Ταξίδι στις… «μυστικές» χώρες του κόσμου

comoros
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Μπορεί να μην υπάρχουν ακριβώς κρυφές χώρες, υπάρχουν, όμως, σίγουρα χώρες που δεν βρίσκονται πουθενά κοντά στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των ταξιδιωτών, παρ’ όλο που έχουν απίστευτες ομορφιές, ενώ για πολλούς ίσως και να είναι άγνωστες.

Βαρεθήκατε να πηγαίνετε ταξίδι στο εξωτερικό και να συναντάτε ουρές τουριστών; Ή μήπως θέλετε να ξεφύγετε από τις χώρες που αποτελούν «πρώτα ονόματα» στους ταξιδιωτικούς οδηγούς και να οργανώσετε ένα ταξίδι που θα έχει περισσότερο το ύφος απόδρασης; Δείτε πού θα καταφέρετε να κάνετε ένα ταξίδι διαφορετικό από τα καθιερωμένα, σε χώρες που πραγματικά θα σας βοηθήσουν να «ξεφύγετε» και δεν αποτελούν (ακόμη) τουριστικούς προορισμούς. Μόνο βιαστείτε, πριν ανακαλυφθούν κι αυτές από τους πολλούς!

Κομόρες, για πιο… εξωτικά
Οι Κομόρες, γνωστές και ως αρχιπέλαγος Κομορών ήΈνωση των Κομορών είναι ένα ηφαιστειογενές σύμπλεγμα τριών νησιών ανατολικά της Αφρικής, που σήμερα αποτελεί ανεξάρτητη χώρα με πληθυσμό γύρω στους 780 χιλιάδες κατοίκους. Όσοι έχουν βρεθεί εκεί μιλούν για έναν μικρό παράδεισο, όπου παρά το μικρό του μέγεθος, υπάρχει έντονη πολυ-πολιτισμικότητα με ντόπιους να μιλάνε αραβικά, γαλλικά ή την τοπική γλώσσα. Μην εκπλαγείτε αν στην ακτή της Hahaya δείτε δελφίνια να κολυμπούν ανέμελα και αν είστε τυχεροί, μπορεί και να συναντήσετε κάποια τεράστια θαλάσσια χελώνα να γεννά τα αβγά της στις παραλίες του Moheli.

Γουιάνα, για… επιστροφή στη φύση
Συνορεύει με το Σουρινάμ, τη Βραζιλία και τη Βενεζουέλα, ενώ στα βόρεια σύνορά της βρέχεται από τον Ατλαντικό ωκεανό. Το καλύτερο κομμάτι της, όμως, είναι τα πυκνά της δάση και τα μονοπάτια της, τα οποία πολλοί διασχίζουν, λίγοι, όμως, καταφέρνουν να φτάσουν στην καρδιά τους και να ανακαλύψουν νέα είδη φυτών και άγρια ζώα που δεν θα έχουν την ευκαιρία να ξαναδούν. Οι ντόπιοι σίγουρα θα σας προσφέρουν ένα πιάτο μαγειρεμένο ρύζι, το οποίο αποτελεί το εθνικό πιάτο, ενώ μαζί τους μπορείτε να περάσετε τα απογεύματα, όπως μόνο αυτοί ξέρουν: σε κάποιο bar ή για φαγητό.  

www.wikipedia.com / Michael Clarke
Τρίσταν Ντα Κούνια, για… απομόνωση
Εδώ ίσως η έννοια της «μυστικής» χώρας αποκτά περισσότερο νόημα, αφού μιλάμε για την πιο απομονωμένη συστάδα νησιών του κόσμου. Βρίσκεται στον Νότιο Ατλαντικό και απέχει περισσότερα από 2.400 χιλιόμετρα από την πιο κοντινή… γειτονιά του, τη Νήσο της Αγίας Ελένης. Η πρωτεύουσά του, μοιάζει περισσότερο με κωμόπολη, παρά με πόλη και ονομάζεται Εδιμβούργο των Επτά Θαλασσών, ενώ οργανώνονται συνεχώς εκδρομές και στα υπόλοιπα νησιά, όπως στην Απρόσιτη Νήσο, τη Νήσο Γκαφ κ.ά. προκειμένου ο επισκέπτης να πάρει μια ολοκληρωμένη γεύση από το διαφορετικό αυτό επίγειο παράδεισο.

Ρας Αλ Καϊμά, για… ανατολίτικο αέρα
Το μαγευτικό αυτό αραβικό εμιράτο βρίσκεται ανάμεσα στον αραβικό κόλπο και τα βουνά Hajar, διαθέτει περίπου 43 χιλιόμετρα στρωμένα με χρυσή άμμο στον κόλπο για να… απλώσετε την πετσέτα σας, αλλά και θερμές πηγές στο Khatt προκειμένου να δοκιμάσετε παραδοσιακές θεραπείες. Κι αν θέλετε ακόμη πιο παραδοσιακές καταστάσεις, παρακολουθήστε αγώνες καμήλας στο εμπορικό κέντρο Manar, οι οποίοι πραγματοποιούνται κάθε χρόνο από Σεπτέμβριο μέχρι Απρίλιο. 

Μπουτάν, για… εξερευνήσεις
Ανοιχτό στους τουρίστες από το 1974, ανάμεσα σε Θιβέτ και Κίνα, το Μπουτάν είναι ιδανικό για… μικρούς και μεγάλους εξερευνητές. Τα παπούτσια πεζοπορίας είναι σίγουρα απαραίτητο αξεσουάρ σε όσους επισκεφτούν τη χώρα, μεγάλο κομμάτι της οποίας είναι προσβάσιμο μόνο με τα πόδια. Απαραίτητη είναι, όμως, και η οργάνωση σε group, καθώς οι ανεξάρτητοι ταξιδιώτες απαγορεύονται στη «Γη του Δράκοντα». Μην περιμένετε, όμως, all-inclusive πακέτα, καθώς η χώρα αυτή απέχει αρκετά από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, με το σήμα της τηλεόρασης να εκπέμπει εδώ και μόλις 16 χρόνια. Σημαντικό πέρασμα σε κάθε ταξιδιώτη του Μπουτάν αποτελεί επίσης και το Μοναστήρι Namkhe Nyingpo Goemba, όπου κάθε απόγευμα περίπου 300 μοναχοί συζητούν και διαφωνούν για διάφορα θεολογικά θέματα, δημιουργώντας κάτι σαν παράσταση.

Τατζικιστάν, για πιο… ορεινές καταστάσεις
Η χώρα αυτή της κεντρικής Ασίας είναι ό,τι πρέπει για όσους ασχολούνται με αναρριχήσεις, σκι και snowboard και ως ορεινή χώρα, διαθέτει κορυφές από τις ψηλότερες ολόκληρης της περιοχής, με την κορυφή του Κομμουνισμού να φτάνει τα 7.495 μέτρα. Στην πρωτεύουσά του, το Ντουσαμπέ, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν παραδοσιακό τσάι choy και να επισκεφτούν τη Λυρική Ayni Opera & Ballet Theatre, ενώ χαρακτηριστικό άξιο λόγου της χώρας είναι και οι θερμοκρασίες, οι οποίες μπορεί να πέσουν και στους -45°C σε κάποιες περιοχές.