Κάρπαθος: παραδοσιακή και επιβλητικά όμορφη

karpathos
ΠΕΜΠΤΗ, 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Όταν ανακαλύψεις και ζήσεις την βαθιά παράδοση αλλά και την άγρια φυσική της ομορφιά,ακόμη και την στιγμή που θα την αποχαιρετάς τότε θα αισθάνεσαι μία μόνιμη νοσταλγία για να ξαναδιαβείς τα εδάφη της.

Θα σας συμβουλεύαμε, εάν δεν επιθυμείτε τις οργανωμένες παραλίες,  να μείνετε στην βόρεια πλευρά του νησιού και συγκεκριμένα στο Διαφάνι (το δεύτερο λιμάνι της Καρπάθου), στον παραδοσιακό οικισμό της Ολύμπου, αλλά στον ακόμη λιγότερο τουριστικό οικισμό του Αγίου Νικολάου. Στο Διαφάνι, το μικρότερο αλλά  γραφικότερο λιμάνι του νησιού, μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας πίνοντας τον καφέ ή το ποτό στο Café Blue. Για φαγητό προτιμήστε το Corali του καπετάν Μιχάλη και της Πόπης με τις καρπαθιώτικες μακαρούνες και τα σπιτικά εδέσματα (χταπόδι στιφάδο, κολοκυθόπιτες).

Aπό εκεί είτε με καραβάκι είτε με τζιπάκι μπορείτε να επισκεφθείτε τις παραλίες Βανόντα και Παπά Μηνάς όπου θα συναντήσετε πολύ λίγο κόσμο, ενώ στη συνέχεια και μόνον με καραβάκι προσεγγίσετε τις παραλίες Αγιος Νικόλαος, Κάπι και Κάλ. Αυτό εφόσον επιθυμείτε να διαβείτε τις βόρειες παραλίες του νησιού. Παίρνοντας με αυτοκίνητο τον δρόμο από το Διαφάνι συναντάτε σε 15 περίπου λεπτά την Αυλώνα όπου μέχρι την δεκαετία του '60 αποτελούσε τον σιτοβολώνα του νησιού. Σιτάρια, κριθάρια και αμπέλια δεσπόζανε στην περιοχή ενώ η πικρή εικόνα του σήμερα βρίσκει ελάχιστους Ολυμπίτες να διατηρούν εκεί τις καλλιέργειές τους

Αυλώνα-Βρυκούντα
Μετά από πεζοπορία 1 περίπου ώρας συναντάτε το γραφικό λιμάνι της Βρυκούντας όπου από την αρχαιότητα υπήρχε ακμάζων οικισμός. Εκεί υπάρχει η γραφική εκκλησία του Αη Γιάννη της Βρυκούντας όπου στις 28 και 29Αυγούστου τελείται το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού με 5000 περίπου άτομα.

Αυλώνα-Τρίστομο
Άλλη μία ενδιαφέρουσα πεζοπορία διάρκειας 2 ½ περίπου ωρών που καταλήγει σε τρείς γραφικούς όρμους από όπου πήρε και την ονομασία της η περιοχή. Το  Τρίστομο αποτελούσε το φυσικό λιμάνι του νησιού μέσω του οποίου ανθούσε το διακομεταμιστικό εμπόριο.

Νήσος Σαρία
Από το Τρίστομο μπορείτε να ξεκινήσετε με καραβάκι για το νησί Σαρία που χωρίζεται από την Κάρπαθο με ένα μικρό πέρασμα (η ονομασία του αποδίδεται στο αρχαίο φύλο των Σαρίων που πρώτοι εποίκησαν το νησί). Απο εκεί μπορείς να ξεκινήσεις πεζοπορικά και να διασχίσεις το φαράγγι μέσω του οποίου καταλήγεις στην πεδιάδα του Άργους όπου και παλαιότερα ανθούσε η γεωργική οικονομία και ως εκ τούτου υπήρχαν μόνιμοι κάτοικοι μέχρι πριν 40 χρόνια. Κάθε άνοιξη λοιπόν οι Ολυμπίτες πέρνανε πίσω τα ζώα τους από το νησί για να τα χρησιμοποιήσουν σε αγροτικές εργασίες. Στο  πέρασμα αυτό μεταξύ Σαρίας και Καρπάθου γινόταν τελετή για την παράδοση των ζώων.
Τέλος εάν θέλετε να κολυμπήσετε προτιμήστε την παραλία της Αλιμούντας και από εκεί το απόγευμα θα επιστρέψετε με καραβάκι στο Διαφάνι.

