Τέσσερα υπέροχα μέρη στην Ελλάδα για αποδράσεις με το αυτοκίνητο

egkremnoi-leukada
ΤΕΤΑΡΤΗ, 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016

Καλοκαιρινή άδεια δεν σημαίνει μόνο διακοπές σε νησί. Μπορείτε εύκολα να αποφύγετε τα φορτωμένα πλοία, τον κόσμο, τα συγκεκριμένα δρομολόγια και τα εισιτήρια και να αποδράσετε, μπαίνοντας απλώς στο αυτοκίνητό σας και βάζοντας πρώτη.

Δεν τα πηγαίνετε καλά με τα καράβια; Δεν θέλετε να επιβαρυνθείτε με έξτρα κόστος για μεταφορά αυτοκινήτου και εισιτήρια πλοίου; Kαθίστε αναπαυτικά στη θέση του οδηγού, δέστε τη ζώνη σας και ξεκινήστε για έναν από τους παρακάτω ονειρεμένους προορισμούς.

Λευκάδα (378 χιλιόμετρα από Αθήνα)
Ποιος είπε ότι για να πάτε σε νησί, χρειάζεται να μπείτε οπωσδήποτε σε καράβι; Η Λευκάδα σας δίνει την ευκαιρία να βουτήξετε σε νερά του Ιονίου χωρίς να βγάλετε εισιτήρια πλοίου, αφού συνδέεται με την Αιτωλοακαρνανία με μια πλωτή γέφυρα μήκους περίπου 20 μέτρων. Κι αφού φτάσετε εκεί, το διάσημο Πόρτο Κατσίκι και οι Εγκρεμνοί με τα υπέροχα νερά τους σας περιμένουν για μπάνιο, ο πανέμορφος, παραθαλάσσιος οικισμός του Άγιου Νικήτα για καφέ και τάβλι πάνω από τη θάλασσα, ο Πόρος στα νοτιοανατολικά για υπέροχη θέα στα νησιά Αρκούδι, Οξιές, Ιθάκη και Κεφαλονιά και το Νυδρί για έντονη νυχτερινή ζωή, θαλάσσια σπορ και γνωριμίες με τουρίστες. Οι ομορφιές, βέβαια, δεν τελειώνουν εκεί, με το υπέροχο χωριό Βασιλική στα νότια, την ορεινή Λευκάδα με χαράδρες, φαράγγια, πηγές, πλούσια βλάστηση, το γραφικό ψαροχώρι Nικιάνα και πολλά άλλα μέρη που ενδείκνυνται για εξερεύνηση.

Πάργα-Σύβοτα (410 χιλιόμετρα από Αθήνα)
Δίδυμος προορισμός, αφού αν φτάσετε ως την Πάργα στο νομό Πρέβεζας, δεν πρέπει να αφήσετε ανεκμετάλλευτες και τις παραλίες στα Σύβοτα στο νότιο τμήμα του νομού Θεσπρωτίας. Στην Πάργα θα νιώσετε σαν να βρίσκεστε σε νησί των Επτανήσων, με τα λιθόστρωτα δρομάκια, το πράσινο, τις ανθισμένες γειτονιές, την επτανησιακή αρχιτεκτονική και τις όμορφες παραλίες, ενώ από το ενετικό της κάστρο του 14ου αιώνα θα απολαύσετε εκπληκτική θέα σε όλο το Ιόνιο. Βουτήξτε στον Βάλτο πίσω από το ενετικό κάστρο, στο πίσω Κρυονέρι και στον Λύχνο στα μόλις 4 χιλιόμετρα μακριά από την Πάργα και επισκεφτείτε οπωσδήποτε τα Σύβοτα με το γραφικό λιμανάκι και τους καταπράσινους λόφους που απέχουν περίπου 25 χιλιόμετρα. Για μπάνιο κατευθυνθείτε στην Μπέλα Βράκα και την Πισίνα στην οποία θα φτάσετε με καραβάκι, όπου θα συναντήσετε κρυστάλλινα νερά και χρώματα που παραπέμπουν σε τροπικούς προορισμούς.

