6 εναλλακτικές επιλογές για ευρωπαϊκά ταξίδια

gandi-belgio
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 08 ΜΑΙΟΥ 2015

Προσπεράστε τις πρωτεύουσες και τις δημοφιλείς πόλεις και οργανώστε το επόμενο ταξίδι σας σε μέρη της Ευρώπης που είναι πιο... εναλλακτικά και γεμάτα ζωντάνια.

Τι θα λέγατε να φτάσετε μέχρι τη Γαλλία, αλλά να μη πάτε στο Παρίσι ή να ταξιδέψετε ως τη Γερμανία και να μην επισκεφτείτε στο Βερολίνο; Δεν θα έκανε το ταξίδι σας πιο συναρπαστικό το να επισκεφτείτε μέρη που δεν έχετε ακούσει πολλά γι’ αυτά; Αν ναι, τότε παρακάτω θα βρείτε 6 ιδέες για τέτοιου είδους ταξίδια.

Γάνδη, Βέλγιο
Με πλούσια, φλαμανδική αρχιτεκτονική και ιστορικά αξιοθέατα, η Γάνδη, μοιάζει πιο «πραγματική» από τη Μπριζ, η οποία μερικές φορές δίνει την εντύπωση μιας τουριστικής πόλης-παιχνιδιού. Επισκεφτείτε τον Καθεδρικό Ναό St. Bavo για μεγαλόπρεπη ατμόσφαιρα και αρχιτεκτονική, αλλά ταυτόχρονα εξερευνήστε και την πιο σύγχρονη πλευρά της, με μοδάτα στέκια, bar και χώρους event, όπως το Cafe Video, το Bidon και εστιατόρια όπως το JEF. Με αρκετούς φοιτητές, η Γάνδη παραμένει ζωντανή όλη την ημέρα -και τη νύχτα- και αν είστε λάτρεις του εναλλακτικού ροκ/electro, μην ξεχνάτε ότι είναι η πόλη που «γέννησε» τους Soulwax. Αν βρεθείτε προς τα εκεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε και πλήθος φεστιβάλ που πραγματοποιούνται στην πόλη.

Λυών, Γαλλία
Στα νοτιοανατολικά της Γαλλίας, στην περιφέρεια του Ρον-Αλπ (Rhône-Alpes), η Λυών έχει τα… προσόντα να αναμετρηθεί με το Παρίσι, χωρίς να εξαντλεί τους επισκέπτες του στο περπάτημα από το ένα διαμέρισμα στο άλλο –όσοι έχετε βρεθεί στο Παρίσι, ξέρετε τι εννοούμε. Διακρίνεται για το φαγητό της, ενώ τελευταία γίνεται μεγάλος ντόρος και για την ανοικοδομημένη περιοχή στις όχθες του Ροδανού και του Σον, όπου θα βρείτε το καινούργιο μουσείο Musée de Confluence, ένα μουσείο ανθρωπολογίας φουτουριστικού τύπου, το La Sucrière, ένα νέο χώρο τεχνών και μουσικής, σε μια παλιά αποθήκη ζάχαρης, όπως και πολλά σικ εστιατόρια και χώρους τέχνης. Την άνοιξη και το καλοκαίρι, η Λυών έχει υπέροχο καιρό και μέσα στο Μάιο φιλοξενεί και το Nuits Sonores, ένα πενθήμερο φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής και τέχνης που διαρκεί από 13-17 Μαΐου.

Λειψία, Γερμανία
Καταφύγιο αυτών που έφτασαν ως το Βερολίνο, αλλά δεν βρήκαν αυτό που έψαχναν, η Λειψία αναγεννήθηκε από το βιομηχανικό παρελθόν του, χάρη στη νέα γενιά νέων, δημιουργικών ανθρώπων που έψαχναν για ένα φθηνό, διασκεδαστικό, αστικό μέρος να ζήσουν. Με πολλούς σύγχρονους χώρους τέχνης και nightlife που τα έχει όλα (από φθηνά bar και pub, μέχρι το Distillery, ένα από τα παλιότερα techno club της Γερμανίας), η Λειψία δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από μεγαλύτερες και πιο δημοφιλείς πόλεις. Λόγω του ότι το χειμώνα το κρύο εκεί είναι τσουχτερό, ειδικά για τους Έλληνες, τώρα ή το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή να το επισκεφτείτε.

