Οι 10 πιο γενναιόδωρες χώρες του κόσμου

planitis-kosmos-prosfora
ΠΕΜΠΤΗ, 07 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Ας ξεκινήσουμε τη νέα χρονιά αισιόδοξα, ρίχνοντας μια ματιά στις χώρες του κόσμου όπου η φιλανθρωπία, η αλληλοβοήθεια και η γενναιοδωρία αποτελούν σημαντικές έννοιες σε μεγάλο ποσοστό των πολιτών κι ας παραδειγματιστούμε από αυτές για το νέο έτος.

Η γενναιοδωρία μοιάζει με… τέχνη που «πεθαίνει» κάθε μέρα και περισσότερο σε παγκόσμιο επίπεδο και όλα δείχνουν ότι ο κόσμος μας τη χρειάζεται όλο και περισσότερο. Κάποιες χώρες, ευτυχώς, δίνουν το παράδειγμα, καλωσορίζοντας τους επισκέπτες, βοηθώντας τους φτωχούς και σημειώνοντας μεγαλύτερα ποσοστά γενναιόδωρης διάθεσης από άλλες. Με βάση το δείκτη World Giving Index (CAF America), οι παρακάτω χώρες είναι οι 10 πιο γενναιόδωρες του κόσμου, όσον αφορά το κατά πόσο οι πολίτες βοηθούν έναν άγνωστο που χρειάζεται βοήθεια, το αν δίνουν χρήματα για φιλανθρωπικό σκοπό κι αν έχουν γίνει ποτέ εθελοντές σε κάποιον οργανισμό.

Ηνωμένες Πολιτείες και Μιανμάρ

Στην 1η θέση έχουμε ισοβαθμία, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να είναι η μόνη χώρα που μπαίνει στο top 10 και στις 3 κατηγορίες. Στην παροχή βοήθειας σε αγνώστους έρχεται πρώτη, στον εθελοντισμό 5η και στη δωρεά χρημάτων 9η. Το Μιανμάρ είναι πρώτο στη δωρεά χρημάτων, 2 στον εθελοντισμό, αλλά 63ο στην παροχή βοήθειας σε αγνώστους. Μπορεί πολλοί να απορούν με το πώς το Μιανμάρ βρέθηκε πρώτο, η λογική, όμως, είναι ότι οι μεγάλοι πληθυσμοί βουδιστών καλόγερων λαμβάνουν πολλές δωρεές, αυξάνοντας το ποσοστό.

Καναδάς

Ο Καναδάς «έσπασε» το top 10 στις 2 από τις 3 κατηγορίες. Συγκεκριμένα, στη δωρεά χρημάτων η χώρα βγήκε 6η, στο χρόνο εθελοντισμού 5η και στη βοήθεια προς αγνώστους βγήκε 11η.

Ιρλανδία

Όλα δείχνουν ότι οι Ιρλανδοί δεν έχουν μόνο την μπίρα ως δυνατό τους σημείο, αφού έρχονται 4οι στη δωρεά χρημάτων, 10οι στον εθελοντισμό και βρίσκονται στην κορυφή της Ευρώπης βοηθώντας αγνώστους (15η θέση).

Νέα Ζηλανδία

Η μακρινή αυτή χώρα βρίσκεται 5η σε θέματα εθελοντισμού παγκοσμίως, 13η στη δωρεά χρημάτων και 7η στην παροχή βοήθειας σε αγνώστους. Μαζί με την Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία συνθέτουν την πιο γενναιόδωρη ήπειρο του κόσμου.

Αυστραλία

Δίπλα στη Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία σκαρφαλώνει στη 10η θέση όσον αφορά τη δωρεά χρημάτων, στη 12η για την παροχή βοήθειας σε αγνώστους και στη 16η για το χρόνο που αφιερώνουν οι πολίτες της στον εθελοντισμό.

Μαλαισία

Μετά τον τυφώνα Haiyan που επηρέασε τις γειτονικές Φιλιππίνες, η Μαλαισία παρουσίασε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη… γενναιοδωρίας από όλες τις χώρες της λίστας. Από 71η έφτασε στην 6η θέση και σήμερα βρίσκεται στη 10η θέση όσον αφορά τον εθελοντισμό, στη 15η θέση στην προσφορά χρημάτων και στη 19η στη βοήθεια προς τους αγνώστους που έχουν ανάγκη.

Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να τα πηγαίνει καλύτερα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες σε θέματα αλληλοβοήθειας και γενναιοδωρίας, αλλά και παροχής βοήθειας σε αγνώστους, όπου βγήκε 24ο. Οι δωρεές χρημάτων των πολιτών σε ανθρώπους και ιδρύματα που τα έχουν ανάγκη το κατατάσσουν στην 4η θέση σε αυτόν τον τομέα.

Σρι Λάνκα

Έπειτα από έναν εμφύλιο πόλεμο 26 ετών που τελείωσε το 2009, η θέση της Σρι Λάνκα ανέβηκε ραγδαία. Βρίσκεται 3η στον εθελοντισμό, 17η στη δωρεά χρημάτων και 8η στη γενική κατάταξη.

Τρινιντάντ και Τομπάγκο

Επιτέλους, επιστρέφουμε σε μια χώρα που βρίσκεται ψηλά στον τομέα της παροχής βοήθειας σε αγνώστους. Στην πραγματικότητα, βρίσκεται σχεδόν στην κορυφή της λίστας, στη 2η θέση. Το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, όμως, τα πηγαίνει καλά και στους άλλους τομείς, καταλαμβάνοντας τη 16η θέση στον εθελοντισμό και την 21η στη δωρεά χρημάτων.

Μπουτάν

Το Μπουτάν μπήκε ξαφνικά και δυναμικά στη λίστα. Βρίσκεται στην 9η θέση σε θέματα εθελοντισμού και στη 12η σε θέματα δωρεάς χρημάτων. Οι στατιστικές του καθρεφτίζουν αυτές πολλών ευρωπαϊκών χωρών, με λίγο πιο μικρά ποσοστά στη βοήθεια προς τους αγνώστους (46η θέση).