Θαλάσσιες μπλε τρύπες: βουτιές στην απόκοσμη ομορφιά της αβύσσου

mple-trupa-mpaxames
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Εντυπωσιακές… τρύπες στο νερό που ονομάζονται «μπλε τρύπες», υπάρχουν πολλές στον κόσμο. Το click@Life ρίχνει… φως στα εκπληκτικά αυτά γεωλογικά φαινόμενα και παρουσιάζει τη μπλε τρύπα του Dean στις Μπαχάμες και τη μεγάλη μπλε τρύπα στη Μπελίζε.

Οι μπλε τρύπες είναι υποθαλάσσιες κάθετες σπηλιές ή καταβόθρες, που ονομάζονται έτσι για τα ζωντανά χρώματά τους, σε σχέση με τα διπλανά νερά, όπως φαίνονται από ψηλά. Τα υποθαλάσσια αυτά ανοίγματα περιέχουν φρέσκα, θαλάσσια ή μικτά ύδατα, είναι ανοικτά λίγο κάτω από την επιφάνεια και μπορεί να παρέχουν πρόσβαση σε βυθισμένα σπήλαια.

Σχηματίστηκαν από διεργασίες διάβρωσης όταν η στάθμη της θάλασσας άλλαζε κατά τις διάφορες παγετώδεις περιόδους, από τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα από το νερό της βροχής, ή από άλλες αιτίες. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός από μπλε τρύπες στον κόσμο και μερικές από αυτές αποτελούν συχνό προορισμό των δυτών.

Κάποιες άλλες μπλε τρύπες, όπως η Zacaton στο Μεξικό (335 μέτρα) και η Merro Pozzo στην Ιταλία (392 μέτρα), είναι βαθύτερες από αυτή του Dean στις Μπαχάμες, η οποία όμως είναι η βαθύτερη γνωστή μπλε τρύπα με είσοδο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η μπλε τρύπα του Dean

Μπορεί να υπάρχουν μεγαλύτερες και πιο εντυπωσιακές μπλε τρύπες, όμως η μπλε τρύπα του Dean στο Long Island στις Μπαχάμες είναι η πιο βαθιά μπλε τρύπα στον κόσμο, που φτάνει τα 203 μέτρα βάθος. Είναι σχεδόν κυκλική στην επιφάνεια, με διάμετρο που κυμαίνεται από 25 έως 35 μέτρα. Μετά τα 20 μέτρα βάθος, η τρύπα φαρδαίνει σημαντικά και σχηματίζει ένα σπήλαιο, με διάμετρο 100 μέτρα. Βρίσκεται σε έναν κόλπο δυτικά της πόλης Clarence ( http://bit.ly/p5WT01 ), στο Long Island στις Μπαχάμες και έχει διπλάσιο βάθος από οποιοδήποτε άλλο εξερευνημένο σπήλαιο της περιοχής.

Σε αυτό τον όμορφο γεωλογικό σχηματισμό, συναντάται συχνά η ομορφιά της φύσης και η ανθρώπινη «δύναμη», καθώς τα τελευταία χρόνια αυτή η τρύπα έχει έρθει στο προσκήνιο της παγκόσμιας «σκηνής» ελεύθερης κατάδυσης. Από το 2007 δημιουργήθηκε εδώ η σχολή ελεύθερης κατάδυσης «Vertical Blue» (λειτουργεί από το Νοέμβριο ως τον Μάιο), η οποία διοργανώνει επίσης κάθε χρόνο τον παγκόσμιο διαγωνισμό, τον Απρίλιο.

Τον Απρίλιο του 2008, ο William Trubridge έσπασε το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ ελεύθερης κατάδυσης του 2007, κολυμπώντας 86 μέτρα στη μπλε τρύπα χωρίς βατραχοπέδιλα και το 2010, 92 μέτρα.

Ο καναδός πρωταθλητής ελεύθερης κατάδυσης William Winram κατέβηκε στην μπλε τρύπα του Dean κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού Vertical Blue, το 2009. Συμμετείχε στο διαγωνισμό της ελεύθερης βύθισης, κατά τον οποίο, ο δύτης τραβά τον εαυτό του προς τα κάτω και μετά ξανά πάνω, χρησιμοποιώντας ένα σκοινί και έσπασε το ρεκόρ των 90 μέτρων.

Το 2010 κυκλοφόρησε στο YouTube ένα συγκλονιστικό καλλιτεχνικό βίντεο του παγκοσμίου πρωταθλητή ελεύθερης κατάδυσης Guillaume Nery, κατά την κατάδυσή του στην μπλε τρύπα του Dean, με μια ανάσα, το οποίο γυρίστηκε από τον επίσης γάλλο πρωταθλητή Julie Gautier.

Περισσότερες πληροφορίες για τη μπλε τρύπα του Dean και τις Μπαχάμες, θα βρείτε στο: http://bit.ly/raMvDM .

Η μεγάλη μπλε τρύπα στη Μπελίζε

Περίπου δέκα χιλιόμετρα βόρεια του Halfmoon Caye στον ύφαλο Lighthouse και περίπου 80 χλμ. ανατολικά της πόλης της Μπελίζε, βρίσκεται η μεγάλη μπλε τρύπα ( http://bit.ly/pUL3A2 ), το αποτέλεσμα ενός σπηλαίου που κατέρρευσε πριν από αιώνες και θεωρείται η μεγαλύτερη μπλε τρύπα στο κόσμο.

Ορατή από το διάστημα, η μεγάλη μπλε τρύπα έχει τέλειο κυκλικό σχήμα, διάμετρο περίπου 300 μέτρα και βάθος περίπου 125 μέτρα. Έγινε γνωστή από τον Jacques Cousteau τη δεκαετία του 1970 και είναι η πιο διάσημη περιοχή κατάδυσης στη Μπελίζε.

Δύτες κατεβαίνουν στην ήρεμη άβυσσο της μπλε τρύπας, για να δουν τα γεωλογικά θαύματα και τη συναρπαστική θαλάσσια ζωή. Τεράστιοι σταλακτίτες και άλλοι εντυπωσιακοί σχηματισμοί, «στολίζουν» το νότιο χείλος της μπλε τρύπας και σχηματίστηκαν πάνω από το επίπεδο της θάλασσας κατά τη διάρκεια παλαιών παγετωδών περιόδων. Ο Cousteau αποκάλυψε τα μυστικά της μυστηριώδους μπλε τρύπας σε εκατομμύρια θεατές το 1971, μέσω της τηλεοπτικής σειράς The Undersea World of Jaques-Yves Cousteau. Σήμερα, τα σκάφη καταδύσεων ακολουθούν το δρόμο του διάσημου Calypso, για να εξερευνήσουν έναν από τους καλύτερους προορισμούς στον κόσμο για καταδύσεις.

Ο ύφαλος στη Μπελίζε είναι ένα από τα επτά θαύματα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ( http://bit.ly/r0pDGc ). Το προστατευόμενο αυτό οικοσύστημα καλύπτει συνολική έκταση περίπου 950 στρεμμάτων και χαρακτηρίζεται από πολιτιστική και φυσική ποικιλομορφία.

Περισσότερες πληροφορίες για τη μεγάλη μπλε τρύπα στη Μπελίζε θα βρείτε στα: http://bit.ly/nAhUHX και http://bit.ly/4IFTe5 .

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]