Οι 10 πόλεις με την περισσότερη κίνηση

kinisi-mpotiliarisma
ΔΕΥΤΕΡΑ, 04 ΜΑΙΟΥ 2015

Νομίζετε ότι η κίνηση στην Κηφισίας είναι ό,τι χειρότερο έχετε δει στη ζωή σας; Μια βόλτα σε μερικές πόλεις όπου η καθημερινή κίνηση είναι πραγματικός εφιάλτης, θα σας πείσει ότι υπάρχουν και χειρότερα…

Η επιστροφή από τη δουλειά το απόγευμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από τους περισσότερους ως η πιο εφιαλτική ώρα της ημέρας, καθώς τότε είναι που το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού χρησιμοποιεί το αυτοκίνητό του και βάζει μπρος για το σπίτι, στο οποίο, φυσικά, φτάνει με μεγάλη χρονοκαθυστέρηση λόγω της κίνησης.

Προτού, λοιπόν, μπείτε στο αυτοκίνητό σας σήμερα μετά τη δουλειά, σκεφτείτε ότι κάποιοι βρίσκονται σε πολύ χειρότερη θέση από εσάς, σύμφωνα με το cnn.com.

Κωνσταντινούπολη
Η Κωνσταντινούπολη με τις γέφυρες που συνδέουν Ευρώπη και Ασία, σημειώνει το υψηλότερο ποσοστό κίνησης τις απογευματινές ώρες, καταλαμβάνοντας την πρωτιά σε όλο τον κόσμο. Όσοι εργάζονται σε μακρινές περιοχές περνούν περίπου 125 ώρες το χρόνο κολλημένοι στην κίνηση, ενώ η εταιρία κατασκευής GPS TomTom αναφέρει ότι μια απόσταση που θα έπαιρνε κανονικά 30 λεπτά, τις ώρες αυτές ξεπερνάει τη 1 ώρα.

Μόσχα
Η οδήγηση στις λεωφόρους-δαχτυλίδια της Μόσχας τις ώρες αιχμής είναι για τους… υπομονετικούς, καθώς καθημερινά ο κόσμος περνάει 31 λεπτά παραπάνω απ’ όσο θα έπρεπε στο αυτοκίνητό του, αν βρίσκεται στο δρόμο το απόγευμα. Η Μόσχα είναι η δεύτερη κατά σειρά χώρα στον κόσμο με τη μεγαλύτερη κίνηση τις ώρες αιχμής. Η κυκλοφοριακή συμφόρηση στη ρωσική πρωτεύουσα είναι τεράστια ακόμη και εκτός των ωρών αυτών, αφού η Μόσχα είναι τέταρτη πόλη σε κίνηση όλες τις ώρες.

Αγία Πετρούπολη
Άλλη μια ρώσικη πόλη, το πολιτιστικό κέντρο της Αγίας Πετρούπολης δεν πάει πίσω από κίνηση. Οι οδηγοί καθυστερούν καθημερινά 29 λεπτά στην επιστροφή τους από τη δουλειά και χάνουν περίπου 110 ώρες το χρόνο περιμένοντας στην κίνηση.

Πόλη του Μεξικού
Η κίνηση στο Mexico City είναι ανυπόφορη για τους κατοίκους. Τόσο που η μεξικανική πρωτεύουσα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση ανάμεσα στις χώρες με τη μεγαλύτερη κυκλοφοριακή συμφόρηση και την τέταρτη όσον αφορά το απογευματινό μποτιλιάρισμα. Συγκεκριμένα, μια διαδρομή 30 λεπτών, μπορεί να φτάσει και τα 58 λεπτά κατά τη διάρκεια των απογευματινών ωρών. 

Chongqing
Το Chongqing είναι η χειρότερη κινέζικη πόλη όσον αφορά την κίνηση, με μέσο όρο καθυστέρησης καθημερινά γύρω στα 25 λεπτά τις απογευματινές ώρες. Η πόλη αυτή στα νοτιοδυτικά της Κίνας είναι χτισμένη σε διάφορους ποταμούς και βουνά, με το οδικό της δίκτυο αναγκαστικά να είναι γεμάτο γέφυρες και τούνελ, κάτι που αναπόφευκτα συμβάλλει στην κίνηση, αφού οι οδηγοί δεν έχουν διέξοδο από αυτά.

Recife
Το Recife της Βραζιλίας είναι η πόλη με το μεγαλύτερο κυκλοφοριακό πρόβλημα στη νότιο Αμερική, με την καθημερινή καθυστέρηση των οδηγών να υπολογίζεται γύρω στα 24 λεπτά. Αν σε αυτά προσθέσουμε και τις πρωινές καθυστερήσεις, οι οδηγοί φαίνεται πως χάνουν 94 ώρες πίσω από το τιμόνι κάθε χρόνο.

Βουκουρέστι
Πολλοί ίσως να μην περίμεναν να δουν το Βουκουρέστι μέσα σε αυτή τη λίστα, οι 94 ώρες που κρατά τους οδηγούς του «κολλημένους» στην κίνηση το χρόνο, αρκούν για να του φυλάξουν μια θέση. Ο μέσος χρόνος καθυστέρησης των οδηγών καθημερινά τις απογευματινές ώρες αιχμής φτάνει τα 24 λεπτά.

Ρίο Ντε Τζανέιρο
Αν και τα τελευταία 2 χρόνια τα πράγματα έχουν βελτιωθεί στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, λόγω των επενδύσεων στις οδικές υποδομές πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο 2014, τα δεδομένα δείχνουν ότι η 8η θέση του ανήκει. Κι αυτό γιατί τα 24 λεπτά καθημερινής καθυστέρησης στο δρόμο λόγω μποτιλιαρίσματος, δεν είναι και λίγα…

Shenzhen
Η δεύτερη κινέζικη πόλη της λίστας, το Shenzhen αντιμετωπίζει σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα, με τους οδηγούς του καθημερινά να μένουν «κολλημένοι» στους δρόμους του 24 λεπτά. Το Shenzhen, όμως, είναι και μια από τις πόλεις που το να αποφύγει κάποιος τις κεντρικές λεωφόρους με την κίνηση κάνει μεγάλη διαφορά, μειώνοντας το χρόνο «κολλήματος» κατά 10 λεπτά.

Pete Saloutos
Λος Άντζελες
Η οδήγηση πάνω από την ακτή σίγουρα είναι μια από τις πιο απολαυστικές των Ηνωμένων Πολιτειών. Όχι, όμως, όταν η κίνηση «χτυπάει» κόκκινο. Κι εδώ οι οδηγοί μένουν μπλοκαρισμένοι στην κίνηση κατά 24 λεπτά καθημερινά, χάνοντας 92 ώρες το χρόνο στους δρόμους, ενώ όσον αφορά μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες, το λαμπερό L.A. βρίσκεται πρώτο στη λίστα της TomTom με τις πόλεις με την περισσότερη κίνηση, με το Σιάτλ να βρίσκεται στη θέση 18, το Χιούστον στη θέση 27, το Σαν Φρανσίσκο να είναι 28ο και η Νέα Υόρκη 62η.