Η καρτ ποστάλ έχει τη... δική της ιστορία!

i-kart-postal-exei-ti-diki-tis-istoria

ΔΕΥΤΕΡΑ, 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

Φανταστήκατε ποτέ ότι ένα τόσο μικρό και –για πολλούς αδιάφορο- αντικείμενο, όπως η καρτ ποστάλ έχει μακρά ιστορία; Και μάλιστα τέτοια, που να μαρτυρά τις γενικότερες συνθήκες και αντιλήψεις τις κάθε εποχής;

Μπορεί σήμερα να αποτελούν απαραίτητο «ντεκόρ» καταστημάτων στα νησιά ή να είναι δημοφιλές αντικείμενο συλλογής, όμως οι καρτ ποστάλ φαίνεται πως αντέχουν στον χρόνο αν αναλογιστεί κανείς πως πρωτοεμφανίστηκαν το 1861, όπως αποκαλύπτει το Lonely Planet…

1861: η γέννηση της καρτ ποστάλ

Οι καρτ ποστάλ υπήρχαν με τη μία ή την άλλη μορφή ήδη από το 1840, αλλά ήταν ο H.L. Lipman που κατοχύρωσε την πατέντα το 1861και τις έκανε εμπορεύσιμο είδος. Οι καρτ ποστάλ που δημιούργησε ήταν απλές με ένα διακοσμητικό πλαίσιο. Η διεύθυνση γραφόταν στη μία μεριά της κάρτας και το μήνυμα στην άλλη.

1894: μια παραθαλάσσια πόλη-star

Στη Βρετανία, τα βασιλικά ταχυδρομεία δεν επέτρεπαν στα καταστήματα να πωλούν ζωγραφισμένες καρτ ποστάλ μέχρι το 1894. Η πρώτη βρετανική παραθαλάσσια πόλη που έλαβε άδεια πώλησης των καρτ ποστάλ ήταν το Scarborough.

Δεκαετία 1900: καρτ ποστάλ αντί για Facebook!

Την εποχή του Εδουάρδου, οι καρτ ποστάλ κυριολεκτικά απογειώθηκαν και έγιναν κάτι αντίστοιχο με το σημερινό Facebook! Τις χρησιμοποιούσαν για κάθε είδους επικοινωνία και όχι μόνο στις γιορτές. Η επικοινωνία γινόταν μέσω των περίτεχνων καρτών που πέρα από ενδιαφέροντα μηνύματα αποκάλυπταν και πολλά για το γούστο του αποστολέα που τις είχε αγοράσει…

1914-18: γράμμα από το μέτωπο

Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, οι στρατιώτες έστελναν στις αγαπημένες τους τις λεγόμενες καρτ ποστάλ «silks». Και αν αναρωτιέστε για το περίεργο όνομα, προέκυψε από το μεταξωτό «πλέγμα» που κάλυπτε τις κάρτες, τις οποίες και φύλασσαν μέσα σε αρωματισμένα κουτιά οι αγαπημένες των στρατιωτών.

Δεκαετία 1920: Στέλνοντας χαμόγελα

Μέχρι τη δεκαετία του 1920, το χιούμορ ήταν το βασικό χαρακτηριστικό των βρετανικών καρτών, με κυρίαρχη εταιρεία την Bamforth, η οποία κατάφερνε με τέλειο τρόπο να φτιάχνει τουριστικές κάρτες με χιουμοριστικά στοιχεία. Οι διακοπές στη θάλασσα άρχισαν να γίνονται ιδιαίτερα δημοφιλείς και συνδυάζονταν στις κάρτες με αρκετές δόσεις χιούμορ.

Δεκαετία 1950: Λογοκρισία

Τότε κυκλοφόρησαν κάποιες κάρτες που θεωρήθηκαν «αυθάδεις» και μάλιστα σημειώθηκε η περίπτωση ενός βρετανού δημιουργού (Donald McGill) που προσέλκυσε την προσοχή των λογοκριτών και όντας ο αποδιοπομπαίος τράγος, το 1954 διώχθηκε για βωμολοχία.

Δεκαετίες 1960/70: Η εποχή των βαρετών καρτών

Μέχρι τη δεκαετία του 1960, οι καρτ-ποστάλ είχαν γίνει τόσο δημοφιλείς, που άρχισαν να χρησιμοποιούνται για να γιορτάσουν τα πάντα και τίποτα -από την κατασκευή νέων αυτοκινητοδρόμων, μέχρι τα εγκαίνια καταστημάτων και σταθμών λεωφορείων! Ο βρετανός φωτογράφος Martin Parr μάζευε εκατοντάδες από αυτές τις κάρτες, οι οποίες συνθέτουν μια συναρπαστική καταγραφή της Βρετανίας τη μεταπολεμική περίοδο. Τις δημοσίευσε μάλιστα σε έναν τόμο.

Δεκαετία 1980: Οι «πικάντικες» καρτ ποστάλ

Τη δεκαετία αυτή, οι «πικάντικες», χιουμοριστικές καρτ ποστάλ, έγιναν δημοφιλείς όσο ποτέ άλλοτε, συνδυαζόμενες κυρίως με παραθαλάσσια τοπία. Οι δημιουργοί κράτησαν τις εικόνες, αλλά εγκατέλειψαν τα γραφικά υπονοούμενα και το… γυμνό.

Δεκαετία 2010: Η ψηφιακή απειλή

Η ψηφιακή φωτογραφία, το Flickr και το Facebook αποτελούν πλέον τις πιο σοβαρές απειλές για τις καρτ ποστάλ, από την περίοδο της εμφάνισής τους πριν από 150 χρόνια, ενώ οι περισσότεροι τις «θυμόμαστε» πλέον τις λίγες ημέρες των διακοπών μας –κυρίως στα νησιά.