Ποια μέρη έχουν την ιδανική θερμοκρασία για διακοπές;

sgielan-dania
ΤΡΙΤΗ, 28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Είστε από αυτούς που δεν βουτάνε στη θάλασσα αν το θερμόμετρο δεν δείχνει 40 βαθμούς ή μήπως προτιμάτε πιο δροσερά μέρη για τις διακοπές σας; Αν ο φετινός Αύγουστος σας βρει στο εξωτερικό, δείτε ποια μέρη να προτιμήσετε με βάση τη θερμοκρασία.

Αν και οι δυο πιο βασικές ερωτήσεις για έναν προορισμό είναι οι «πού θα πάω» και «τι θα δω», ανάλογα με την εποχή κάτι που επίσης μας απασχολεί είναι ο καιρός. Το καλοκαίρι οι περισσότεροι θέλουν ζέστη, αλλά δεν επιθυμούν ανυπόφορες καταστάσεις που θα τους απαγορεύουν να κυκλοφορούν με άνεση, ενώ το χειμώνα το τσουχτερό κρύο είναι αποτρεπτικό για πολλούς, οι οποίοι απορρίπτουν τις πιο βόρειες χώρες.

Σε περίπτωση, λοιπόν, που ένα ταξίδι στο εξωτερικό σας φαίνεται δελεαστικό για την άδειά σας, αλλά δεν ξέρετε πού να πάτε και τι θερμοκρασίες σας περιμένουν, δείτε πώς να κινηθείτε με βάση τον καιρό, το κλίμα και τις προτιμήσεις σας το φετινό Αύγουστο, σύμφωνα με έρευνα της Telegraph.

19-24 βαθμούς Κελσίου
Αυτές τις θερμοκρασίες θα προτιμήσουν όσοι δεν τα πηγαίνουν και πολύ καλά με τον ήλιο, όσοι η λογική του «ξεροψήνομαι στην παραλία» τους φαίνεται… παράλογη και όσοι προτιμούν να ζήσουν καλοκαιρινές μέρες που μυρίζουν άνοιξη κι όχι καύσωνα.

Σγιέλαν, Δανία (θερμοκρασία θάλασσας: 17 βαθμοί Κελσίου, ώρες λιακάδας καθημερινά: 7)

Το βόρειο κομμάτι του νησιού Σγιέλαν, που είναι το μεγαλύτερο της Δανίας και στο οποίο βρίσκουμε και το μεγαλύτερο τμήμα της Κοπεγχάγης, είναι το ιδανικό καλοκαιρινό καταφύγιο, γι’ αυτούς που θέλουν να ξεφύγουν από το ελληνικό καλοκαίρι και το τρίπτυχο ξαπλώστρα-ρακέτα-καύσωνας. Το νησί συνδέεται έμμεσα, μέσω άλλων νησιών με μια σειρά από γέφυρες και τούνελ με τη νότια Σουηδία, ενώ εκεί θα βρείτε και τη δημοφιλή παραλία Tisvildeleje, στο ομώνυμο ψαροχώρι.

Γκέρνσεϊ, Νησιά της Μάγχης (θερμοκρασία θάλασσας: 17 βαθμοί Κελσίου, ώρες λιακάδας καθημερινά: 7)

Το δεύτερο μεγαλύτερο νησί στο σύμπλεγμα μικρών νησιών στη θάλασσα της Μάγχης κοντά στις ακτές της Νορμανδίας μπορεί να σας χαρίσει τεμπέλικες καλοκαιρινές ημέρες, χωρίς να «σπάσει» το θερμόμετρο. Ο Αύγουστος, ειδικά, είναι η ιδανική εποχή να το εξερευνήσετε μέσω των οργανωμένων ξεναγήσεων που ξεκινούν και τελειώνουν στην πρωτεύουσά του, το λιμάνι St. Peter, και να γνωρίσετε τις χρυσαφένιες παραλίες του, αλλά και να επισκεφτείτε και τα γύρω νησιά.

25-29 βαθμοί Κελσίου
Τα… αίματα ανάβουν, αλλά οι θερμοκρασίες και πάλι δεν είναι αποτρεπτικές για περιπάτους και εξορμήσεις στη φύση. Κοινώς, δεν «σκάει ο τζίτζικας», αλλά ένα κοκτέιλ θα το έπινε.

