Θα μικρύνει το επιτρεπόμενο μέγεθος των χειραποσκευών;

aerodromio
ΔΕΥΤΕΡΑ, 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

Αν ταξιδεύετε συχνά με αεροπλάνο, ίσως ήρθε η ώρα να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε μικρότερες χειραποσκευές, καθώς τα δεδομένα θα αλλάξουν για πολλές εταιρίες.

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών, ΙΑΤΑ, συστήνει νέα όρια στα μεγέθη των χειραποσκευών, τα οποία φυσικά μικραίνουν, έτσι ώστε να υπάρχει περισσότερος αποθηκευτικός χώρος για τους επιβάτες.

Σύμφωνα με τις συστάσεις αυτές, οι νέες διαστάσεις εντοπίζονται στα 55 εκ. ύψος, 34 εκ. πλάτος και 19 εκ. βάθος κι ενώ μέχρι τώρα η κάθε αεροπορική θέτει τα δικά της όρια, αν υιοθετηθούν οι συστάσεις, τα νέα μέτρα θα επιβληθούν από τις περισσότερες μεγάλες εταιρίες.

Μέχρι στιγμής 9 μεγάλες αεροπορικές εταιρίες (Lufthansa, Emirates, Qatar Airways, Avianca, Cathay Pacific, China Eastern, China Southern, Caribbean Airlines, Azul) έχουν ήδη αναφερθεί θετικά στις συστάσεις για τα νέα μεγέθη, ενώ άλλες δεν τις έχουν κάνει αποδεκτές. Η Southwest Airlines και η American Airlines δήλωσαν ότι δεν είναι στα άμεσα πλάνα τους να περάσουν σε τέτοιες αλλαγές, αφού ειδικά όσον αφορά τη Southwest, το μέγεθος των αποσκευών πρέπει να μικρύνει κατά 40%. Γενικότερα όμως οι διαστάσεις της ΙΑΤΑ είναι αρκετά μικρότερες από αυτές που ήδη ισχύουν, με την British Airways να δέχεται χειραποσκευές 56 εκατοστά x 45 εκατοστά x 25εκατοστά, την Easyjet το ίδιο, την Air France 55 εκατοστά x 35 εκατοστά x 25 εκατοστά κ.ά.

Η IATA, η οποία εκπροσωπεί εταιρίες που χειρίζονται το 80% της εναέριας κίνησης, συνεργάζεται με τους κατασκευαστές προκειμένου να κατασκευαστούν αποσκευές που να ταιριάζουν στις νέες διαστάσεις, οι οποίες θα φέρουν ένα logo που θα αναγράφει Cabin Ok.

Αν τύχει και πετάξετε με κάποια από αυτές τις εταιρίες, δε σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να μειώσετε το μέγεθος των χειραποσκευών σας, αλλά σίγουρα μια πιο λεπτή τσάντα θα σας εξασφαλίσει αποθηκευτικό χώρο σε μια πλήρη πτήση. Οι αερογραμμές, πάντως, θα δίνουν προτεραιότητα σε όσους κουβαλάνε αποσκευές που εναρμονίζονται με τις συστάσεις, με τους υπόλοιπους να χρειαστεί να περιμένουν αν η πτήση είναι γεμάτη ή ακόμα και να αναγκάζονται να στέλνουν τη χειραποσκευή τους μαζί με τη βαλίτσα σε περίπτωση πληρότητας χώρου, πληρώνοντας κάτι παραπάνω.