Τριήμερες εορταστικές αποδράσεις για να χαλαρώσουμε και να... ξεχάσουμε

triimeres-eortastikes-apodraseis-gia-na-xalarosoume-kai-na-ksexasoume

ΠΕΜΠΤΗ, 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Απόδραση στο βουνό των Κενταύρων ή μήπως στην πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας; Εν όψει τριημέρου, σας προτείνουμε πέντε μοναδικούς εγχώριους προορισμούς για να ξεχάσετε τα «κουρέματα» και να χαλαρώσετε.

Kάτι το «κούρεμα» του χρέους και τα γενικότερα οικονομικά προβλήματα, κάτι η ανασφάλεια και η απαισιοδοξία που μας έχει κυριεύσει, δύσκολο πια να σκεφτούμε και να «αντέξουμε» έστω και ολιγοήμερες εκδρομές εντός των συνόρων.

Επειδή όμως η… φτώχεια θέλει καλοπέραση και ο Έλληνας πάντα βρίσκει έναν τρόπο να φεύγει από την Αθήνα και τα μεγάλα αστικά κέντρα, το click@Life σας προτείνει 5 κοντινές αποδράσεις ενόψει του εορταστικού τριημέρου, για να… ξεχάσετε τα νέα μέτρα και να ξαναγυρίσετε στην πραγματικότητα από Δευτέρα!

Ακόμη κι αν δε μπορέσετε να φύγετε πάντως, διαβάστε για τις ομορφιές που υπάρχουν ακόμη στη χώρα μας και οργανώστε μια εκδρομή για ένα από τα επόμενα Σαββατοκύριακα.

1. Πήλιο: τα γραφικά χωριά του βουνού των Κενταύρων

Το βουνό των Κενταύρων ενδείκνυται για πια απόδραση ενόψει του εορταστικού τριημέρου, με επιλογές μάλιστα που καλύπτουν κάθε γούστο και τύπο ταξιδιώτη, όλες τις εποχές του χρόνου. Κοντά στην Αθήνα αλλά… μακριά από όσα μας κουράζουν, οι δεκάδες πανέμορφοι παραδοσιακοί οικισμοί του Πηλίου, χαρακτηρίζονται από γραφικά τοπία και οικισμούς, πλούσια, ποικιλόμορφη βλάστηση, πηγές με άφθονο νερό, βραχώδεις ακτές, αλλά και πολύ καλές τουριστικές υποδομές.

Άλλα χωριά βρίσκονται μέσα στο δάσος κι άλλα χαμηλά, δίπλα στη θάλασσα και όλα μαζί κάνουν το Πήλιο, ένα μέρος που μαγεύει κάθε επισκέπτη. Χαθείτε στα γραφικά καλντερίμια, θαυμάσετε τα παραδοσιακά αρχοντικά, γευτείτε τα γνήσια τοπικά προϊόντα (π.χ. γλυκά του κουταλιού και παραδοσιακές πηλιορείτικες χυλοπίτες) και κάντε βόλτες στην πλούσια φύση.

Τα πιο γνωστά χωριά είναι ίσως η αρχοντική Μακρινίτσα, η αυθεντική Τσαγκαράδα και η κοσμοπολίτισσα Πορταριά, αλλά υπάρχουν δεκάδες ακόμη πανέμορφοι οικισμοί, περισσότερο ή λιγότερο τουριστικοί όπως οι Πινακάτες, η Βυζίτσα, οι γραφικές Μηλιές, η Κάτω Γαντζέα, τα Καλά Νερά, τα Χάνια, η Ζαγορά, η Αργαλαστή, το Προμύρι και πολλά ακόμη.

Από το Βόλο, υπάρχουν δύο κατευθύνσεις προς το Πήλιο: η μια οδηγεί στο βόρειο (Πορταριά, Μακρυνίτσα, Χάνια και προς το χιονοδρομικό κέντρο) και η άλλη στο δυτικό και νοτιοανατολικό Πήλιο (Αγριά, Μηλιές, Τσαγκαράδα, Αργαλαστή κ.ά.).

Πώς θα πάτε

Οδικώς από την Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσ/κης. Απέχει περίπου 330 χλμ. από την Αθήνα και 220 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.

Πού θα μείνετε

Θα βρείτε ανακαινισμένα αρχοντικά αλλά και παραδοσιακούς ξενώνες και ξενοδοχεία, στα περισσότερα από τα χωριά του Πηλίου. Αναζητήστε ποιό σας ενδιαφέρει στο: www.travel-pelion.gr .

