Ποιες είναι οι πιο φτωχές ευρωπαϊκές χώρες;

roumania-ftoxeia
ΤΕΤΑΡΤΗ, 08 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Με την οικονομική κρίση να απλώνεται στον ευρωπαϊκό νότο -κι όχι μόνο- με γοργούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, ας ρίξουμε μια ματιά στις χώρες της Ευρώπης που ξεφεύγουν κατά πολύ από το όραμα σταθερότητας και ευμάρειας.

Η Ευρώπη αποτελεί τη δεύτερη μικρότερη ήπειρο με βάση την επιφάνειά της και η Ευρωζώνη μπήκε στην πρώτη της επίσημη οικονομική ύφεση το τρίτο τέταρτο του 2008. Αυτό, εκ των πραγμάτων, είχε τεράστιο αντίκτυπο στις διάφορες χώρες της Ευρώπης, οδηγώντας αρκετές από αυτές στο να βιώσουν πολύ έντονα το φαινόμενο της φτώχειας, της ανεργίας, των κοινωνικών ανισοτήτων και αναταραχών.

Παρακάτω θα βρείτε τις 15 χώρες και το κατά κεφαλήν Α.Ε.Π. τους, το οποίο μετρά το βιοτικό επίπεδο μιας χώρας, όπως διαμορφώθηκε την περασμένη χρονιά, σε μια λίστα με χώρες της Ευρώπης που απέχουν πολύ από τα δεδομένα του ευρωπαϊκού Βορρά.

15. Ρουμανία (16.791 ευρώ)
Περίπου το 44% του πληθυσμού της Ρουμανίας ζει σε αγροτικές περιοχές, στις οποίες η φτώχεια είναι πιο εμφανής από άλλες περιοχές.

14. Ρωσία (16.586 ευρώ)
Η Ρωσία υποφέρει από υψηλή ανισότητα πλούτου, με λίγους να απολαμβάνουν το βασιλικό lifestyle και εκατομμύρια να υποφέρουν και να ζουν μια πολύ άσχημη πλευρά της φτώχειας.

13. Κροατία (16.502 ευρώ)
Το ποσοστό του πληθυσμού κάτω από τα όρια της φτώχειας ανεβαίνει συνεχώς στην Κροατία.

12. Λευκορωσία (14.086 ευρώ)
Παρ’ όλο που η φτώχεια στη Λευκορωσία μειώνεται με το πέρασμα των χρόνων, η χώρα έχει ακόμη πολύ δρόμο να καλύψει μέχρι να βρει τις ισορροπίες.

11. Βουλγαρία (13.398 ευρώ)
Η Βουλγαρία είναι ένα από τα πιο φτωχά έθνη όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στα Βαλκάνια γενικότερα.

10. Μαυροβούνιο (10.632 ευρώ)
Το Μαυροβούνιο είναι μια οικονομία που βασίζεται περισσότερο στις υπηρεσίες. Ο πληθυσμός όμως που ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας έφτανε το 12,2% το 2003 από το 6,6 το 2010.

9. Σερβία (10.410 ευρώ)
Η διαφθορά και το φτωχό κράτος υποδομών συνέβαλαν κατά πολύ στη φτώχεια της Σερβίας. Περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια πολίτες της Σερβίας είναι φτωχοί ή τα βγάζουν πέρα μετά βίας.

8. Σκόπια (9.657 ευρώ)
Η φτώχεια είναι τεράστια στις αγροτικές περιοχές των Σκοπίων, επηρεάζοντας την οικονομική ανάπτυξη αρνητικά. Αν σκεφτεί κανείς ότι στις περιοχές αυτές ζουν τα 2/3 των φτωχών κοινωνικών στρωμάτων της χώρας, καταλαβαίνει την ένταση του προβλήματος.

7. Αλβανία (8.923 ευρώ)
Απαρχαιωμένες και ανεπαρκείς υποδομές συμβάλλουν στο φτωχό επιχειρηματικό περιβάλλον της Αλβανίας, ενώ σε αυτό παίζει ρόλο και η αποτυχία να προσελκύσουν ξένους επενδυτές.

6. Βοσνία Ερζεγοβίνη (7.740 ευρώ)
Η φτώχεια στη Βοσνία Ερζεγοβίνη είναι μεγάλη συγκριτικά και με τα γειτονικά της έθνη.

5. Ουκρανία (6.687 ευρώ)
Η ουκρανική οικονομία έχει επηρεαστεί πολύ από την ύφεση, ενώ η διαφθορά, η οικονομική πολιτική, η φτωχή διακυβέρνηση και η αποστροφή προς τις μεταρρυθμίσεις είναι οι κύριοι λόγοι που οδήγησαν στη φτώχεια της χώρας.

4. Κόσοβο (6.346 ευρώ)
Η φτώχεια είναι διάσπαρτη στο Κόσοβο, με πολλούς ανθρώπους να παλεύουν για την επιβίωσή τους. Τα επίσημα ποσοστά ανεργίας ξεπερνούν το 45% και η διαφθορά είναι αχαλίνωτη.

3. Γεωργία (5.726 ευρώ)
Σχεδόν 1 στους 5 πολίτες της Γεωργίας ζει στη φτώχεια και περισσότερα από 60 χιλιάδες παιδιά ζουν σε νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.

2. Αρμενία (5.521 ευρώ)
Οι μισοί Αρμένιοι ζουν στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας, με 2 στους 10 να βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσμενή οικονομική κατάσταση. Στη χώρα σημειώνονται υψηλοί δείκτες ανεργίας, ενώ υπάρχει παιδική εργασία, οργανωμένο έγκλημα, πολιτική διαφθορά, βία, εμπόριο λευκής σαρκός, ανυπακοή στους νόμους και δυσπιστία απέναντι στην κυβέρνηση.

1. Μολδαβία (3.366 ευρώ)
Η Μολδαβία είναι το φτωχότερο έθνος της Ευρώπης και σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης UNDP των Ηνωμένων Εθνών, το 8,1% του πληθυσμού της Μολδαβίας ζούσε κάτω από τα διεθνή όρια της φτώχειας με λίγο παραπάνω από 1 ευρώ την ημέρα, την περίοδο 2000-2007, ενώ περίπου το 48,5% του πληθυσμού ζούσε κάτω από το εθνικό όριο της φτώχειας το 2000-2006. Τα εμπόδια στο εμπόριο, τα λάθη στην κοινωνική πολιτική και η δυσμενής γεωγραφική θέση είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που ευνοούν τη φτώχεια στη χώρα.