Αγκίστρι: μίνι διακοπές πριν το τέλος του καλοκαιριού

skala-agkistri Panagiotis Botsis
ΠΕΜΠΤΗ, 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016

Επειδή ξέρουμε ότι οι διακοπές μπορεί να τελείωσαν πρακτικά για τους περισσότερους, αλλά το μυαλό δεν γυρίζει πίσω τόσο εύκολα, τι θα λέγατε να κάνουμε μια ακόμη διήμερη κοντινή και οικονομική απόδραση στον Αργοσαρωνικό λίγο πριν καλωσορίσουμε τον Σεπτέμβριο;

Το ταμείο έχει αδειάσει, το καλοκαίρι, όμως, δεν έχει ακόμα τελειώσει, ούτε μέσα μας, ούτε έξω μας. Γίνεται, άραγε, να κάνουμε άλλη μια τελευταία απόδραση που δεν θα μας κοστίσει πολύ περισσότερο από το να μέναμε στην Αθήνα; Γίνεται να κάνουμε μερικές ακόμη βουτιές εκτός των παραλιών της Αττικής; Όσο υπάρχει το Αγκίστρι, γίνεται! Πείτε το «ναι», ετοιμάστε λίγα πράγματα, πάρτε (αν έχετε) τη σκηνή σας και βάλτε μπρος για Πειραιά. Σε 1,5 ώρα το πολύ, το νησιώτικο κλίμα θα μπει και πάλι στη ζωή σας και, παρά το μικρό μέγεθος του νησιού, έχετε κάμποσα να δείτε και να κάνετε.

www.wikipedia.com / Ggia

Λιμενάρια

Γνωρίστε τα χωριά του νησιού
Μη φοβάστε, δεν θα σας φάνε οι δρόμοι. Με έκταση 11,7 τετραγωνικών χιλιομέτρων, το Αγκίστρι σας προσφέρει μέρη για να τριγυρίσετε, χωρίς να ταλαιπωρηθείτε μέσα στο αυτοκίνητο, ενώ, αν είστε δεινοί ποδηλάτες, το ποδήλατο μπορεί να αποτελέσει ένα καλό και πολύ οικονομικό μέσο μετακίνησης. Περάστε οπωσδήποτε από το σκαρφαλωμένο στην πλαγιά του λόφου Μετόχι, ανάμεσα στη Σκάλα και τον Μύλο (ή Μεγαλοχώρι), το οποίο είναι ένα πανέμορφο, δροσερό και γραφικό χωριό με πανοραμική θέα. Το Μεγαλοχώρι είναι η πρωτεύουσα και ο μεγαλύτερος οικισμός του νησιού, στον οποίο θα περάσετε τον περισσότερο χρόνο σας, ενώ μια βόλτα αξίζει επίσης και στα Λιμενάρια, το μικρότερο χωριό του νησιού, για να πάρετε μια γεύση από μια διαφορετική, ήπια και παραδοσιακή, νησιώτικη καθημερινότητα.

Ελεύθερο ή δωμάτιο;
Για ακόμη πιο οικονομικό Σαββατοκύριακο, μπορείτε να κάνετε την επιλογή του ελεύθερου κάμπινγκ, κάτι που συνηθίζεται πολύ στο Αγκίστρι -γνωρίζοντας, βέβαια, ότι το ελεύθερο κάμπινγκ γενικότερα απαγορεύεται και τα πρόστιμα που επιβάλλονται πλέον ισούνται όχι με οικονομικό διήμερο, αλλά με διακοπές στη Νέα Υόρκη. Οι δύο παραλίες που προτιμά ο κόσμος να στήσει το…«σπιτικό» του για τις 2 αυτές ημέρες είναι η Δραγωνέρα με τα πεύκα της και η Χαλικιάδα, αλλά και το πευκόδασος πάνω από τη Σκληρή (λίγο πριν τη Χαλικιάδα). Να σημειώσουμε, βέβαια, πως αν στήσετε στην παραλία της Χαλικιάδας, ετοιμαστείτε για…room with a view από τη μία, αλλά και για πολύ ήλιο από την άλλη. Διαφορετικά, η Σκάλα και το Μεγαλοχώρι πληρούν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για μια ήρεμη διαμονή. Κάντε κλικ εδώ για να βρείτε δωμάτιο στο διαδικτυακό τόπο του νησιού.

