5 χώρες και 5 ασυνήθιστες δουλειές

flying-doctor
ΤΕΤΑΡΤΗ, 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Σε κάποιες χώρες υπάρχουν επαγγέλματα που οι περισσότεροι δεν τα έχουν ξανακούσει στη ζωή τους.

Ανεξαρτήτως κουλτούρας και ανατροφής, όλοι οι άνθρωποι μοιράζονται τις ίδιες βασικές ανάγκες και επιθυμίες. Γι’ αυτό και τα επαγγέλματα ανά τον κόσμο έχουν τον ίδιο στόχο και πρακτική, ενώ τα περισσότερα είναι τα ίδια για κάθε χώρα: γιατροί, σερβιτόροι, δικηγόροι, νοσοκόμες κ.ο.κ. Κάποια, όμως, από αυτά ξεφεύγουν λίγο από το παραδοσιακό ή δημιουργούν μια εντελώς καινούργια δική τους κατηγορία, αντανακλώντας τα μοναδικά ήθη και έθιμα της κάθε χώρας. Ας δούμε μερικά από αυτά.

Αυστραλία: υπηρεσία ιπτάμενου γιατρού

Μπορεί να μην είναι η μοναδική «ιπτάμενη» ιατρική υπηρεσία, αλλά είναι σίγουρα η πρώτη και η μεγαλύτερη. Γνωστή ως The Royal Flying Doctor Service ή απλά The Flying Doctor, η υπηρεσία αυτή ήταν μια ιδέα του Αιδεσιμότατου John Flynn το 1928, ο οποίος ξεκίνησε το εναέριο ασθενοφόρο, για να εξυπηρετήσει ανθρώπους σε απομακρυσμένες περιοχές. Η μη-κερδοσκοπική αυτή οργάνωση λειτουργεί ακόμη και σήμερα.

www.wikipedia.com
Ινδία: Dabbawala

Πρόκειται για ένα επάγγελμα που θα σας φανεί πολύ χρήσιμο, αφού πρόκειται για ανθρώπους που παραλαμβάνουν ζεστό, μαγειρεμένο φαγητό από τα σπίτια των εργαζομένων και τους το φέρνουν στη δουλειά την ώρα του μεσημεριανού. Έπειτα κάνουν και δεύτερο γύρο για να μαζέψουν τα άδεια τάπερ και να τα επιστρέψουν στο σπίτι τους. Έτσι κανείς δεν μένει νηστικός και κανένα τάπερ δεν πάει χαμένο.

Ιαπωνία: επαγγελματίες αγκαλιάς

Στην Ιαπωνία υπάρχουν χώροι και καφέ, όπου οι πιο μοναχικοί άνθρωποι μπορούν να τα επισκεφτούν μετά από μια δύσκολη μέρα και λάβουν μια αγκαλιά από τους… ειδικούς. Εκεί, μπορούν να κοιμηθούν για κάποιες ώρες, στην αγκαλιά των υπαλλήλων, προκειμένου να αισθανθούν λίγη ζεστασιά και παρηγοριά, με το αντίτιμο των περίπου 50 ευρώ. Η επιχείρηση αυτή ξεκίνησε με σκοπό να καταπολεμήσει τη μοναξιά που κυριεύει τη σύγχρονη κοινωνία της Ιαπωνίας, όπου οι νέοι άνθρωποι δεν κάνουν εύκολα σχέσεις.

www.wikipedia.com
Ταιβάν: πωλήτριες betel nut

Στην Ταιβάν υπάρχουν όμορφα κορίτσια, τα οποία φορούν αποκαλυπτικά ρούχα και πωλούν betel nuts (καρύδια της αρέκας), τσιγάρα και ποτά στους δρόμους, σε κουβούκλια με έντονα χρώματα και νέον φώτα. Η ενδυμασία τους κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι τις εκμεταλλεύονται, αν και οι περισσότεροι διατείνονται ότι πρόκειται για δυναμικά κορίτσια.

Κίνα: πληρωμένοι commenters

Το επάγγελμα αυτό ονομάζεται wu mao και είναι ουσιαστικά υπάλληλοι της κινέζικης κυβέρνησης, οι οποίοι πληρώνονται για να αφήνουν θετικά σχόλια που προωθούν το κομμουνιστικό κόμμα σε διάφορα site, chatrooms κ.ο.κ. Οι commenters λέγεται ότι πληρώνονται 50 κινέζικα cent για κάθε σχόλιο που αφήνουν, γι’ αυτό και αναφέρονται σε αυτούς ως το "50-Cent Party".