8 πόλεις όπου οι σταθμοί του μετρό είναι έργα τέχνης

u-bahn Mikhail Markovskiy
ΔΕΥΤΕΡΑ, 05 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

Το μετρό δεν είναι απλώς ένα από τα καθημερινά μέσα μετακίνησης εκατομμυρίων πολιτών ανά τον κόσμο. Σε κάποιους σταθμούς του μπορεί να αποτελέσει έργο τέχνης.

Κατεβείτε μαζί μας μερικά μέτρα κάτω από τη γη για να ρίξουμε μια ματιά σε κάποιους από τους πιο προσεγμένους και περίτεχνους σταθμούς μετρό του κόσμου, όπου το design τους είναι τόσο ξεχωριστό, που δεν θα πειράξει αν αργήσει το τρένο…

U-Bahn, Μόναχο, Γερμανία
Φανταστείτε να περιμένετε το μετρό κάτω από φουτουριστικά φώτα νέον σε μια στάση (συγκεκριμένα την Westfriedhof ) που δίνει μια πολύ urban αίσθηση, κάτω από μεγάλες λάμπες σε μοβ, κίτρινα και ροζ χρώματα –σίγουρα πολύ καλύτερα από το να βρίσκεστε στην Ομόνοια.

Tunnelbana, Στοκχόλμη, Σουηδία
Από τους 110 σταθμούς της Στοκχόλμης, οι 90 έχουν βαφτεί και διακοσμηθεί από μια ομάδα 150 καλλιτεχνών, συμπεριλαμβάνοντας τα πάντα, από μωσαϊκά μέχρι ρωμαϊκές κολόνες και ζωγραφιές. Δεν χωράει αμφιβολία ότι το μετρό της Στοκχόλμης δίνει περισσότερο την αίσθηση ενός τεράστιου installation, παρά υπόγειου σιδηρόδρομου.

Moskovsky metropoliten, Μόσχα, Ρωσία
Ένα από τα πιο πλούσια και πολυτελή μετρό, το μετρό της Μόσχας δεν έχει απλά παγκάκια και πίνακες ανακοινώσεων. Είναι γεμάτο μωσαϊκά, αγάλματα, επιχρυσωμένες λεπτομέρειες και πολυελαίους. Άνοιξε το 1935 και σήμερα περισσότεροι από 8 εκατομμύρια επιβάτες το χρησιμοποιούν καθημερινά.

Μπιλμπάο, Ισπανία
Αυτή η κατασκευή με τσιμέντο, ατσάλι και γυαλί έχει σχεδιαστεί από τον άγγλο αρχιτέκτονα Norman Foster και αποτελεί μια από τις πολλές μοντέρνες κατασκευές στην πόλη. Πάρτε το μετρό για το Guggenheim και δείτε πόσα πολλά αριστουργήματα υπάρχουν πάνω και κάτω από την επιφάνεια της γης.

Σαγκάη, Κίνα
Η Σαγκάη φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα μετρό του κόσμου κι αν ποτέ βρεθείτε εκεί, φροντίστε να μη χάσετε τη βόλτα στο εντυπωσιακό τούνελ-αξιοθέατο, όπου όλα μοιάζουν σαν να βρίσκεσαι στο μέλλον. Δείτε σχετικό βίντεο στο youtube εδώ.

Metropolitana, Νάπολη, Ιταλία
Κάτω από τη γη στη Νάπολη, θα βρείτε μια από τις πιο εκλεπτυσμένες γκαλερί της Ιταλίας: το μετρό. Στο πλαίσιο ανάπλασης της πόλης συμμετείχαν περισσότεροι από 90 ντόπιοι και διεθνείς καλλιτέχνες, προκειμένου να δώσουν το τέλειο αισθητικό αποτέλεσμα στους σταθμούς της πόλης.

Ekaterinburg, Ρωσία
Το σοβιετικό στυλ μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτό στο μετρό της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του, μάλιστα, ανακαλύφθηκαν πολύτιμες ορυκτές πηγές.

Πράγα, Τσεχία
Εγκαινιάστηκε το 1974, είναι πολύχρωμο, από τα πιο καλλιτεχνικά που υπάρχουν και μεταφέρει κάθε χρόνο μισό δισεκατομμύριο επιβάτες, αποτελώντας ένα από τα πιο επαρκή και καθαρά μετρό του κόσμου.