Δανία, ο σκανδιναβικός τόπος της αρμονίας και της ομορφιάς

dania
ΤΡΙΤΗ, 07 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Μοιάζει αφιλόξενη και κρύα, στην πραγματικότητα, όμως, η Δανία είναι μια από τις πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου, με τις δικές τις ξεχωριστές ομορφιές και τα υπέροχα αξιοθέατα.

Η σκανδιναβική αυτή χώρα έχει βρεθεί στην κορυφή της λίστας με τις πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου κι αν δεν βρίσκεται στην κορυφή, σίγουρα τριγυρνάει κάπου κοντά της. Με ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, μηδενική σχεδόν εγκληματικότητα και διαφθορά, ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, εύκολα συμπεραίνει κανείς τους λόγους για τους οποίους η Δανία φαίνεται να είναι το ιδανικό μέρος για να ζήσει και να ευτυχίσει κάποιος.

Η Κοπεγχάγη, η πρωτεύουσα και πολυπληθέστερη πόλη της είναι ένα αξιοθέατο από μόνη της. Κάποτε δεν ήταν παρά ένα ψαροχώρι των Βίκινγκς. Σήμερα, έχει χαρακτηριστεί ως η φιλικότερη για τον άνθρωπο πόλη, μ’ ένα εκτεταμένο δίκτυο συγκοινωνιών, ειδικών λωρίδων για τα ποδήλατα, πεζόδρομους, πάρκα και χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό ύφος.

Οι κήποι του Tivoloi φιλοξενούν ένα μεγάλο λούνα παρκ το οποίο πρωτολειτούργησε το 1843, ενώ μία ακόμα παραμυθένια νότα προσθέτει το άγαλμα της Μικρής Γοργόνας, το οποίο αναπαριστά την ομώνυμη ηρωίδα από το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Ας ρίξουμε, όμως, μια ματιά σε 4 θαυμαστά της αξιοθέατα.

Η πρώτη Legoland του κόσμου

Βρίσκεται 3 χιλιόμετρα μακριά από το αεροδρόμιο της Billund και άνοιξε τις πύλες της για πρώτη φορά το 1968, διασκεδάζοντας ντόπιους και τουρίστες με τρενάκια, δραστηριότητες, εκθέσεις, εστιατόρια και καφέ. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι τιμώντας τη δημιουργία των παιχνιδιών Lego, η Legoland δίνει την ευκαιρία σε λάτρεις και μη των lego να ταξιδέψουν σε ολόκληρο τον κόσμο ή μάλλον σε μια κατασκευασμένη με lego μικρογραφία του.

Το κάστρο του Kronborg

Αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Σαίξπηρ, ο οποίος τοποθέτησε τον πρωταγωνιστή του, Άμλετ, σ’ αυτό το κάστρο. Χτισμένο στο βορειοανατολικότερο άκρο του νησιού Zealand, μεταξύ Δανίας και Σουηδίας, το Kronborg είναι ένα κάστρο της Αναγέννησης, το οποίο κατασκευάστηκε πάνω στα ερείπια ενός παλιότερου φρουρίου και αναπαλαιώθηκε το 1629 μετά από μια καταστροφική φωτιά. Παραμένει εντυπωσιακό, γι΄ αυτό και προσελκύει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.

Η γέφυρα Øresund η οποία συνδέει τη Δανία με τη Σουηδία

To 1991 οι κυβερνήσεις της Δανίας και της Σουηδίας αποφάσισαν να χτίσουν μια γέφυρα 16 χιλιομέτρων η οποία θα ένωνε τις δύο χώρες και, πιο συγκεκριμένα, μια γέφυρα που θα ενώσει την Κοπεγχάγη με το Malmö. Το έργο ολοκληρώθηκε το 2000 και έκτοτε την Øresund χρησιμοποιούν 26 εκατομμύρια άτομα το χρόνο, είτε με αυτοκίνητο, είτε με τρένο!

Η πόλη του Aarhus

Η πόλη του Aarhus φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας και ταυτόχρονα είναι μια από τις παλιότερες, ιστορικές πόλεις της Δανίας. Είναι γεμάτη όμορφα σπίτια, μικρά μαγαζιά και εστιατόρια στα οποία μπορείτε να γευτείτε την περίφημη σκανδιναβική κουζίνα. Από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάρτη, το εισιτήριο για την είσοδο στην παλιά πόλη κοστίζει 50% λιγότερο απ’ ότι τους υπόλοιπους μήνες, ενώ είναι εντελώς δωρεάν για τα παιδιά και τους νέους έως 18 ετών.