Ανακαλύψτε εναλλακτικές μορφές τουρισμού που δεν είχατε φανταστεί!

tourismos
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015

6 από τα πιο αξιοπερίεργα είδη τουρισμού που προκύπτουν όταν η φυγή για διακοπές γίνεται πιο προσωποποιημένη.

Οι τουριστικές δραστηριότητες συμβάλλουν στη διαμόρφωση κάθε τόπου, τόσο σε πολιτιστικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Η «τουριστική βιομηχανία», σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, κερδίζει ένα τρισεκατομμύριο δολλάρια κάθε χρόνο σε παγκόσμια κλίμακα κι αποτελεί τομέα με πολλές ευκαιρίες για ανάπτυξη και απασχόληση. Τι συμβαίνει όμως όταν ο τουρισμός ξεπερνά τις συνήθεις διακοπές και προσαρμόζεται με βάση τα ενδιαφέροντα του καθενός ξεχωριστά; Τότε λοιπόν, προκύπτουν τα πιο αξιοπερίεργα είδη τουρισμού που είχατε ποτέ φανταστεί. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε έξι από αυτά.

Shark tourism

Αρκετά επικίνδυνο είδος τουρισμού -αν και υπάρχουν ειδικά εκπαιδευμένοι δύτες που ακολουθούν τους τουρίστες, οι οποίοι με τη σειρά τους εισέρχονται συνήθως στο νερό σε προστατευτικά κλουβιά- και παράλληλα υποκατηγορία του οικοτουρισμού που προσφέρεται για όσους αγαπούν τους καρχαρίες.

Ghetto tourism

Πρόκειται για το νεότερο είδος τουρισμού. Με την εξάπλωση της hip hop κουλτούρας από την προηγούμενη δεκαετία, όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν την περιέργεια να ανακαλύψουν τα μέρη από όπου ξεκίνησε το συγκεκριμένο είδος μουσικής και ο hip hop τρόπος ζωής. Must προορισμοί για όσους επιθυμούν κάτι ανάλογο αποτέλεσαν τα τελευταία χρόνια το Ντιτρόιτ, η Φιλαδέλφεια, η Νέα Υόρκη και το Σικάγο που εξιτάρουν τους επισκέπτες τους.

Suicide Tourism

Υπάρχουν τουλάχιστον 25 δημοφιλείς τοποθεσίες που αποτελούν επιλογές για υποψήφιους αυτόχειρες. Υπάρχει λοιπόν κι αυτό το είδος τουρισμού, αλλά μάλλον αφορά σε όσους είναι ψυχικά διαταραγμένοι, με αποτέλεσμα πολλές φορές το εισιτήριό τους να είναι χωρίς επιστροφή για προφανείς λόγους...

Virtual tourism

Πρόκειται για εικονικές διακοπές που αποτελούν προσομοίωση όσων θα επιθυμούσε να ζήσει κάποιος κι οι οποίες περιλαμβάνουν μοναδικά αξιοθέατα ή βρίσκονται στην άλλη άκρη της γης. Όλες τους βέβαια αποτελούνται από μια ακολουθία εικόνων ή βίντεο χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας και τις προηγμένες συσκευές.

Drug tourism

Υπάρχουν κάποιοι που προγραμματίζουν τις διακοπές τους με βάση τα μέρη στα οποία είναι νόμιμη η χρήση ναρκωτικών ουσιών όλων των ειδών. Δημοφιλέστερος προορισμός αναδεικνύεται το Άμστερνταμ, όπου οι επισκέπτες μπορούν να καπνίζουν χόρτο ακόμα και σε δημόσιους χώρους, ενώ μια άλλη επιλογή αποτελεί και η Ινδία, αφού εκεί διακινείται ελεύθερα το χάπι ecstasy.

Domestic tourism

Πρόκειται για τον εγχώριο τουρισμό με τη Χαβάη ή τη Φλόριντα να επιλέγεται από Αμερικανούς, αλλά και τα αντίστοιχα ελληνικά νησιωτικά μέρη που επιλέγουν οι κάτοικοι της Ελλάδας. Φαίνεται πως όσοι ζουν σε μεγάλες πόλεις, τα καλοκαίρια καταφεύγουν σε παραθαλάσσιους προορισμούς εντός της πατρίδας τους.

Μαρία Πορτοκαλάκη
[email protected]