Πάμε ένα ταξίδι στη Θεσσαλονίκη;

leukos-purgos

Με φόντο τον Λευκό Πύργο

ΤΕΤΑΡΤΗ, 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

Μεγάλη στην ηλικία, νέα στην καρδιά, η συμπρωτεύουσα και δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας μπορεί να γοητεύσει το ίδιο όσους αγαπούν τον πολιτισμό, όσο και αυτούς που θέλουν να το πάνε λίγο πιο χαλαρά.

Περίπου 500 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας, η Θεσσαλονίκη αποζημιώνει τους ταξιδιώτες, αυτούς που θέλουν να τριγυρίσουν, να εξερευνήσουν, να γνωρίσουν την αρχαία, αλλά και τη σύγχρονη πλευρά της, να διασκεδάσουν, να χαλαρώσουν και όλα αυτά με τη συνοδεία από ένα δροσερό, θαλασσινό αεράκι. Αν ο δρόμος σας βγάλει μέχρι την ατμοσφαιρική και μοναδική συμπρωτεύουσα, δείτε τι πρέπει να συμπεριλάβετε στις βόλτες σας εκεί.

Βόλτα στο Λευκό Πύργο
Το σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, ο Λευκός Πύργος, είναι το πιο χαρακτηριστικό μνημείο της πόλης και ό,τι έχει σωθεί από την κατεδαφισμένη οθωμανική οχύρωσή της. Με τους 6 ορόφους και τα 34 μέτρα ύψος του εντυπωσιάζει κάθε τουρίστα, ενώ στο interactive μουσείο θα μάθετε περισσότερα για την ιστορία της Θεσσαλονίκης μέσω της χρήσης multimedia.

Πέρασμα από την εκκλησία Αγίου Δημητρίου
Η τεράστια εκκλησία του 5ου αιώνα είναι αφιερωμένη στον πολιούχο της Θεσσαλονίκης, τον Άγιο Δημήτριο, όπου φυλάσσονται και τα οστά του. Έχει υποστεί  δύο φορές καταστροφή, από πυρκαγιά τον 7ο αιώνα και το 1917, όπως επίσης και πλήθος καταστροφών και λεηλασιών, ενώ το διάστημα 1493-1912 μετατράπηκε σε τζάμι από τους Τούρκους. Η μεγάλη πυρκαγιά του 1917 μετέτρεψε τον ιστορικό ναό σε ερείπια, οι αναστηλωτικές εργασίες, όμως, αποκατέστησαν την αρχική του μορφή. Από το 1948 λειτουργεί κανονικά, αποτελώντας ένα από το πιο όμορφα χριστιανικά μνημεία της ελληνικής ανατολής, που αξίζει να επισκεφτείτε.

Με θέα τη θάλασσα από την Άνω Πόλη

Περιπλάνηση στην Άνω Πόλη
Αν δεν πάρετε το λεωφορείο 23, το πιθανότερο είναι να ιδρώσετε αρκετά για να φτάσετε στην Άνω Πόλη, την περιοχή που εκτείνεται γύρω από τα Κάστρα της Θεσσαλονίκης και ξεχωρίζει σημαντικά από το τσιμέντο της υπόλοιπης πόλης. Μόλις φτάσετε, όμως, θα διαπιστώσετε ότι άξιζε τον κόπο, αφού αρχίζουν να ξεπροβάλλουν και πάλι τα κεραμίδια, η πέτρα και το πράσινο, καθώς θα διαπιστώνετε ότι βρίσκεστε στην πιο ατμοσφαιρική περιοχή της πόλης κι αυτή που έμεινε σε μεγάλο μέρος αλώβητη από τη μεγάλη πυρκαγιά του ’17. Εκεί, μπορείτε να περπατήσετε στα στενά της, να επισκεφτείτε τη Μονή Βλατάδων που χτίστηκε σε σημείο όπου ο Άγιος Πέτρος κήρυττε και να… σκιαχτείτε από το Γεντί Κουλέ, ή αλλιώς Επταπύργιο, φρούριο που λειτουργούσε ως φυλακή μέχρι το 1988.

