Λάρισα: η «κυρία» του θεσσαλικού κάμπου

larisa-i-kuria-tou-thessalikou-kampou-kuria-tou-thessalikou-kampou

ΠΕΜΠΤΗ, 03 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Η Λάρισα είναι η πρωτεύουσα του νομού και της ομώνυμης επαρχίας και αποτελεί εμπορικό, βιομηχανικό, διοικητικό, συγκοινωνιακό και αγροτικό κέντρο ολόκληρης της Θεσσαλίας. Χαρακτηριστικό της είναι οι μεγάλες πλατείες, οι πεζόδρομοι και τα πάρκα, αλλά και οι ποικίλες δυνατότητες για διασκέδαση.

Στη μέση του Θεσσαλικού κάμπου, η Λάρισα υπήρξε πρωτεύουσα σε όλες τις εποχές της ιστορίας της, από την αρχαία Πελασγιώτιδα, μέχρι σήμερα και αποτελεί οικονομικό, διοικητικό, εκκλησιαστικό και επιστημονικό κέντρο όλης της Θεσσαλίας.

Με πληθυσμό 163.380 κατοίκους, βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο της Ελλάδας ( http://bit.ly/Larisa_taxidi_google ), χτισμένη στις δύο όχθες του Πηνειού ποταμού και ανάμεσα σε βουνά και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις, με αξιόλογα αξιοθέατα και μνημεία και με ισχυρό επιχειρηματικό δυναμικό και υπηρεσίες. Στην ανατολική πλευρά του, ο νομός βρέχεται από το Αιγαίο και περιλαμβάνει όμορφες παραλίες, όπως το Στόμιο, η Καρίτσα, το Κόκκινο Νερό, η Κουτσουπιά, η Παλιουριά, η Βελίκα κ.ά.

Σημαντικές είναι επίσης οι πολιτιστικές υποδομές της πόλης, όπως η Δημοτική Πινακοθήκη, το Εικαστικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, τα δύο αρχαία θέατρα, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο, οι κινηματογράφοι, το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο, το Διαχρονικό Μουσείο, το Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, κ.ά.

Επιπλέον, οι εκτεταμένες πεζοδρομήσεις της τελευταίας δεκαετίας και η ανάπλαση του κέντρου της πόλης και του λόφου του Φρουρίου, με την αξιοποίηση στοιχείων της παράδοσης, ανέδειξαν την ιστορική ταυτότητα της πόλης αλλά και μια έντονη εμπορική, τουριστική και ψυχαγωγική δραστηριότητα.

Το Αρχαίο Θέατρο και το ιστορικό κέντρο που απλώνεται γύρω του, αποτελούν από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα την «ψυχή» της Λάρισας, με πλήθος αρχαίων μνημείων και κτιρίων. Από εκεί μπορούμε να κατηφορίσουμε προς τον Πηνειό ποταμό για έναν απολαυστικό περίπατο, ή προς την αντίθετη πλευρά με προορισμό τις πλατείες Αγαμέμνονα Μπλάνα και Αγ. Βησσαρίωνα.

Από την κεντρική πλατεία (Δημάρχου Σάπκα) της Λάρισας ξεκινά ο πεζόδρομος της οδού Κούμα, με τα δεκάδες εμπορικά καταστήματα. Από το σημείο αυτό ο επισκέπτης μπορεί να ακολουθήσει και την διαδρομή προς τον λόφο του Φρουρίου, ιδανικό μέρος για ποτό, φαγητό και περίπατο.

Το Μπεζεστένι, είναι μια μεγάλη σκεπαστή αγορά, που κτίσθηκε από τους Οθωμανούς στα τέλη του 15ου - αρχές του 16ου αιώνα και κατέχει δεσπόζουσα θέση στο λόφο της αρχαίας ακρόπολης, στη σημερινή τοποθεσία «λόφος Φρουρίου». Σήμερα σώζονται μόνο οι περιμετρικοί τοίχοι του κεντρικού οικοδομήματος.

Στη βορειοδυτική άκρη της πόλης, βρίσκεται το πάρκο του Αλκαζάρ, ένα πανέμορφο και καταπράσινο αστικό άλσος αναψυχής με πολλά δέντρα, λουλούδια, ανοιχτούς χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας, υπαίθριο θέατρο χωρητικότητας 2.500 ατόμων, το γνωστό Κηποθέατρο που τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενεί διάφορες θεατρικές παραστάσεις και μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις.

Υπάρχουν επίσης πεζογέφυρες πάνω από το ποτάμι, βραχόκηποι, ποδηλατόδρομοι και το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, έργο του Λαρισαίου γλύπτη Φιλολάου Τλούπα.

Πώς τον λεν τον ποταμό;

Ο Πηνειός ποταμός, διαρρέει τη θεσσαλική πεδιάδα και τροφοδοτείται από τα νερά πολλών παραποτάμων. Πηγάζει από την Πίνδο, περνάει κοντά στην Καλαμπάκα και βγαίνει στη θεσσαλική πεδιάδα. Έλαβε τη σημερινή του μορφή μετά την απομάκρυνση των υδάτων της άλλοτε μεγάλης Θεσσαλικής λίμνης, από ρήγμα που δημιουργήθηκε στην κοιλάδα των Τεμπών.

Στη Λάρισα τον συναντάμε στη βόρεια πλευρά του λόφου Φρουρίου, κάτω από τον Άγιο Αχίλλειο και μαζί με το πάρκο του Αλκαζάρ, δημιουργούν μία όαση πρασίνου και ηρεμίας στο κέντρο της πόλης μόλις λίγα βήματα από την κεντρική πλατεία.

Το μήκος του Πηνειού φθάνει τα 205 m και είναι ο 3ος σε μήκος ποταμός της χώρας. Μετά την Λάρισα διέρχεται την κοιλάδα των Τεμπών και εκβάλλει στο Αιγαίο σχηματίζοντας μικρό Δέλτα.

Διαθέτει σημαντικά παραποτάμια δάση και μεγάλη ποικιλότητα στην γύρω πανίδα.

Η γύρω περιοχή

Η περιοχή κοντά στην πόλη της Λάρισας, προσφέρεται για εκδρομές και δραστηριότητες. Στο σύνολο του νομού θα βρείτε παραδοσιακούς οικισμούς, όπως τα Αμπελάκια στις ΒΔ πλαγιές του Κισάβου, το Λιβάδι, η Μελίβοια, το Μεταξοχώρι κ.ά. και θα έχετε τη δυνατότητα για εναλλακτικές δραστηριότητες όπως rafting, καγιάκ και πεζοπορία.

Περισσότερες πληροφορίες στα: www.larissa-dimos.gr και www.tourismlarissa.gr .

Πώς θα πάτε

Η Λάρισα απέχει οδικώς από την Αθήνα 360 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 186 χλμ.

Πού θα μείνετε

Για τη διαμονή σας στην πόλη συμβουλευτείτε τα: www.larissa-dimos.gr/larissa/info/genika/hotels.pdf και www.tourismlarissa.gr .

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]