Νέες αφίξεις στα τοπία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO για το 2015

site
ΤΡΙΤΗ, 14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Μόλις πριν από λίγες ημέρες το πολιτιστικό σώμα των Ηνωμένων Εθνών κατονόμασε τα 27 νέα φυσικά και πολιτισμικά αξιοθέατα παγκόσμιας κληρονομιάς. Ας τα γνωρίσουμε.

Στις 28 Ιουνίου, σε συνέδριο που ξεκίνησε στην Γερμανία, η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO αποφάσισε να συμπεριλάβει στη δημοφιλή Παγκόσμια Λίστα Κληρονομιάς 27 νέα «θαύματα».

Η λίστα πλέον περιλαμβάνει 1.031 αξιοθέατα και από τους δημιουργούς της πιστεύεται πως όλα τους αποτελούν εξαιρετική παγκόσμια αξία.

Όλα αυτά τα «μέλη» πρέπει να πληρούν 10 βασικές προϋποθέσεις, όπως φυσική ομορφιά, αλλά και ανθρώπινη δημιουργία – παρέμβαση – ευφυΐα ή να είναι παράδειγμα μιας παραδοσιακής αποικίας.

Η γνωστή World Heritage List δημιουργήθηκε το 1978, όταν και κατέγραψε τα πρώτα αξιοθέατα. Από τότε οι άνθρωποι κάνουν προσπάθειες για να συμπεριληφθούν αξιοθέατα της χώρας τους στη συγκεκριμένη λίστα, διότι κάτι τέτοιο συνεπάγεται αφενός φροντίδα των μνημείων και αφετέρου οικονομική υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας όπου ανήκουν, από τον οργανισμό.

Η επιτροπή μάλιστα κατέγραψε και τρεις τοποθεσίες που ανήκουν πλέον στη λίστα όσων μνημείων κινδυνεύουν («List of World Heritage in Danger») λόγω ένοπλων κατά καιρούς συγκρούσεων στις περιοχές.

Τα 27 λοιπόν, νέα πολιτισμικά αξιοθέατα της περίφημης λίστας είναι τα εξής:

Δανία: Christiansfeld

Αυτή η παγκοσμίου φήμης εκκλησία ιδρύθηκε το 1773 και σκοπός της ήταν να εκπροσωπήσει τα προτεσταντικά αστικά ιδανικά μιας πόλης κτισμένης γύρω από την κεντρική πλατεία της εκκλησίας. Τα κτίρια χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα από την κοινότητά της.

Ιορδανία: "Bethany Beyond the Jordan" (Al-Maghtas)

Πρόκειται για το μέρος στο οποίο πρεσβεύεται πως βαπτίστηκε ο Ιησούς από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή. Ανατολικά του ποταμού Ιορδάνη και βόρεια της Νεκράς Θάλασσας, το συγκεκριμένο μνημείο αποτελούσε τοποθεσία για χριστιανικό προσκύνημα, ενώ το αρχαιολογικό του κομμάτι αποκαλύπτει στοιχεία βυζαντινής και ρωμαϊκής παρουσίας - ταυτότητας, συμπεριλαμβανομένων εκκλησιών και ξωκλησιών, σπηλιές ερημιτών και ένα μοναστήρι.

Ιταλία: Arab - Norman Palermo και οι καθεδρικές εκκλησίες Cefalú και Monreale

Σινγκαπούρη: Singapore Botanical Gardens

Στην καρδιά της Σιγκαπούρης υπάρχουν οι συγκεκριμένοι κήποι που απεικονίζουν την εξέλιξη ενός Βρετανικού τροπικού αποικιακού βοτανικού κήπου. Τα βότανα όμως δεν αποτέλεσαν τον μοναδικό λόγο ένταξης της τοποθεσίας αυτής στην περίφημη λίστα. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν ιστορικά κτίρια, καθώς και φυτά που έχουν εξελιχθεί από τότε που δημιουργήθηκαν οι κήποι το 1859.

Δανία: Par Force hunting landscape in North Zealand
Γαλλία: Champagne hillsides, houses and cellars
Γαλλία: Climats, terroirs of Burgundy
Γερμανία: Speicherstadt and Kontorhaus District with Chilehaus
Ιράν: Cultural landscape of Maymand
Ιράν: Susa

Ηνωμένο Βασίλειο και Βόρεια Ιρλανδία: The Forth Bridge

Κίνα: Tusi sites

Το κυβερνητικό σύστημα του Tusi που ιδρύθηκε στις ορεινές περιοχές της νοτιοδυτικής Κίνας αντικατοπτρίζεται άξια στο συγκεκριμένο αξιοθέατο, που συμπεριλαμβάνει εναπομείναντα χαρακτηριστικά από διαδοχικούς ηγέτες φυλών, καθώς και κληρονομικούς κανόνες που επέτρεψαν σε εθνικές μειονότητες να διατηρήσουν τα έθιμα και τον τρόπο ζωής.

Τζαμάικα: Blue and John Crow mountains

Ιαπωνία: Τοποθεσίες της βιομηχανικής επανάστασης της χώρας

Κορέα:  Ιστορική τοποθεσία Baekje

Μεξικό: Tο υδραγωγείο Padre Tembleque

Μονγκολία: Το βουνό Great Burkhan Khaldun και οι γύρω περιοχές

Ισραήλ: Necropolis του Beit She'arim

Νορβηγία: Το Notodden στο Rjukan

Σαουδική Αραβία: Rock art στο Hail Region

Νότια Αφρική: Η προστατευόμενη περιοχή Cape Floral Region

Ισπανία: Routes of Santiago στη Bόρεια Ισπανία

Τουρκία: Diyarbakir Fortress και οι κήποι Hevsel

Τουρκία: Ephesus

ΗΠΑ: San Antonio Missions

Ουρουγουάη: Η περιοχή Fray Bentos

Βιετνάμ: Το Εθνικό Πάρκο Ke Bang

 

 

Mαρία Πορτοκαλάκη

[email protected]