Καφέ και σνακ στην Estrella
Πίσω από την Αγία Σοφία, μια από τις παλαιότερες εκκλησίες της πόλης που χρονολογείται πίσω στον 8ο αιώνα, το καφέ Estrella διαθέτει μενού που θα σας συναρπάσει, αφού βασίζεται στην καινοτομία του σεφ Δημήτρη Κοπαράνη και τις… φωτογενείς δημιουργίες του. Ξεκίνησε με το περίφημο… μπουγατσάν (κρουασάν με γέμιση μπουγάτσας), ενώ οι εμπνευσμένες δημιουργίες του συνεχώς αυξάνονται, από γαλλικά εκλέρ με ταχίνι και μαστίχα, μέχρι ποπ κορν με γεύση… χοιρινού, ό,τι πρέπει για ένα διάλειμμα από τις περιπλανήσεις σας στην πόλη. Πλέον, βέβαια, υπάρχει και στην Αθήνα, αλλά εκεί θα γνωρίσετε την... πηγή.

Στην πλατεία Ναυαρίνου, όπου το παλιό και το νέο συνυπάρχουν αρμονικά

Χαλάρωση στην πλατεία Ναυαρίνου
Οι μεγαλύτεροι μπορείτε να «κλέψετε» για λίγο τον παλμό των νέων και οι νεότεροι να βρείτε το στέκι σας στην πλατεία Ναυαρίνου, εκεί όπου συρρέει ο φοιτητόκοσμος της Θεσσαλονίκης, δίνοντας ρυθμό σε ένα από τα πιο «ζωντανά» κομμάτια της πόλης. Νεαροί, καλλιτέχνες, μεγαλύτεροι, όλοι συχνάζουν στον πεζόδρομο της Δημητρίου Γούναρη, ενώ στην πλατεία οι διάφορες παρέες καταλαμβάνουν τα πεζούλια κατά μήκος των ερειπίων του ανακτόρου του Γαλερίου, συνδυάζοντας το παρόν με την ιστορία με ένα μοναδικό τρόπο. Επί τη ευκαιρία, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και τα περίφημα Τρίγωνα Πανοράματος Elenidis, που θεωρούνται από τα καλύτερα της πόλης.

Βόλτα στην Επανομή
Νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης, σε απόσταση περίπου 25 χιλιομέτρων από το κέντρο, η Επανομή σημειώνει έκταση ακτών που φτάνει τα 40 χιλιόμετρα, ενώ το ακρωτήρι της αποτελεί το γεωγραφικό όριο του Θερμαϊκού κόλπου. Μπορείτε να φτάσετε εκεί με λεωφορείο ή με το ποδήλατο αν δεν διαθέτετε αυτοκίνητο, αρπάζοντας την ευκαιρία να ξεφύγετε λίγο από τη φασαρία της πόλης και να βρεθείτε σε μια όμορφη παραλία με άμμο και γαλάζια σημαία, με διάφορα cafe και bar στην περιοχή για να σας ξεκουράσουν ή να σας διασκεδάσουν.

Το πιο όμορφο σημείο για βόλτα

Περπάτημα στην παραλία
Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη θάλασσα και ένα ταξίδι στη Θεσσαλονίκη πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλαμβάνει έναν αναζωογονητικό περίπατο στον Θερμαϊκό Κόλπο. Από το τέλος του 2013, μάλιστα, η περιοχή έχει βάλει τα… καλά της, είναι φρεσκο-πεζοδρομημένη για ποδηλάτες και περιπλανώμενους και γεμάτη τέχνη, με διάφορα θεματικά πάρκα τριγύρω να τραβούν το ενδιαφέρον των περισσοτέρων.