Πόσο κοστίζει η μετακόμιση δίπλα στη θάλασσα;

stokxolmi-souidia
ΤΡΙΤΗ, 19 ΜΑΙΟΥ 2015

Συνδυασμός φυσικού (κατά προτίμηση θαλάσσιου) και αστικού περιβάλλοντος, το όνειρο που μοιραζόμαστε οι περισσότεροι, για μια ζωή όπου η καθημερινότητα διανθίζεται από λιμάνια, θάλασσες, κόλπους και ειδυλλιακά τοπία. Από τη Στοκχόλμη μέχρι το Σαν Φρανσίσκο, 5 προορισμοί ξεχωρίζουν και αποτελούν ιδανικό προορισμό. Πόσο θα μας στοίχιζε αν ζούσαμε εκεί;

Σε μερικές πόλεις ανά τον κόσμο, το υγρό στοιχείο είναι το ίδιο έντονο όσο και η αστική ομορφιά τους, δημιουργώντας ένα συνδυασμό που επηρεάζει τα πάντα, από τον τρόπο που αναπτύσσονται και εξελίσσονται, μέχρι το πώς οι κάτοικοί τους αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον και μεταξύ τους.

Παρακάτω, θα βρείτε 5 πόλεις στον κόσμο, οι οποίες βρίσκονται ανάμεσα στις καλύτερες, σε διάφορες λίστες ταξιδιωτικών site και οργανισμών, συνδυάζοντας το παραλιακό τους τμήμα με υπέροχα πάρκα, αξιόλογα εστιατόρια και πολιτιστικά “must”, που τις μετατρέπουν σε ένα αξιοζήλευτο μέρος για να ζει, να εργάζεται και να επισκέπτεται κάποιος.

Στοκχόλμη, Σουηδία
Εδώ συμβαίνει κάτι πραγματικά μοναδικό, αφού μόλις το 1/3 της σουηδικής πρωτεύουσας είναι «πόλη». Το υπόλοιπο είναι νερό και πάρκα που εκτείνονται σε 14 νησιά στη Λίμνη Mälaren και τη Βαλτική, κάτι που σημαίνει ότι σχεδόν όλες οι γειτονιές είναι κοντά στην ακτή. Η πρόσβαση στο παραλιακό τμήμα είναι εύκολη, με μονοπάτια, πεζοδρομημένες περιοχές και ferry boat, ενώ μια από τις πιο όμορφες περιοχές της πόλης που πρέπει να δείτε αν βρεθείτε στη Στοκχόλμη, είναι το Södermalm, νότια της μεσαιωνικής παλιάς πόλης. Εκεί θα βρείτε trendy μαγαζιά, cafe και βραδινή ζωή, όπως και όμορφες τοποθεσίες με σπίτια με θέα στη λίμνη. Άλλες περιοχές που θα σας ενθουσιάσουν είναι το ήρεμο Kungsholmen, απέναντι από τον κόλπο Riddarfjärdern, όπως και το Östermalm στα βορειοανατολικά κι αν σκοπεύετε να… αγοράσετε ακίνητο στην πόλη, έχετε υπόψη σας ότι θα χρειαστείτε κάτι παραπάνω από έναν βασικό μισθό, με τα σπίτια να κοστίζουν από 2 έως 4,5 εκατομμύρια ευρώ στις δημοφιλείς περιοχές και περίπου 400 με 900 χιλιάδες τα πιο απλά σπίτια σε πάλι δημοφιλή μέρη. Όποιος δεν ενδιαφέρεται για αγορά, αλλά θέλει να νοικιάσει ένα διαμέρισμα με 3 υπνοδωμάτια στην παλιά πόλη, τον περιμένει ενοίκιο πάνω από 1500 ευρώ το μήνα. 

Αμβούργο, Γερμανία
Εκτός του διάσημου λιμανιού στον ποταμό Έλβα, το Αμβούργο μπορεί να μη βλέπει ακριβώς θάλασσα, αλλά έχει περισσότερα κανάλια από τη Βενετία ή το Άμστερνταμ και τις περισσότερες γέφυρες από οποιαδήποτε πόλη της υδρογείου, ξεπερνώντας τις 2 χιλιάδες. Το νερό, όπως και τα πάρκα με πράσινο, βρίσκεται παντού και δεν είναι τυχαίο που το 2011 το Αμβούργο ονομάστηκε Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα. Οι περιοχές δίπλα στο ποτάμι είναι πολύ δημοφιλείς ανάμεσα σε αγοραστές ακινήτων, ενώ παράλληλα στον πόταμο βρίσκεται η Elbchaussee, η μεγάλη λεωφόρος που εκτείνεται δυτικά από τη συνοικία Altona-Atlstadt μέχρι την περιοχή Blankenese και τραβά τα βλέμματα με την όμορφη αρχιτεκτονική και τη θέα της. Γύρω από τη Binnenalster και Aussenalster, τις 2 αστικές λίμνες, η περιοχή Harvestehude είναι επίσης πολύ δημοφιλής, όπως επίσης και η περιοχή Winterhude και Uhlenhorst για την κεντρική τους τοποθεσία. Το ήσυχο Alsterdorf βορειοανατολικά, τα μεγάλα πάρκα και τα οργανωμένα μέσα μαζικής μεταφοράς προσελκύουν όλο και περισσότερες οικογένειες, ενώ ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα οικοδόμησης που έλαβαν χώρα στην ευρωπαϊκή ήπειρο, το Hafencity, χτίστηκε ακριβώς μπροστά στο λιμάνι, κερδίζοντας τον κόσμο για την τοποθεσία του και τη μοντέρνα υποδομή του. Όπως καταλαβαίνετε, τα σπίτια στις δημοφιλείς αυτές περιοχές φτάνουν μέχρι και τα 15 εκατομμύρια ευρώ.

