Τα μυστικά της επιτυχημένης εκδρομής

kinisi-autokinita
ΔΕΥΤΕΡΑ, 25 ΜΑΙΟΥ 2015

Καλά τα τριήμερα, οι αργίες και οι γιορτές, αλλά θα έχετε διαπιστώσει ότι το πολυπόθητο ταξίδι σας σε περιόδους αιχμής, μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε εφιάλτη.

Από τη μία οι ευκαιρίες να φύγετε από το «κλεινόν άστυ» είναι περιορισμένες λόγω δουλειάς, από την άλλη όταν αξιοποιείτε τα τριήμερά σας και τις αργίες, συνήθως το μετανιώνετε.

Δείτε ποιες είναι οι χειρότερες ημέρες και περίοδοι να ταξιδεύει κάποιος και προσπαθήστε να τις αποφύγετε την επόμενη φορά.

Παρασκευές (με καλοκαιρία): Όσο νωρίς κι αν φύγετε μετά τη δουλειά, αν είναι Παρασκευή και μάλιστα καλοκαίρι, δεν έχετε καμία τύχη να φτάσετε στον προορισμό σας στον προβλεπόμενο χρόνο. Μια εναλλακτική είναι να ταξιδέψετε αργά το βράδυ της ίδιας μέρας ή πολύ νωρίς το πρωί της επομένης, ώστε να κερδίσετε χρόνο.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς: Οι πτήσεις καθυστερούν, η κίνηση στους δρόμους είναι αυξημένη και το πιθανότερο είναι να αλλάξετε χρόνο ταξιδεύοντας, αν επιλέξετε αυτή τη μέρα για μετακινήσεις. Η συγκεκριμένη επιλογή καλό είναι να γίνεται όταν δεν υπάρχει καμιά άλλη.

Εθνικές εορτές: Αν η 28η Οκτωβρίου ή η 25η Μαρτίου είναι ημέρα Παρασκευή ή Δευτέρα, η σκέψη ότι σας περιμένει κάπου ένα καταφύγιο με θέα το βουνό ή τη θάλασσα για 3 ημέρες, σίγουρα είναι δελεαστική. Την ίδια σκέψη κάνουν, όμως, και κάποιες χιλιάδες ανθρώπων μαζί με εσάς. Ακολουθήστε τις συστάσεις που ισχύουν στην περίπτωση της φυγής την Παρασκευή και τουλάχιστον φροντίστε να επιστρέψετε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα προς βράδυ, την ημέρα της επίσημης αργίας.

Παραμονή Χριστουγέννων: Όλοι τρέχουν με άγχος να προλάβουν το οικογενειακό, χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Προτιμήστε να μη βρεθείτε ανάμεσά τους και ταξιδέψτε νωρίτερα –ή στη χειρότερη, ανήμερα που συνήθως ο κόσμος έχει φτάσει στον προορισμό του.

Καθαρά Δευτέρα και Αγίου Πνεύματος: Άλλο ένα τριήμερο που προτιμούν όλοι να το περάσουν οπουδήποτε αλλού εκτός από το σπίτι τους. Κι ενώ ίσως καταφέρετε να τη «βγάλετε καθαρή» όταν θα φεύγετε -καθώς δεν φεύγουν όλοι την ίδια ώρα την Παρασκευή ή το Σάββατο- στο γυρισμό, την Κυριακή το βράδυ, το πιθανότερο είναι να δεινοπαθήσετε. Επιλέξτε να επιστρέψετε τις ώρες με μικρότερη κίνηση.

Αν παρ’ όλ’ αυτά δεν καταφέρετε να αποφύγετε τις παραπάνω περιόδους αιχμής, τα παρακάτω tips θα σας βοηθήσουν να πραγματοποιήσετε το ταξίδι σας, λίγο πιο «ανώδυνα».

Αν ταξιδεύετε με αεροπλάνο:

  • Φροντίστε να βρίσκεστε στο αεροδρόμιο 2 ώρες νωρίτερα, έτσι ώστε σε περίπτωση που οι εταιρείες έχουν κλείσει εισιτήρια σε περισσότερους επιβάτες από αυτούς που χωράει μια πτήση, να έχετε μεγαλύτερη πιθανότητα να μην σας αλλάξουν πτήση.
  • Πακετάρετε σωστά τα πράγματά σας, φροντίζοντας στις χειραποσκευές να μην έχετε υγρά και ζελέ, τα οποία απαγορεύονται και θα σας προκαλέσουν εκτός από αναστάτωση και αργοπορία.
  • Επιλέξτε απευθείας πτήσεις, για εξοικονόμηση χρόνου.

Αν ταξιδεύετε με το αυτοκίνητο:

  • Τσεκάρετε τον αέρα στα λάστιχα και φύγετε με γεμάτο ρεζερβουάρ από την προηγούμενη ημέρα, για να μην σας βρουν απρόοπτα στο δρόμο, όπου η κίνηση θα είναι αυξημένη.
  • Μην το παραφορτώσετε, έτσι ώστε να μπορείτε να πηγαίνετε πιο γρήγορα και να φτάσετε στην ώρα σας, τηρώντας πάντα τα όρια ταχύτητας.

Αν ταξιδεύετε με πλοίο:

  • Ειδικά αν παίρνετε και το αυτοκίνητό σας μαζί, φροντίστε να είστε στο λιμάνι νωρίτερα από την ενδεδειγμένη ώρα, για να μην μπλέξετε στις ουρές επιβίβασης και να βρείτε χώρο να κάτσετε άνετα στο σαλόνι ή το κατάστρωμα.