www.wikipedia.com / margaritaoriunia

Μαρέζα

Πάμε παραλία
Το Αγκίστρι μπορεί να είναι μικρό στο μάτι, οι επιλογές του για μπάνιο, όμως, είναι ουκ ολίγες. Η Χαλικιάδα, νοτιοανατολικά του νησιού, είναι ένας καταγάλανος κόλπος με χοντρά βότσαλα και κρυστάλλινα νερά, όπου, εκτός από ελεύθερους κατασκηνωτές, θα βρείτε και αρκετούς γυμνιστές. Σημειώστε, όμως, ότι για να βουτήξετε στα νερά της, πρέπει πρώτα να πραγματοποιήσετε κατάβαση, η οποία δεν είναι ακατόρθωτη, αλλά έχει κάποιο βαθμό δυσκολίας. Λίγο πριν τη Χαλικιάδα, κάτω από το πευκόδασος βρίσκεται η μικρή και βραχώδης παραλία της Σκληρής, ενώ, αν κινηθείτε στον παραλιακό δρόμο μετά το Μεγαλοχώρι, θα φτάσετε στη γραφική, αμμουδερή παραλία της Δραγωνέρας, με τα πεύκα να φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Πεντακάθαρα νερά θα βρείτε και στα 200 μέτρα από τα Λιμενάρια, στο γραφικό λιμανάκι της Μάρεζας, η οποία είναι μια βραχώδης παραλία, με πολλά πεύκα και βαθιά νερά. Αν συνεχίσετε το δρόμο δυτικά από τα Λιμενάρια, θα βρεθείτε μπροστά σε ένα πολύ εξωτικό θέαμα, στην Απόνησο, ένα ιδιωτικό νησάκι που ενώνεται με το Αγκίστρι με μια γέφυρα και συνθέτει μια πολύ διαφορετική εικόνα παραλίας από τη συνηθισμένη. Με πανέμορφα τιρκουάζ νερά, beach bar και πολλά πεύκα για άλλη μια φορά, η Απόνησος ενδείκνυται για βουτιές, παιχνίδι στη θάλασσα, θαλάσσια σπορ, αλλά και χαλάρωση. Όσοι δεν θέλουν να μετακινηθούν από τη βάση τους, μπορούν να βουτήξουν στη Σκάλα και το Μεγαλοχώρι, τα δύο φυσικά λιμάνια του νησιού, αν και θα σας συστήναμε, λόγω των μικρών αποστάσεων, να εξερευνήσετε και τις υπόλοιπες παραλίες.

Ώρα για φαγητό
Όπως όλοι ξέρουμε, η θάλασσα ανοίγει την όρεξη κι ευτυχώς το Αγκίστρι έχει πολλές και καλές επιλογές για να ικανοποιήσει πάσης φύσεως λιγούρα. Στο Μετόχι, πνιγμένη στα πεύκα σάς περιμένει η οικογενειακή ταβέρνα του Παρνασσού, ενώ στο ταβερνάκι που θα συναντήσετε στην Απόνησο θα δοκιμάσετε εξαίσιους θαλασσινούς μεζέδες με ούζο δίπλα στο κύμα. Στη Σκάλα και στο Μύλο θα βρείτε πολλά ιταλικά εστιατόρια για να εντρυφήσετε στην καρμπονάρα και την πίτσα, όπως και ψητοπωλεία και σουβλατζίδικα για πιο οικονομικά γεύματα.

Εκδρομή στα τριγύρω νησάκια
Εκτός από την Απόνησο, το Αγκίστρι «κρύβει» και άλλα νησάκια, τα οποία μπορείτε να ανακαλύψετε, αν έχετε το δικό σας σκάφος. Βορειοανατολικά βρίσκεται το νησάκι Μετώπη, όπου υπάρχει και το ξωκλήσι των Αγίων Θεοδώρων, ενώ στα νοτιοδυτικά σάς περιμένει η Δορούσα με το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Βορειοδυτικά της Δορούσας είναι το νησάκι Κύρα  και δυτικά από αυτό θα βρείτε τη βραχονησίδα Σπαλαθρονήσι. Σε όλα τα παραπάνω θα ανακαλύψετε απομονωμένες παραλίες για τα πιο ξεκούραστα και ήσυχα μπάνια στην εκπνοή του καλοκαιριού.