Άλλες ορειβατικές διαδρομές
Από τον Όλυμπο στο Διαφάνι (κατάβαση με διάρκεια 1 περίπου ώρα) και για τους πιο πεπειραμένους η διάρκειας 6 ωρών πορεία από τον Όλυμπο στα Σπόα με συναρπαστικές εναλλαγές εικόνων και τοπίων. Επίσης στην μέση περίπου της διαδρομής υπάρχει καταφύγιο που, εφόσον το θελήσετε, μπορείτε να πάρετε μαζί σας την Ευγενία που είναι άριστος γνώστης αυτών των διαδρομών και μπορείτε εύκολα να την αναζητήσετε, αφού διατηρεί ταβέρνα μαζί με την μητέρα της μέσα στην Όλυμπο.
Επίσης με οδηγό βουνού η με ορειβατικό σύλλογο μπορείτε να κατακτήσετε την πιο υψηλή κορυφή του νησιού,  την Μαυρολίμνη (1200 μέτρα περίπου). Αυτό απαιτεί μία κοπιαστική  ανάβαση 5 με 6 ωρών με αφετηρία την παραθαλάσσια περιοχή της Αντρείας. H θέα είναι μαγευτική και θα σας αποζημιώσει.

Σπόα-Αγ.Νικόλαος
Σε 15 λεπτά από τον οικισμό της Σπόας αντικρίζεις το γραφικό ψαροχώρι του Αγ.Νικολάου όπου ο τουρισμός είναι περιορισμένος και δεν έχει αλλοιώσει τα ατόφια στοιχεία του οικισμού. Απο εκεί μπορείτε με καραβάκι να επισκεφθείτε τις ερημικές παραλίες Αγ. Ιωάννης, Σφάκα, Μανάρα αλλά και την κοσμική παραλία Απέλλα που κοσμεί πολλά διαφημιστικά φυλλάδια ανά τον κόσμο. Επιστρέφοντας στον Αγ. Νικόλαο μπορείτε να γευματίσετε στη μοναδική ταβέρνα του οικισμού (Pegasus) με εξαιρετικό φαγητό και ψάρια ψαρεμένα από τον ιδιοκτήτη.

Όλυμπος-Αγ.Φαρόκλι-Αγ.Μηνάς
Μπορείτε να πάτε στις παραλίες αυτές και με αυτοκίνητο, αλλά θα χρειασθείτε 30 περίπου λεπτά από την Όλυμπο. Και οι δύο παραλίες θα σας αποζημιώσουν. Στο Φαρόκλι χρειάζεστε νερό και τρόφιμα ενώ στον Άγιο Μηνά θα απολαύσετε την βοτσαλωτή παραλία και φρέσκα ψάρια από τη βάρκα του έμπειρου καπετάν-Βασίλη ο οποίος αποτελεί ένα πραγματικά συμβολικό πρόσωπο του νησιού και διατηρεί μια γραφική ταβέρνα με λίγα αλλά ποιοτικά  πράγματα σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές

Ο οικισμός της Ολύμπου
Ενας πραγματικά παραδοσιακός οικισμός που παρά το πέρασμα των γενεών διατηρεί πολλά ατόφια έθιμα που για πολλούς μελετητές έρχονται από την αρχαιότητα. Η αρχιτεκτονική των κτιρίων σφραγίζετε με το δικό της ιδιαίτερο ρυθμό, ενώ και οι γυναίκες του νησιού, που είχαν ένα ιδιαίτερο ρόλο στην τοπική κοινωνία, συνεχίζουν να φοράνε παραδοσιακές κεντημένες φορεσιές με μανδήλα και ιδιαίτερα ζωντανά χρώματα. Δυστυχώς η νέα γενιά των γυναικών δεν ακολουθεί το έθιμο με αποτέλεσμα να υπάρχει εξαιρετικός κίνδυνος κάποτε να εκλείψει.