Νίκαια, Γαλλία
Η Νίκαια είναι τουριστική πόλη και λιμάνι της νότιας Γαλλίας, 32 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ιταλία και αποτελεί θέρετρο της Κυανής Ακτής, προσελκύοντας τους πλούσιους και προνομιούχους για πάνω από έναν αιώνα. Ο παραλιακός δρόμος Promenade des Anglais που ακολουθεί την παραλία, συνδέοντας το αεροδρόμιο με το λιμάνι, είναι το ιδανικό σημείο για να θαυμάσει κάποιος τη Μεσόγειο σε συνδυασμό με την αρχιτεκτονική της παλιάς πόλης και τη belle époque ατμόσφαιρά της, ενώ το καλοκαίρι τα γιοτ που αράζουν παραδίπλα, προσθέτουν ακόμα περισσότερο γκλάμουρ στην περιοχή που χαρίζει εύκολη πρόσβαση στις Κάννες και το Μονακό. Ο παραλιακός δρόμος που προαναφέραμε είναι από μια από τις πιο διάσημες περιοχές για να ζήσει κάποιος, ενώ και η λεωφόρος μπροστά από την παλιά πόλη, Quai des Etats-Unis, όπως και η Λεωφόρος Franck Pilatte στα ανατολικά, με τη θέα στη Μεσόγειο και την αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις. Ψηλά βρίσκονται και οι τιμές ακινήτων που φτάνουν τις 400 με 800 χιλιάδες ευρώ για αγορά και τα 1.500-2.500 ευρώ το μήνα για ενοικίαση.

Σίδνεϊ, Αυστραλία
Η εύκολη πρόσβαση στις παραλίες, η Όπερα του Σίδνεϊ, η Γέφυρα του Σίδνεϊ, το πιο ανέμελο lifestyle, η σοφιστικέ κουλτούρα, τα παγκοσμίου φήμης εστιατόρια και η υπέροχη θέα αρκούν για να φέρουν κόσμο από όλη την Αυστραλία, αλλά και τον κόσμο στο Σίδνεϊ. Ευλογημένη πόλη με ποτάμι, λιμάνι και θάλασσα, διαθέτει πολλά σημεία που θα μπορούσαν να αποτελέσουν την περιοχή-όνειρο για να ζήσει κάποιος, με κάποια από αυτά να είναι η περιοχή Vaucluse, βόρεια της παραλίας Bondi, το Double Bay και το Point Piper, δύο γειτονικές περιοχές στη νότια πλευρά του λιμανιού και το Hunters Hill, μια από τις πιο παλιές κατοικήσιμες περιοχές της πόλης. Τα διαμερίσματα με την υπέροχη θέα στο λιμάνι ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια δολάρια, ενώ στο Point Piper μια μέση τιμή φτάνει τα 19,8 εκατομμύρια δολάρια. Όσο για τα ενοίκια… υπολογίστε από 2 χιλιάδες δολάρια και πάνω.

Σαν Φρανσίσκο, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Σε μια χερσόνησο με τον Ειρηνικό Ωκεανό από τη μία και τον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο από την άλλη, η ομώνυμη πόλη βρίσκεται ανάμεσα στους ονειρεμένους προορισμούς πολλών ανά τον κόσμο. Στο άνοιγμα του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο στον Ειρηνικό, η Γέφυρα της Χρυσής Πύλης κερδίζει τις εντυπώσεις και αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης, ενώ το υγρό στοιχείο είναι η πηγή ζωής της. Λόγω των πολλών λόφων της, υπάρχουν άπειρα σημεία για να θαυμάσει κάποιος τη θέα της, με το μπλε της θάλασσας και του ουρανού να συνδέονται, ενώ η βικτωριανή αρχιτεκτονική της σε διάφορες γειτονιές ανεβάζει ακόμη περισσότερο την επιθυμία να ζήσει κάποιος εκεί. Δημοφιλείς περιοχές είναι η Μαρίνα, με πρόσβαση σε διάφορες θαλάσσιες δραστηριότητες, όπως ιστιοπλοΐα, η γειτονιά Presidio Heights και η Russian Hill, με τις τιμές να κυμαίνονται στα 2 εκατομμύρια δολάρια για αγορά ακινήτου και τα ενοίκια να ξεκινούν από 3 χιλιάδες δολάρια το μήνα.