2. Καρπενήσι: μια περιοχή «πνιγμένη» στα έλατα

Η πρωτεύουσα του νομού Ευρυτανίας, το Καρπενήσι ( www.karpenissi.gr και www.evrytania.gr ), είναι ένα από τα καλύτερα θέρετρα της Ελλάδας και όχι άδικα, με τα κατάφυτα βουνά του με τις καστανιές και τα έλατα, τα γραφικά χωριουδάκια και το χιονοδρομικό του κέντρο και με τις δυνατότητες που προσφέρει για πολλές δραστηριότητες, όπως rafting, καγιάκ, πεζοπορία, αναρρίχηση, ιππασία και φυσικά… χαλάρωμα και διαμονή σε παραδοσιακούς ξενώνες, σαλέ και ξενοδοχεία.

Έχοντας ως βάση σας το Καρπενήσι, μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε κοντινά χωριά και αξιοθέατα, μέσα στα δύση και στην όμορφη φύση, όπως οι οικισμοί Κορυσχάδες, Μικρό και Μεγάλο Χωριό, Βουτύρο, Γαύρος κ.ά. και να περπατήσετε σε ένα από τα τρία εντυπωσιακά φαράγγια της περιοχής («Πανταβρέχει», φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς, φαράγγι του Βόθωνα), με τους όμορφους καταρράκτες. Για τους πιο… τεμπέληδες πάντως, όλη η περιοχή προσφέρεται για καλό φαγητό και χαλαρές βόλτες.

Επίσης μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το μοναστήρι της Παναγίας της Προυσιώτισσας στον Προυσό και να προσκυνήσετε τη θαυματουργή της εικόνα.

Πώς θα πάτε

Το Καρπενήσι απέχει 285 χλμ. από την Αθήνα και 380 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Θα φτάσετε οδικώς μέσω Λαμίας σε περίπου 3 ώρες από την Αθήνα και σε 4 ώρες από την Θεσσαλονίκη.

3. Ορεινή Ναυπακτία: άγρια ομορφιά σε απόσταση αναπνοής

Σε μόλις 3 ώρες από την Αθήνα και σε απόσταση 30-80 χλμ. από την όμορφη πόλη της Ναυπάκτου, τα ψηλά βουνά της δυτικής Αιτωλοακαρνανίας δημιουργούν ένα μοναδικό, άγριο τοπίο, όπου βρίσκονται γραφικά παραδοσιακά χωριά, όπως η Άνω και η Κάτω Χώρα, η Αμπελακιώτισσα, η Λιμνίτσα, η Τερψιθέα, η Ελατού, ο Πλάτανος και το Κοκκινοχώρι, τα οποία έχουν μείνει «αλώβητα» από την υπερβολική τουριστική ανάπτυξη και αποτελούν ιδανικούς προορισμούς ξεκούρασης και χαλάρωσης κοντά στη φύση.

Η ευρύτερη περιοχή, είναι «πνιγμένη» από πυκνά δάση με έλατα, πλατάνια, οξιές και βελανιδιές, χαράδρες και ποτάμια που δημιουργούν ένα τοπίο μοναδικής φυσικής ομορφιάς, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει και η περιοχή γύρω από τον ποταμό Εύηνο, η οποία προσφέρεται για κανό, καγιάκ και rafting.

Πώς θα πάτε

Η ορεινή Ναυπακτία απέχει περίπου 270 χλμ. από την Αθήνα. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τους φιδίσιους δρόμους που οδηγούν στα χωριά.

Πού θα μείνετε

Στην Ελατού: στον κοινοτικό ξενώνα Ελατού (26340-41430) και στην Άνω Χώρα στο Κρυστάλ (26340-41555-7, www.crystalmountain.gr ), και στα «Πέτρινα» (τηλ: 26340 41101, www.petrina.gr ) . Τέλος στον Πλάτανο στα «Σπιτάκια της Ιφιγένειας» (τηλ: 26340- 61500, www.ifigeneia.com ) .

4. Ζήρεια

H Κυλλήνη (ή Ζήρια) είναι το δεύτερο υψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου και βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νομού Κορινθίας, σε υψόμετρο 2.374 μέτρα. Στους πρόποδες του συμπλέγματος των κορυφών της, εκτείνεται ένα μεγάλο οροπέδιο, όπου οι συγκεντρώσεις νερού σχηματίζουν το χειμώνα και την άνοιξη στην ανατολική του πλευρά τη λίμνη Κεφαλογιάννη και στη δυτική τη λίμνη Δασίου. Η περιοχή της Ζήρειας αποτελεί δημοφιλές χειμερινό θέρετρο καθώς διαθέτει όμορφες πεζοπορικές διαδρομές και δίκτυο δασικών δρόμων και επιπλέον βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα, μόλις μιάμιση ώρα μακριά.