Η οικοτεχνία ανθούσε στον οικισμό με τα σημερινά δείγματα γραφής όμως να ξεθωριάζουν, αφού από τους 21 ανεμόμυλους λειτουργεί μόνον ένας. Και αυτός ανήκει στην οικογένεια Φαρμακίδη η οποία διατηρεί ένα παραδοσιακό εστιατόριο δίπλα στον μύλο που φέρει το όνομά του. Εκεί η κυρά Σοφία με τις δυό της κόρες ψήνουν στον θολωτό ξυλόφουρνο όλα τα τοπικά φαγητά και φυσικά  ζυμώνει καθημερινά το απαραίτητο  ψωμί. Στον «Μύλο» μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τους  παραδοσιακούς λουκουμάδες και τις καρπαθιώτικες μακαρούνες ζυμωμένες με τα χέρια της κυρία Σοφίας.
Επίσης αναζητείστε την ταβέρνα της Ευγενίας η οποία είναι ιδιαίτερα δραστήρια διατηρώντας τις παραδόσεις. Η οικογένειά της έχει δικά της ζώα, που τα φροντίζει η ίδια και δικό της κήπο με λαχανικά με αποτέλεσμα να προσφέρει ιδιαίτερα ποιοτικά πιάτα. Επίσης επικεφθείτε το μοναδικό αρτοποιείο του χωριού με εξαιρετικά εδέσματα φτιαγμένα σε ξυλόφουρνο από την κυρία Μαρία. Όσον αφορά την διαμονή σας αξίζει να δοκιμάσετε τα διαμερίσματα «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ»  τα μοναδικά καταλύματα υψηλών προδιαγραφών της Ολύμπου. 

Τέλος θα φύγετε πολιτισμικά ελλιπής από την Όλυμπο ένα δεν επισκεφθείτε την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με τις μοναδικές αγιογραφίες που είναι επηρεασμένες από την  ντόπια καλλιτεχνική παράδοση. Επίσης από εκεί κατηφορήστε το καντούνι και θα βρεθείτε μπροστά στο Μουσείο Χατζηβασίλη όπου με την πολύτιμη συνδρομή της κόρης του Αρχοντούλας θα ξεναγηθείτε στα σημαντικά εκθέματα της ντόπιας αρχιτεκτονικής, όπως φορεσιές, εργαλεία της ντόπιας οικοτεχνίας και ζωγραφιστές παραστάσεις πάνω σε υφάσματα και κεραμικά πλακάκια φιλοτεχνημένα από τον ίδιο τον Χατζηβασίλη, έναν καλλιτέχνη ιδιαίτερο που συνδύασε τις ορθόδοξες παραδόσεις με τις λαικές τεχνοτροπίες.
Παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής ανακαλύψτε την πολύ γραφική παραλία Διακόφτης που βρίσκεται δίπλα στο αεροδρόμιο και 10 λεπτά από το πρώτο λιμάνι, τα Πηγάδια. Κολυμπήστε στα γαλαζοπράσινα νερά της παραλίας  η οποία χωρίζεται σε δύο γραφικούς όρμους.
Τέλος αποχαιρετώντας το νησί, αφαιρέστε την πολύ κακή πολεοδομική εικόνα των Πηγαδιών και χαράξετε στην μνήμη σας τα επιβλητικά τοπία με την βαθιά παράδοση των κατοίκων της.

Αναστάσιος Τσομπανίδης