Τοσκάνη: μποέμ πινελιά στη μεσαιωνική Ιταλία

toskani-mpoem-pinelia-sti-mesaioniki-italia

Οι πανύψηλοι πύργοι του Σαν Τζιμινιάνο κλέβουν την παράσταση

ΠΕΜΠΤΗ, 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Δοκιμάστε ένα ντόπιο κρασί καθώς το βλέμμα σας θα χάνεται στους κατάφυτους λόφους. Περπατήστε στα μεσαιωνικά χωριά, φωτογραφηθείτε πλάι στον πύργο της Πίζας και χαθείτε στους δαιδαλώδεις διαδρόμους της Ουφίτσι. Κυρίες και κύριοι, καλώς ήρθατε στην πανέμορφη Τοσκάνη.

Μια περιοχή κόσμημα με πολλά σημεία της να έχουν κηρυχθεί από την Unesco ως μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, η Τοσκάνη δικαίως υπερηφανεύεται για τις ομορφιές της. Έξι τοποθεσίες της, το ιστορικό κέντρο της Φλωρεντίας (1982), το ιστορικό κέντρο της Σιένα (1995), το τετράγωνο του καθεδρικού ναού της Πίζας (1987), το ιστορικό κέντρο του Σαν Τζιμινιάνο (San Gimignano) (1990), το ιστορικό κέντρο Pienza (1996) και το Val d'Orcia (2004) αποτελούν περιοχές που όχι μόνο προστατεύονται από την Unesco αλλά συγκεντρώνουν πλήθη τουριστών από όλο τον πλανήτη.

Η περιοχή της Τοσκάνης αποτελείται από 10 επαρχίες. Πρόκειται για τις Μάσσα Καράρα, Λούκα, Πίζα, Πιστόια, Λιβόρνο, Σιένα, Γκροσέτο, Αρέτσο, Πράτο και φυσικά την Φλωρεντία που σίγουρα θα αποτελέσει σημείο αναφοράς του ταξιδιού σας. Εκεί, θα επισκεφθείτε την περίφημη πινακοθήκη Ουφίτσι (ακόμη και αν περιμένετε ώρα για να μπείτε λόγω ουράς…) ενώ επιβάλλεται και μια στάση στο Duomo, τον εντυπωσιακό καθεδρικό ναό, στα mercati (τα διάσημα υπαίθρια παζάρια της Φλωρεντίας), στις ατμοσφαιρικές πλατείες Piazza del Duomo και Piazza della Republica καθώς και την Παλιά Γέφυρα, το σήμα κατατεθέν της Φλωρεντίας που ατενίζει τα ήρεμα νερά του ποταμού Άρνου. Ο μόνος κανόνας για το ταξίδι αυτό είναι: να μην βιάζεστε. Ο χρόνος σε αυτή τη μαγική περιοχή κυλά πιο αργά. Απολαύστε τον!

Η Τοσκάνη βήμα βήμα

Ατμοσφαιρική, μυστηριώδης και καλλιτεχνική, η μποέμ Φλωρεντία, γοητεύει

Επειδή ένα ταξίδι τελειώνει πάντα πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε, κάναμε μια πρώτη επιλογή για τα σημεία που δεν πρέπει να χάσετε. Ξεκινήστε λοιπόν με μια στάση στο Σαν Τζιμινιάνο. Οι ντόπιοι το αποκαλούν το «Μανχάταν» της Τοσκάνης λόγω των 14 επιβλητικών πύργων που στολίζουν το χωριό, στην θέση των 72 συνολικά πύργων που υπήρχαν στο Μεσαίωνα. Δείγμα πλούτου και οικονομικής δύναμης, οι οικογένειες του Σαν Τζιμινιάνο συναγωνίζονταν μεταξύ τους χτίζοντας ο ένας ψηλότερα σπίτια-πύργους από τον άλλον. Κάντε μια στάση στην εντυπωσιακή Piazza Sisterna με το κεντρικό πηγάδι και αφήστε το βλέμμα σας να απολαύσει την αρμονία της ιταλικής αρχιτεκτονικής.

Περπλάνησης συνέχεια με ένα πέρασμα από την Πιστόια, τη μεσαιωνική πόλη που γειτονεύει με τη Λούκα και την Φλωρεντία και αποτελεί προορισμό πολλών «ψαγμένων» ταξιδιωτών. Στην ίδια περιοχή μπορείτε να επισκεφθείτε τις θερμές πηγές. Οι Ιταλοί ακόμη και μέσα στην καρδιά του χειμώνα, επισκέπτονται τακτικά τις θερμές πηγές της Πιστόια καθώς θεωρούνται ευεργετικές για την υγεία.

Στη διάσημη Πίζα, εκτός από τον ομώνυμο κεκλιμένο πύργο, θα επισκεφθείτε το Βαπτιστήριο και το Duomo ενώ μια καλή ιδέα για εκδρομή είναι η Κοιλάδα των Θαυμάτων και η Piazza dei Cavallieri. Το Αρέτσο που ιδρύθηκε από τους Ετρούσκους, αποτελεί την «χρυσή» πόλη της Τοσκάνης. Φημίζεται για τους χρυσοχόους και τα φίνα κοσμηματοπωλεία του. Πέρα όμως από το shopping στο Αρέτσο, μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα στην εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου με τις υπέροχες τοιχογραφίες, στη μονή της Παρθένου Μαρίας με το καμπαναριό του 14ου αιώνα, που οι ντόπιοι αποκαλούν «πύργο με τις 100 τρύπες» (!) και φυσικά στην Piazza Grande, όπου κάθε Σάββατο διοργανώνεται παζάρι με μοναδικές αντίκες.