Τοσκάνη (θερμοκρασία θάλασσας: 26 βαθμοί Κελσίου, ώρες λιακάδας καθημερινά: 9)

Η πανέμορφη επαρχία της Τοσκάνης με πρωτεύουσα τη Φλωρεντία πιάνει θερμοκρασίες που πλησιάζουν τους 29 βαθμούς τον Αύγουστο, τόσο στις πλατείες της Φλωρεντίας, όσο και στις μεσογειακές ακτές, που σημαίνει ότι όσοι αναζητούν ζέστη, χωρίς να φτάνουν στο όριο της θερμοπληξίας, η περιοχή θα τους καλύψει. Με έξι τοποθεσίες της να έχουν κηρυχθεί από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς (το ιστορικό κέντρο της Φλωρεντίας, το ιστορικό κέντρο της Σιένα, το τετράγωνο του καθεδρικού ναού της Πίζας, το ιστορικό κέντρο του Σαν Τζιμινιάνο, το ιστορικό κέντρο Pienza και η Val d'Orcia), έχετε πολλά να δείτε, ενώ ονειρεμένα μπάνια μπορείτε να κάνετε σε πλήθος παραλιών που εκτείνονται σε μια ακτογραμμή 400 χιλιομέτρων, με τις παραλίες Baia del Quercetano, Cala Violina, Giannella και πολλές άλλες να υπόσχονται να σας ξεκουράσουν.

Μαγιόρκα (θερμοκρασία θάλασσας: 25 βαθμοί Κελσίου, ώρες λιακάδας καθημερινά: 10)

Ο… γίγαντας των Βαλεαρίδων, διατηρεί μια καλοκαιρινή δροσιά για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα από την πρωτεύουσα, Palma de Mallorca, αλλά και για να περιπλανηθείτε στη βορειοδυτική ακτή, που κυριαρχείται από την οροσειρά Serra de Tramuntana, μια μοναδική περιοχή με ελαιώνες, πευκοδάση και όμορφα χωριά. Κι όσο για μπάνιο, κινηθείτε βόρεια και ανατολικά ή κατά μήκος τμημάτων της νότιας ακτής.

30+ βαθμοί Κελσίου
Οι θερμόαιμοι που θα προτιμήσουν να ζήσουν στο πετσί τους τη ζέστη και να απολαύσουν τη βουτιά στη θάλασσα μετά από πολύ ιδρώτα, θα προτιμήσουν τις παρακάτω επιλογές.

Ανδαλουσία (θερμοκρασία θάλασσας: 23 βαθμοί Κελσίου, ώρες λιακάδας καθημερινά: 11)

Από τις παραλίες της Costa del Sol μέχρι την ιστορία της Γρανάδας, η Ανδαλουσία παρέχει αυτό ακριβώς που χρειάζονται οι περισσότεροι άνθρωποι το καλοκαίρι: λιακάδα, ζέστη και δροσερή θάλασσα. Γνωρίστε τη γενέτειρα του Πικάσο, τη Μάλαγα, ανακαλύψτε παρθένες παραλίες στα ανατολικά της Αλμερίας, θαυμάστε την αρχιτεκτονική της Χαέν, περιπλανηθείτε στην πρωτεύουσα της μουσουλμανικής Ισπανίας, την Κόρδοβα, κολυμπήστε στις εντυπωσιακές παραλίες της Γρανάδας και ζήστε το καλοκαίρι σας όπως ποτέ άλλοτε.

www.wikipedia.com
Μάλτα (θερμοκρασία θάλασσας: 26 βαθμοί Κελσίου, ώρες λιακάδας καθημερινά: 11)

Τον Αύγουστο η Μάλτα… «ψήνεται», ο νησιώτικος χαρακτήρας της, όμως, εγγυάται να σας δροσίσει «κλείνοντας» όλη τη Μεσόγειο σε ένα νησί. Η πρωτεύουσα Βαλέτα, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO θα σας εντυπωσιάσει με αρκετά μπαρόκ αρχιτεκτονικής κτίρια στα στενά δρομάκια της, ενώ για παραλίες έχετε υπόψη σας να επισκεφτείτε την Paradise Bay στα βόρεια, την Ghajn Tuffieha και φυσικά την εξωπραγματική Blue Lagoon στο νησάκι Comino –ανάμεσα στη Μάλτα και το Gozo- που είναι γνωστό για την ηρεμία του, με μόνιμο πληθυσμό λιγότερους από 10 κατοίκους!