Cabo Pulmo: είναι αυτά τα πιο καθαρά νερά του πλανήτη;

cabo-pulmo
ΤΡΙΤΗ, 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

Το εθνικό θαλάσσιο πάρκο Cabo Pulmo, στην ανατολική ακτή της χερσονήσου της Baja στο Μεξικό, φαίνεται πως βρίσκεται ξεκάθαρα ανάμεσα στα πιο καθαρά νερά του πλανήτη, με τη θαλάσσια ζωή που φιλοξενεί να το αποδεικνύει περίτρανα.

Με περισσότερα από 200 είδη ψαριών σε μια τεράστια προστατευμένη έκταση, το Cabo Pulmo στο Μεξικό έχει μετατραπεί σε μοντέλο θαλάσσιας ζωής, φιλοξενώντας, μεταξύ άλλων, τον παλιότερο από τους μοναδικούς 3 κοραλλιογενείς υφάλους στη δυτική ακτή της Βόρειας Αμερικής. Ο κοραλλιογενής αυτός ύφαλος είναι περίπου 20 χιλιάδων ετών και ο βορειότερος στον ανατολικό Ειρηνικό.

Στις 5 Ιουνίου 1995, ο Μεξικανός Πρόεδρος Ernesto Zedillo κήρυξε την περιοχή που περιβάλλει το Cabo Pulmo, Εθνικό Πάρκο, για να την προστατεύσει, καθώς τα προηγούμενα χρόνια παρατηρούνταν υπεραλίευση. Από τη δημιουργία του Εθνικού Πάρκου κι έπειτα, το θαλάσσιο οικοσύστημα ωφελήθηκε τόσο, ώστε την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα παρατηρείται αύξηση πάνω από 400% στη συνολική θαλάσσια ζωή, γεγονός που αποδίδεται στην εξαιρετικά καθαρή και υγιή κατάσταση του υφάλου και την παράλληλη απαγόρευση του ψαρέματος.

Τα είδη των ψαριών που εντοπίζονται στην προστατευμένη έκταση χαρίζουν απλόχερα στο Cabo Pulmo μια θέση στις λίστες με τα πιο καθαρά νερά. Αξιόλογη είναι και η προσπάθεια που κατέβαλλαν οι κάτοικοι, οι οποίοι αφιέρωσαν τη ζωή τους στη συντήρηση του τόπου και τη διαφύλαξή του.