Ο πύργος της Πίζας δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις

Σιένα-Λούκα για το τέλος

Το μεσαιωνικό Αρέτσο εγκλωβίζει το βλέμμα

Και επειδή σίγουρα πολλά θα έχετε ακούσει για την Σιένα (απέχει μόλις 75 χλμ. από την Φλωρεντία), αφού θα βρεθείτε στην Τοσκάνη επιβάλλεται να κάνετε μια στάση και εκεί. Χτισμένη και αυτή από τους Ετρούσκους, βρίσκεται σε ένα εκπληκτικό φυσικό περιβάλλον, περικυκλωμένη από χαμηλούς λόφους και καταπράσινες κοιλάδες. Στο εσωτερικό της, τα μεσαιωνικά κτίρια θα τραβήξουν την προσοχή σας καθώς θα περπατάτε ανέμελα στα πλακόστρωτα δρομάκια.

Μι από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις της Σιένα είναι και το περίφημο Palio. Πρόκειται για αγώνες αλόγων από διάφορες περιοχές της Τοσκάνης, οι οποίοι γίνονται το καλοκαίρι και συγκεντρώνουν πλήθος επισκεπτών. Απαραίτητη είναι η στάση στην Piazza del Campo , την κεντρική πλατεία της Σιένα, όπου βρίσκεται το δημαρχείο με τον πανύψηλο πύργο του καθώς και όλα τα καταστήματα της περιοχής.

Αφήστε για το τέλος τη Λούκα με το Duomo του San Martino και τη μοναδική εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ. Από τα πιο πρωτότυπα μνημεία της Λούκα είναι το Torre Guingi. Για τους φιλόμουσους αξίζει μια επίσκεψη στο σπίτι του μεγάλου Πουτσίνι, που σήμερα έχει μετατραπεί σε μουσείο ενώ για τους φιλότεχνους υπάρχει το Palazzo Mansi, ένα μοναδικό κτίριο σε στυλ ροκοκό που στεγάζει την Πινακοθήκη της Λούκα. Φεύγοντας σίγουρα θα έχετε πληροφορηθεί πώς η Τοσκάνη υπήρξε γενέτειρα όχι μόνο του Λεονάρντο ντα Βίντσι, αλλά και του Δάντη και του Μιχαήλ Άγγελου. Διόλου τυχαίο…

Η στάση επιβάλλεται στη γραφική Σιένα

Χρήσιμα:

-Στην Τοσκάνη θα φθάσετε αεροπορικώς από την Ελλάδα μέσω Ρώμης ή Φλωρεντίας ( www.aia.gr ). Μπορείτε όμως να πάτε και ακτοπλοϊκώς ως την Ανκόνα και από εκεί οδικώς σε 262 χλμ. θα βρεθείτε στην πανέμορφη Φλωρεντία. Η οδήγηση στους ιταλικούς δρόμους είναι ευχάριστη και το οδικό δίκτυο της χώρας ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης –πράγμα που σημαίνει πώς δεν θα βρείτε σε όλη την autostrada ούτε μία λακούβα!

-Και το τρένο όμως προσφέρεται για τη διαδρομή, που έτσι θα την απολαύσετε περισσότερο, γιατί θα έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε το μαγευτικό τοπίο. Τρένα ξεκινούν από όλες τις μεγάλες πόλεις και διακρίνονται σε: locali (που καλύπτουν μικρές διαδρομές και είναι ιδιαίτερα αργά), diretti (είναι εξίσου αργά αλλά δεν κάνουν πολλές στάσεις), expressi (αρκετά γρήγορα τρένα) , rapidi (γρήγορα τρένα με λίγες ενδιάμεσες στάσεις) και super rapidi (υπερταχείες με ελάχιστες στάσεις).

-Στην Τοσκάνη, όπως άλλωστε και σε όλη την Ιταλία, θα βρείτε χειροποίητες δαντέλες που κατασκευάζονται από τις γυναίκες των χωριών. Επίσης, τα murano κατακλύζουν όλες τις βιτρίνες των καταστημάτων. Έξυπνες αγορές σε χρυσό και άλλα κοσμήματα μπορείτε να κάνετε στο Αρέτσο ενώ αν θέλετε να εντρυφήσετε στην ιταλική κουζίνα δεν έχετε παρά να αγοράσετε ελαιόλαδο, τυρί και φυσικά κρασί Chianti, που όμοιό του δεν θα βρείτε πουθενά.

-Η ευλογημένη γη της Τοσκάνης παράγει υπέροχα κρασιά. Στο δρόμο σας θα βρείτε πολλά οινοποιεία που αξίζουν την προσοχή σας.

-Αναζητήστε το όμορφο χωριό Βίντσι. Εδώ, γεννήθηκε ο μεγαλοφυής Λεονάρντο ντα Βίντσι, το καύχημα όχι μόνο της συγκεκριμένης περιοχής αλλά και ολόκληρης της Ιταλίας.

-Πριν ταξιδέψετε στην Τοσκάνη, περιπλανηθείτε διαδικτυακά στα: www.discovertuscany.com, www.tuscany.net .

ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ

[email protected]