Σαμοθράκη: ένα «ορεινό» νησί

samothraki-ena-oreino-nisi

ΠΕΜΠΤΗ, 01 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Και βουνό και θάλασσα; Τότε η επιλογή ακούει στο όνομα Σαμοθράκη, ένα νησί που τα συνδυάζει όλα και σίγουρα θα κλέψει την καρδιά σας με τις ομορφιές του.

Καταγάλανα νερά, θαυμάσιες παραλίες αλλά και πυκνή, ορεινή βλάστηση που δικαιώνει τον τίτλο «ορεινό νησί». Κυρίες και κύριοι, καλώς ήρθατε στη Σαμοθράκη. Αποτελεί ιδανικό τόπο διακοπών για όσους θέλουν να κάνουν τα μακροβούτια στους στα κρυστάλλινα καθαρά νερά αλλά και να βρουν καταφύγιο από τη ζέστη στη σκιά ενός γέρικου πλάτανου!

Μια Χώρα γραφική

Με την πρώτη ματιά στο λιμάνι της Σαμοθράκης, την Καμαριώτισσα, θα καταλάβετε τη διαφορά. Σε αντίθεση με τα περισσότερα νησιά, η Χώρα της Σαμοθράκης δεν ταυτίζεται με το κεντρικό λιμάνι. Θα τη βρείτε «σκαρφαλωμένη» στα ενδότερα του νησιού.

Αφού εξασφαλίσετε το κατάλυμά σας σε κάποιο ξενοδοχείο της Χώρας ή του λιμανιού, ξεκινήστε τις εξρευνήσεις.

Η Χώρα απέχει μόλις 6 χιλιόμετρα από το λιμάνι, είναι σκαρφαλωμένη στις πλαγιές δύο βουνών και χτισμένη αμφιθεατρικά, προσφέροντας μοναδική θέα που κόβει την ανάσα. Τα κατάλευκα σπιτάκια με τις κεραμωτές σκεπές και τα γραφικά καλντερίμια οδήγησαν στην ανακήρυξη της πρωτεύουσας της Σαμοθράκης σε διατηρητέο οικισμό από το 1978.

Ξεκινήστε τις περιπλανήσεις σας από τον περίφημο Πύργο, που έχτισαν οι Φράγκοι κατακτητές το 13ο αιώνα, και αναζητήστε τα μοναδικά εμβλήματα της οικογένειας των Παλαιολόγων. Κάντε μια στάση για να δροσιστείτε γύρω από την κεντρική πλατεία και μετά τη βόλτα σας στα ανηφορικά καλντερίμια συνεχίστε με μια επίσκεψη στο Λαογραφικό μουσείο και στην εκκλησία της Κοιμήσεως.

Και επειδή ο βουνίσιος αέρας του νησιού σίγουρα θα σας έχει ανοίξει την όρεξη, σταματήστε σε κάποιο ταβερνάκι ή σε μια ψαροταβέρνα από τις πολλές που θα βρείτε γύρω από την πλατεία και δοκιμάστε τις νοστιμιές του νησιού.

Μυστηριακή ατμόσφαιρα στο νησί της Νίκης

Όλη η Σαμοθράκη είναι στην ουσία ένα τεράστιο βουνό (που ονομάζεται Φεγγάρι), ριγμένο στην υγρή αγκαλιά του πελάγους. Λέγεται ότι στην αρχαιότητα ο θεός Ποσειδώνας καθόταν στην κορυφή του όρους Σάος (η αρχαία ονομασία του βουνού) και παρακολουθούσε τις μάχες στο αντικρινό Ίλιον ανάμεσα σε Αχαιούς και Τρώες. Άρωμα ιστορικής μνήμης αναδύεται σε όλη τη Σαμοθράκη καθώς εκεί βρίσκεται και το Ιερό των Μεγάλων Θεών, που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε.

Θυσιάστε ένα πρωϊνό και αντί για κολύμπι κατευθυνθείτε προς το εξαιρετικό Ιερό, όπου το 1860, ο Γάλλος αρχαιολόγος Σαμουαζό, ανακάλυψε το περίφημο άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης, που κοσμεί σήμερα το Λούβρο στο Παρίσι.

Στο Ιερό των Μεγάλων Θεών, οι Κάβειροι (μυστηριακές θεότητες από την Φρυγία) θεσμοθέτησαν τα πασίγνωστα Καβείρια Μυστήρια, μια από τις πιο συναρπαστικές τελετές της αρχαιότητας. Το καταπράσινο τοπίο σε συνδυασμό με το μυστηριακό χαρακτήρα της περιοχής προσφέρονταν για τις μυστηριακές τελετές των Καβείρων.