Χαλκιδική (570 χιλιόμετρα από την Αθήνα)
Με τρία… πόδια για όλα τα γούστα, η Χαλκιδική αποτελεί τουριστικό κέντρο της βόρειας Ελλάδας και μια καλή ευκαιρία (μόνο για άντρες που αναζητούν την πνευματικότητα) για μια επίσκεψη στο Άγιο Όρος, στη χερσόνησο του Άθω. Τα άλλα δύο «πόδια», η Κασσάνδρα και η Σιθωνία ενδείκνυνται για μπάνιο, ήλιο, κέφι, χρυσαφένιες αμμουδιές, πυκνά πευκοδάση και κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά. Στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, την Κασσάνδρα, και συγκεκριμένα στην περιοχή της Καλλιθέας, θα βρείτε την αφρόκρεμα των κλαμπ για διακοπές με έντονη νυχτερινή διασκέδαση, ενώ στη Σιθωνία θα πάτε αν θέλετε να περάσετε πιο χαλαρωτικά την άδειά σας, μέσα στο πράσινο και σε απομονωμένους, μαγευτικούς ορμίσκους. Στη Σιθωνία θα βρείτε την πανέμορφη ακτή Καβουρότρυπες, με πολλούς κολπίσκους που κρύβουν παραδεισένιες αμμουδερές παραλίες, αλλά και τον διάσημο Αρμενιστή με το κάμπινγκ, που αποτελεί ίσως την πιο φημισμένη παραλία στο δεύτερο πόδι. Από τις πιο όμορφες και γνωστές παραλίες της Κασσάνδρας είναι ο Γλαρόκαβος με μια λιμνοθάλασσα στο τέλος της, η ειδυλλιακή Νέα Φώκαια, η πλήρως οργανωμένη παραλία Καλλιθέας, η Σάνη και πολλές άλλες.

Πύλος (275 χιλιόμετρα από την Αθήνα)
Κατεβαίνοντας στη Μεσσηνία, η Πύλος είναι άλλη μια καλή επιλογή για οδική απόδραση που θα σας κάνει επίσης να ξεχάσετε ότι δεν βρίσκεστε σε νησί, ενώ θα ανακαλύπτετε τις ομορφιές της. Σίγουρα η πολυτελής ξενοδοχειακή μονάδα Costa Navarino έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη της περιοχής, η οποία φιλοξένησε και τα γυρίσματα της ταινίας “Before Midnight” με τον Ίθαν Χοκ και τη Ζιλί Ντελπί, η Πύλος, όμως, ξεχώριζε πάντα για τις ομορφιές της, με τα άσπρα σπίτια με τα κεραμίδια, την κεντρική πλατεία με τα πλατάνια, τα μνημεία της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου που κρατούν ζωντανό το παρελθόν της Πύλου κ.ά. Οι επιλογές για θάλασσες, λίμνες και βαρκάδες φυσικά δεν λείπουν για όσους επιλέξουν την Πύλο ως προορισμό, αφού έξω από αυτή, στο χωριό Χαραυγή, θα βρεθείτε σε ένα μικρό παράδεισο με λιμνούλες σε διάφορα επίπεδα, καταρράκτες και παγωμένα νερά, το  Πολυλίμνιο, ενώ στα βόρεια της Πύλου, η παραλία της Βοϊδοκοιλιάς θα φιλοξενήσει στα υπέροχα νερά της τις βουτιές σας. Αδράξτε την ευκαιρία και επισκεφτείτε με βαρκάκι τη βραχονησίδα της Σφακτηρίας, όπου μπορείτε να δείτε τα μνημεία των πεσόντων στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου το 1827 και μην παραλείψετε να βολτάρετε στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας που αποτελεί πολύ σημαντικό υγροβιότοπο, με αρκετά καφέ και εστιατόρια, σε ένα μέρος τουριστικό, που παραμένει όμως όμορφο. 

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