Σεγόβια, Ισπανία
Αν έχετε ήδη εξερευνήσει τη Βαρκελώνη, τη Μαδρίτη και το Μπιλμπάο και ψάχνετε άλλη μια αφορμή να ξαναπάτε στην Ισπανία, η Σεγόβια σας τη δίνει απλόχερα. Πρόκειται για μια μικρότερη πόλη με όμορφες εκκλησίες και πιο αργούς ρυθμούς, ιδανική για όσους θέλουν κάτι διαφορετικό, κάτι σαν διάλειμμα, με δύο κύρια αξιοθέατα, τον τεράστιο, γοτθικού τύπου, καθεδρικό ναό και το κάστρο που θυμίζει Ντίσνεϊ. Η παλιά της πόλης, επίσης, είναι άκρως ατμοσφαιρική, αποτελώντας Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco και βρίσκεται μόλις 30 λεπτά από τη Μαδρίτη με το τρένο. Το καλοκαίρι εκεί είναι αρκετά ζεστό, γι’ αυτό φροντίστε να το επισκεφτείτε άμεσα ή να περιμένετε μέχρι το φθινόπωρο.

Πόρτο, Πορτογαλία
Μπορεί να μην έχει τον ίδιο παλμό με τη Λισαβόνα, το Πόρτο, όμως, παραμένει η δεύτερη πόλη της Πορτογαλίας, διαθέτοντας τη δική του γοητεία και δημιουργική σκηνή, δίνοντάς σας την ευκαιρία να κάνετε πολλά πράγματα πέραν του να… πίνετε port. Το κέντρο της καλλιτεχνικής περιοχής της πόλης είναι το Rua de Miguel Bombarda, όπου θα βρείτε σύγχρονες γκαλερί, ενώ το Serralves Museum of Contemporary Art, εκτός του ότι είναι ένα αριστούργημα μοντερνισμού, από τον αρχιτέκτονα Álvaro Siza, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία ολόκληρης της χώρας, που σίγουρα δεν πρέπει να λείψει από τη λίστα σας. Κι αν θέλετε καθοδήγηση, στο Πόρτο διοργανώνονται περιηγήσεις από μια ομάδα νεαρών αρχιτεκτόνων (http://theworsttours.weebly.com/), οι οποίοι θα σας δείξουν όλα όσα πρέπει να δείτε. Σχεδιάστε το ταξίδι σας για τις 23 Ιουνίου όπου πραγματοποιείται το St John’s Feast festival με street parties, πυροτεχνήματα ή –ακόμα καλύτερα- για τις 4-6 Ιουνίου και το NOS Primavera Sound Festival με πλήθος συγκροτημάτων.

Τορίνο, Ιταλία
Μην σας αποθαρρύνει η τοποθεσία του στο βιομηχανικό βορρά της Ιταλίας. Το Τορίνο είναι πιο ελκυστικό από το κοντινό και δημοφιλές Μιλάνο, δίνοντας μεγάλη σημασία στον καφέ και το φαγητό, δύο πράγματα που σίγουρα θα ευχαριστηθείτε αν βρεθείτε ποτέ εκεί. Περάστε οπωσδήποτε από το ιστορικό Caffe Torino, ένα από τα πολλά art deco cafe και εστιατόρια της πόλης και εξερευνήστε και νεότερα, όπως το Ristorante Consorzio. Τα πολιτιστικού τύπου αξιοθέατα φυσικά και δεν λείπουν, με το Museo Egizio, όπου θα βρείτε τη μεγαλύτερη συλλογή αιγυπτιακών τεχνουργημάτων της Ευρώπης, αλλά και το Lingotto Fiat Factory. Την άνοιξη θα μπορέσετε με άνεση να εξερευνήσετε το μέρος με τα πόδια, απολαμβάνοντας κάθε σπιθαμή του.