Αν σταθείτε ιδιαίτερα τυχεροί και η επίσκεψή σας συμπέσει με πανσέληνο ίσως μπορέσετε να απολαύσετε μια πραγματικά μαγική βραδιά, από αυτές που διοργανώνει ο δήμος στον ιερό χώρο. Πρόκειται για μια εμπειρία μοναδική, που δύσκολα θα ξεχάσετε.

Δάση και ποτάμια πλάϊ στο πέλαγος

Και αν η επίσκεψή σας στο Ιερό των Μεγάλων Θεών σας μάγεψε, ετοιμαστείτε για μια δεύτερη έκπληξη. Ξεκινήστε από το λιμάνι, την Καμαριώτισσα και ακολουθήστε τις πινακίδες που οδηγούν στην Παλαιόπολη. Από εκεί και σε μικρή απόσταση θα βρεθείτε στο υπέροχο Ακρωτήρι του Φονιά, μια από τις πιο όμορφες τοποθεσίες του νησιού.

Ξεκινήστε από το μεσαιωνικό Πύργο του Φονιά και κατευθυνθείτε προς τον καταρράκτη, όπου ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση και στα απόκρημνα βράχια σχηματίζονται μικρές λίμνες με παγωμένο νερό που δημιουργούν ένα τοπίο εξωτικής ομορφιάς.

Μην διστάσετε να βουτήξετε στα κρυστάλλινα νερά καθώς το κολύμπι στον «Φονιά» είναι μια μοναδική εμπειρία που δύσκολα θα ζήσετε σε οποιοδήποτε άλλο ελληνικό νησί. Προσέξτε όμως, γιατί τα νερά είναι ασυνήθιστα παγωμένα ακόμη και μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού!

Στη διαδρομή, θα συναντήσετε πλαγιές σκεπασμένες με πυκνά δάση, απότομες χαράδρες και εντυπωσιακά φαράγγια, που θα σας κάνουν σχεδόν να ξεχάσετε ότι βρίσκεστε σε νησί. Γραφικά χωριουδάκια που επίσης αξίζουν την προσοχή σας είναι ο Ξηροπόταμος και ο Προφήτης Ηλίας, όπου και θα χαλαρώσετε πίνοντας το καφεδάκι σας κάτω από τη σκιά των δέντρων.

Φύση, γεύση και Τέχνη

Υπέροχες, καθαρές θάλασσες σας περιμένουν σε όλη τη Σαμοθράκη που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις κοσμοπολίτικες Κυκλάδες, τα Επτάνησα ή τα Δωδεκάνησα.. Ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, οι παραλίες της Σαμοθράκης γεμίζουν με επισκέπτες κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, που την προτιμούν λόγω εγγύτητας.

Η καλύτερη παραλία του νησιού είναι μακράν η Παχιά Άμμος, που συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών χάρη στα καταγάλανα νερά και την υπέροχη αμμουδιά της.

Και επειδή πάντα η ώρα της επιστροφής είναι κάπως...δυσάρεστη, «γλυκάνετέ» την παίρνοντας μαζί σας το παραδοσιακό γλυκό πραούστι ή καρυδάκι. Σε όλη τη Σαμοθράκη θα βρείτε και υπέροχα υφαντά, φτιαγμένα από τις γυναίκες των χωριών ενώ δεν θα πρέπει να παραλείψετε να αγοράσετε ντόπια τυριά και μέλι. Και το κυριότερο: «φυλακίστε» στα ρουθούνια σας τη μυρωδιά του πλάτανου πλάι στο θαλασσινό αγέρι. Ένα άρωμα που σίγουρα δεν θα ξαναβρείτε αλλού…

Πώς θα πάτε:

-με πλοίο: από την Αλεξανδρούπολη με φέρι σε περίπου 1 ½ ώρα θα περάσετε στην Σαμοθράκη. Τηλ. Saos Ferries: 25510-38503. Το καλοκαίρι υπάρχουν και ορισμένα έκτακτα δρομολόγια για Σαμοθράκη από το λιμάνι της Καβάλας.

-Πού θα μείνετε:

Αναζητήστε το κατάλυμά σας στο http://www.samothrace.gr/etour/index.cfm?areaid=1 .

-Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο www.samothrace.gr .

ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