5 ιδιαίτεροι προορισμοί γεμάτοι περιπέτεια

maroko
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Για πολλούς, το ταξίδι είναι μια συλλογή εμπειριών, περιπέτειας και διαφυγής από τα καθιερωμένα. Γι’ αυτούς που δεν αρέσκονται μόνο σε τουριστικές φωτογραφίες μπροστά σε αξιοθέατα και βόλτες στα μουσεία, αλλά αναζητούν και κάτι παραπάνω, οι 5 προορισμοί που ακολουθούν, θα τους το δώσουν.

Ο καθένας από τους παρακάτω προορισμούς προσδιορίζει το ταξίδι και την περιπέτεια με το δικό του τρόπο τις τελευταίες δεκαετίες και παραμένει ακόμη και σήμερα το ίδιο ελκυστικός για τους περιπετειώδεις και μη ταξιδιώτες ανά τον κόσμο. Αν κυλάει και στο δικό σας αίμα η περιπέτεια, κλείστε εισιτήρια για ένα από τα παρακάτω μέρη, αφού δείτε τι σας προσφέρουν.

Μαρόκο

Είτε θέλετε να εξερευνήσετε την απέραντη και πανέμορφη έκταση της ερήμου Σαχάρα ή να σκαρφαλώσετε στην κορυφή της οροσειράς Άτλαντα, το Μαρόκο μπορεί να σας χαρίσει το περιπετειώδες και «γεμάτο» ταξίδι που αναζητάτε. Αξίζει να επισκεφτείτε τις θρυλικές πόλεις Μαρακές και Καζαμπλάνκα πριν διασχίσετε τις άγονες εκτάσεις με καμήλες και να περιπλανηθείτε σε ορεινά χωριά ακολουθώντας αρχαία μονοπάτια πεζοπορίας. Η κουλτούρα και η ομορφιά της βόρειας αυτής αφρικανικής χώρας δεν μοιάζει με άλλη, παραμένοντας σταυροδρόμι ιδεών, πεποιθήσεων και επιρροών από τον αραβικό, τον αφρικανικό και τον ευρωπαϊκό κόσμο. Τι να κάνετε οπωσδήποτε: Πεζοπορία στην Οροσειρά του Άτλαντα.

Νότια Αφρική

Οι ευκαιρίες για περιπέτεια είναι πολλές στη Νότια Αφρική, η οποία παραμένει κορυφαίος προορισμός για σαφάρι, ενώ την ίδια στιγμή έχει πλήθος ακόμη εμπειριών να προσφέρει. Μερικές από τις καλύτερες σχολές scuba diving, για παράδειγμα, βρίσκονται κατά μήκος της ακτογραμμής της που εκτείνεται σε 2.735 χιλιόμετρα, ανάμεσα σε 2 ωκεανούς και απέναντι από το περιβόητο Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας. Οι backpackers και οι ποδηλάτες αποκλείεται να μην μαγευτούν από την οροσειρά Drakensberg και καμία επίσκεψη στο Cape Town δεν θεωρείται ολοκληρωμένη χωρίς πεζοπορία στην κορυφή του επίπεδου βουνού Table. Με κοσμοπολίτικες πόλεις, πανέμορφα εθνικά πάρκα, υπέροχες παραλίες και εξαιρετική οινοπαραγωγική εξοχή, η Νότια Αφρική συνδυάζει περιπέτεια και ρομαντισμό την ίδια στιγμή. Τι να κάνετε οπωσδήποτε: Σαφάρι κοντά στο Kruger National Park και πεζοπορία στην οροσειρά Drakensberg.

Μογγολία

Απομακρυσμένη, απομονωμένη και μυστηριώδης, η Μογγολία προσελκύει τους ταξιδιώτες που «διψούν» για περιπέτεια, με τις ευρείες, «ανοιχτές» εκτάσεις της και το άγριο τοπίο της. Η έρημος Gobi, που εκτείνεται στην κεντρική Ασία για περισσότερα από 1600 χιλιόμετρα, αποτελεί αναμφίβολα τη μεγαλύτερη ατραξιόν, με το μεγαλύτερο μέρος της να παραμένει ανεξερεύνητο. Η ιππασία στην εξοχή και η κατασκήνωση στη στέπα αποτελούν αξέχαστες εμπειρίες για όσους τις έχουν ζήσει, ενώ εναλλακτικά μπορεί κανείς να ταξιδέψει στη δυτική Μογγολία για πεζοπορία και αναρρίχηση στην οροσειρά Altai, όπου ακόμη περιφέρονται νομαδικές φυλές. Τι να κάνετε οπωσδήποτε: Πεζοπορία σε Εθνικά Πάρκα της Μογγολίας, στα βουνά Khan Khentii όπου έζησε ο Τζέγκινς Χαν και στην ιερή λίμνη των Μογγόλων Khar Zurhen Khokh.

Αίγυπτος

Με ένα μείγμα θαυμάτων του αρχαίου κόσμου σε συνδυασμό με τη φυσική της ομορφιά, η Αίγυπτος παραμένει μια από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς του κόσμου για ιστορικές, πολιτισμικές και δραστήριες αναζητήσεις, ιδιαιτέρως κοντινός στην Ελλάδα. Από τις Πυραμίδες και τη Σφίγγα, μέχρι τον ποταμό Νείλο, η χώρα αυτή θα σας εκπλήξει με τις εναλλαγές της, αποτελώντας ένα μέρος όπου η ιστορία και ο σύγχρονος κόσμος συνυπάρχουν. Στις ευκαιρίες για περιπέτεια συμπεριλαμβάνεται και η κατασκήνωση στην έρημο Σαχάρα, η επίσκεψη σε χωριό Βεδουίνων με καμήλα και το sandboarding (κατάβαση στην άμμο με σανίδα). Ακόμη, στις επιλογές σας εντάσσεται το scuba diving και το snorkeling στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως και οι αγώνες στην έρημο με 4x4. Τίποτα, όμως, δεν μπορεί να συναγωνιστεί τους αρχαίους ναούς και τα μνημεία που φανερώνουν έναν υπέροχο πολιτισμό που αναπτύσσεται κατά μήκος του Νείλου εδώ και χιλιάδες χρόνια. Τι να κάνετε οπωσδήποτε: Trekking στην πολύχρωμη έρημο του Σινά, τον τόπο κατοικίας των φημισμένων βεδουίνων.

Ανταρκτική

Δεν υπάρχει λάτρης της περιπέτειας και του ταξιδιού εκεί έξω, που να μην έχει ονειρευτεί ένα ταξίδι στην παγωμένη ήπειρο, σε ένα μέρος που είναι τόσο εκτός της πραγματικότητάς μας. Εκτός από το κρύο και τις χαμηλές θερμοκρασίες – με τη χαμηλότερη φυσική θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην Γη να είναι −89,2°C στον ρωσικό Σταθμό Βοστόκ- και την τεράστια παγωμένη έρημο που έχουμε στο μυαλό μας, η Ανταρκτική είναι γεμάτη από τοπία που κόβουν την ανάσα, αποικίες πιγκουΐνων και άπειρες ευκαιρίες για δράση. Καγιάκ ανάμεσα σε παγόβουνα, παρακολούθηση φαλαινών στην Ανταρκτική Χερσόνησο, αναρρίχηση στην οροσειρά Σέντινελ, επίσκεψη σε ιστορικά σημεία απ’ όπου έχουν περάσει εξερευνητές, είναι μερικές μόνο από τις περιπέτειες που προσφέρει η ήπειρος. Τι να κάνετε οπωσδήποτε: Επίσκεψη στους… πιγκουΐνους!