.

Λίβανος
Το κρατικό χρέος του Λίβανου έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, οδηγούμενο κυρίως από μια αργή οικονομία. Ενώ το 2013 η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε κατά 2%, το χρέος ανέβηκε κατά 10% και το Μάρτιο του 2014 η αναλογία έφτασε το 163% του ΑΕΠ.

Άγιος Χριστόφορος και Νέβις
Παρ’ όλο που το μικρό αυτό νησιωτικό κράτος της Καραϊβικής έχει χρέος λίγο παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια, το γεγονός ότι ο πληθυσμός του περιορίζεται στις 50 χιλιάδες ανθρώπους κάνει τα πράγματα δύσκολα. Σαν ποσοστό του ΑΕΠ, το χρέος του φτάνει το 200% και το 2012 συμφωνήθηκε αναδιάρθρωση του χρέους, προκειμένου να φτάσει στο 95%. Στο χρέος οδήγησαν πολλοί παράγοντες, μεταξύ των οποίων το μεγάλο κόστος ανακατασκευής μετά από ισχυρές καταιγίδες, η πτώση και το κλείσιμο της βιομηχανίας ζάχαρης και η μείωση των επιπέδων τουρισμού.

Αντίγκουα και Μπαρμπούντα
Άλλο ένα κράτος της Καραϊβικής που αναγκάστηκε να στραφεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λόγω του υπερβολικού χρέους του. Το 2010, το συνολικό χρέος του έφτανε το 130% και το κράτος βρισκόταν εν μέσω μιας περιόδου 3 χρόνων, όπου η οικονομία συρρικνωνόταν συνεχώς. Σύμφωνα με τα δεδομένα του 2014, το χρέος έχει αρχίσει να μειώνεται, φτάνοντας το 89%. Η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα εξαρτάται κατά πολύ οικονομικά από τον τουρισμό από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρώπη κι έχει υποφέρει πολύ κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008.

Ιταλία
Το χρέος «χτίζεται» σταδιακά στην Ιταλία τα τελευταία χρόνια, το σοβαρό πρόβλημα, όμως, ήρθε με την οικονομική κρίση του 2008. Η οικονομία της Ιταλίας δεν έχει επανέλθει από τότε, αποτελώντας τη μοναδική χώρα του G7 που δεν έχει επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα, με το χρέος της να φτάνει το 130% του ΑΕΠ. Λόγω του ότι η κυβέρνηση οφείλει το μεγαλύτερο μέρος του χρέους σε εσωτερικούς πελάτες, κυρίως τράπεζες, πολλοί φοβούνται ότι αν δεν έρθουν υπό έλεγχο τα επίπεδα χρέους, μια καινούργια τραπεζική κρίση μπορεί να ξεσπάσει.

Η λίστα φυσικά δεν σταματά εδώ: μετά την Ιταλία συναντάμε την Πορτογαλία, η οποία έφτασε το χρέος στο 129% του ΑΕΠ το 2013, πλέον, όμως, έχοντας βγει από το πρόγραμμα διάσωσης μπορεί να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές, στη συνέχεια βρίσκουμε τη Τζαμάικα, η οποία έχει φτάσει σε σημείο η κυβέρνηση να πληρώνει τα διπλάσια για το χρέος, απ’ ό,τι για υγεία και παιδεία μαζί, ενώ ακολουθεί η Ισλανδία, η Ιρλανδία και η Ερυθραία της βορειοανατολικής Αφρικής, για την οποία παρ’ όλο που δεν είναι πολλά γνωστά, λόγω της μυστικότητας της κυβέρνησης, το 2012 το χρέος έφτασε το 115% του ΑΕΠ.