Disney vs Legoland: ποιος κερδίζει τη μάχη των θεματικών πάρκων;

disney-florinta
ΠΕΜΠΤΗ, 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Η χώρα του Disney και η χώρα των Lego διασκεδάζουν μικρούς και μεγάλους, αποτελώντας κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς για όσους είναι ή νιώθουν παιδιά. Τι προσφέρει η κάθε μια;

To 1971, ο Walt Disney μετέτρεψε 65 χιλιόμετρα ανεκμετάλλευτης γης σε αυτό που σήμερα ονομάζεται από πολλούς «το πιο μαγικό μέρος στον πλανήτη» και έκτοτε ακολούθησαν πολλοί αυτή τη «συνταγή», με το Ορλάντο της Φλόριντα να φιλοξενεί σήμερα 7 από τα κορυφαία 25 θεματικά πάρκα του κόσμου. Αυτό, όπως είναι φυσικό, το καθιστά έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, αφού προσελκύει περίπου 60 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο.

Disney World: παρέα με τον Μίκυ
Οι περισσότεροι τουρίστες επισκέπτονται την περιοχή για να τιμήσουν τον Μίκυ Μάους, ενώ τη χρονιά που μας πέρασε η Disney World καλωσόρισε 20 εκατομμύρια εξ αυτών, διατηρώντας τη θέση της ως το πιο δημοφιλές θεματικό πάρκο. Από το αρχικό του λανσάρισμα, το Magical Kingdom αυξήθηκε και σήμερα στεγάζει 30 ξενοδοχεία, 300 εστιατόρια και πλήθος ατραξιόν για παιδιά όλων των ηλικιών.

Όπως είναι φυσικό, το καλοκαίρι βρίσκεται στην ακμή του, κάτι που αναπόφευκτα δηλώνει ότι παραμένει ανοιχτό για περισσότερες ώρες προκειμένου να ικανοποιήσει τον κόσμο, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν αποτελεί τοπ προορισμό για τους λάτρεις του είδους όλο το χρόνο. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει εποχή που τα πράγματα να ηρεμούν, όπως αναφέρει ο George A. Kalogridis, πρόεδρος Walt Disney World Resort στο cnn.com, ενώ φαίνεται πως ένας από τους λόγους της τεράστιας επιτυχίας του πάρκου είναι και οι συχνές κινηματογραφικές ταινίες Disney που οδηγούν σε νέες και φρέσκες ατραξιόν. Η Disney World, μάλιστα, λαμβάνει λεπτομέρειες για τις νέες κυκλοφορίες 3 χρόνια νωρίτερα, προκειμένου να έχουν το χρόνο να ετοιμάσουν τους νέους χαρακτήρες και τις ανάλογες δραστηριότητες στο πάρκο.

legoland hotel fb page / Chip Litherland
Legoland: από τον Μίκυ στα Lego
Περίπου 80 χιλιόμετρα νότια της Disney World στο Ορλάντο των Η.Π.Α. «ξεδιπλώνεται» ένα άλλο θεματικό πάρκο, το μικρότερο της πόλης, η Legoland. Παρά το μέγεθός του, το “new kid on the block” φαίνεται πως έχει μεγάλες φιλοδοξίες, λόγω του brand της Lego το οποίο είναι τεράστιο και ικανό να εισχωρήσει στα μεγάλα θεματικά πάρκα του Ορλάντο.

Όπως αναφέρει ο Γενικός Διευθυντής Adrian Jones, η καρδιά των Lego είναι αγόρια ηλικίας 5-8 ετών, ενώ σημειώνει ότι δεν χρειάζεται να «ψαρέψει» επισκέπτες από τα ανταγωνιστικά πάρκα, καθώς η βιομηχανία ολοένα και μεγαλώνει. Το ίδιο και η Legoland.

Το πάρκο, μάλιστα, άνοιξε πρόσφατα το Legoland Hotel που σας είχαμε παρουσιάσει πριν μερικούς μήνες, το οποίο κρατά αυστηρή Lego αισθητική και προσελκύει κόσμο από διάφορα μέρη του κόσμου.

Το να εισχωρήσεις στη χώρα των… γιγάντων ίσως είναι λίγο τρομαχτικό, ο Jones, όμως, πιστεύει ότι ο ανταγωνισμός ανεβάζει τα στάνταρ. Για να κερδίσει όμως τη Disney World, η Legoland θα πρέπει να συνεχίζει να καινοτομεί, καθώς όλα δείχνουν ότι στη βιομηχανία των θεματικών πάρκων, δεν υπάρχουν εύκολες… βόλτες.