Ένα μεγάλο δίκτυο μονοπατιών οδηγεί προς την κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας, έναν μοναδικό βιότοπο που εντάσσεται στο δίκτυο NATURA 2000, αλλά και προς τη λίμνη του Δασίου με τα υπέροχα λιβάδια και την Ψηλή Κορφή του βουνού στα 2.374 μ. από όπου η θέα φτάνει από τον Ταΰγετο μέχρι τον Όλυμπο.

Φωτογραφία: www.e-ziria.gr

Περιμετρικά, στους πρόποδες του βουνού βρίσκονται γραφικοί οικισμοί με πολλές ομορφιές και αξιοθέατα, αλλά και τουριστικές υποδομές.

Στην Βόρεια πλευρά του βουνού βρίσκονται τα Τρίκαλα (Άνω Τρίκαλα, Μεσαία Τρίκαλα και Κάτω Τρίκαλα) που αυτή τη στιγμή αποτελούν τον πιο αναπτυγμένο σε τουριστική υποδομή οικισμό της Ζήρειας. Ανατολικά των Τρικάλων βρίσκεται το χωριό Μάννα και δυτικά το χωριό Καρυά που συνδέει οδικά τα Τρίκαλα με την Δυτική και Νότια πλευρά του όρους. Δυτικά βρίσκεται το χωριό Γκούρα, πρωτεύουσα του Δήμου Φενεού, με πανέμορφη θέα προς την πεδιάδα του Φενεού. Πολύ κοντά στο χωριό βρίσκεται η τεχνητή λίμνη Δόξα, μια από τις ομορφότερες της Ελλάδας. Λίγο βορειότερα βρίσκονται τα χωριά Άνω και Κάτω Ταρσός με την φημισμένη μονή της Παναγίας των βράχων και νοτιότερα η Μοσιά και η Καστανιά. Τέλος, στην ανατολική πλευρά βρίσκονται πολλοί οικισμοί που πλαισιώνουν τη Λίμνη της Στυμφαλίας με την πεδιάδα της, όπως το χωριό Καλιάνοι, το Καρτέρι, η Στυμφαλία και το Κεφαλάρι.

Περισσότερες πληροφορίες και προτάσεις για διαμονή και φαγητό θα βρείτε στο www.e-ziria.gr .

Πώς θα πάτε

Οδικώς, από την Εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, στο 119ο χιλιόμετρο βγαίνετε στην έξοδο για Ξυλόκαστρο. Πινακίδες σάς οδηγούν αριστερά, κάτω από τη γέφυρα της Εθνικής Οδού προς Τρίκαλα.

5. Ναύπλιο: μια πόλη με πολιτισμό, ρομαντισμό και γοητεία

Η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, το Ναύπλιο ( www.nafplio.gr ), είναι ιδανικός προορισμός για ένα τριήμερο που τα έχει όλα: ιστορία, φυσικές ομορφιές, αξιοθέατα, διασκέδαση και καλό φαγητό. Ανεβείτε τα 999 σκαλοπάτια του Παλαμηδίου, για να θαυμάσετε τη θέα από ψηλά και επισκεφτείτε το κελί του Κολοκοτρώνη, κάντε μια βόλτα στο Μπούρτζι, στο μικρό νησάκι των Αγίων Θεοδώρων, περπατήστε στην πλατεία Συντάγματος και στην Ακροναυπλία και χαθείτε στα στενά σοκάκια της πόλης.

Επισκεφτείτε το μουσείο κομπολογιού, με σπάνια κομμάτια από όλο τον κόσμο που χρονολογούνται από το 1700 έως το 1950, σε μια συλλογή που ξεπερνά τα 1.000 κομπολόγια ( www.komboloi.gr/index2.htm ), το Αρχαιολογικό Μουσείο με τους πολύτιμους θησαυρούς από τις ανασκαφές στις Μυκήνες και την Τίρυνθα και το παλιό τουρκικό τζαμί, το Βουλευτικόν, που στέγασε την πρώτη Βουλή της ελεύθερης Ελλάδας και κάντε εκδρομές στις γύρω περιοχές.

Πώς θα πάτε

Στο Ναύπλιο μπορείτε να φτάσετε οδικώς από την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, στρίβοντας στην Κόρινθο και ακολουθώντας την παράκαμψη για Ναύπλιο. Βρίσκεται 145 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Πού θα μείνετε

Για τη διαμονή σας, προτείνουμε το Boutique hotel «Αδιάντη» ( http://adiandi-boutique-hotel-nafplio.focusgreece.gr/index_gr.htm ) που στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο σπίτι του 1860 στο κέντρο της πόλης, τις παραδοσιακές κατοικίες «Κλυμένη», στο κάστρο του Παλαμηδίου ( www.klymeni.gr/index_gr.html ) ή το ξενοδοχείο «Λατίνι» ( www.latinihotel.gr/index.asp?lang=EL ), στο κέντρο της παλιάς πόλης του Ναυπλίου.

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]