Βερολίνο: τι να κάνετε και τι να αποφύγετε για να μη δείχνετε τουρίστας

berolino
ΤΡΙΤΗ, 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Όλοι ξέρουμε από διάφορα ταξίδια στο εξωτερικό, ότι όσο περισσότερο μοιάζουμε με τουρίστες, τόσο πιο μεγάλη είναι η πιθανότητα να μας εκμεταλλευτούν οικονομικά και να μας αντιμετωπίζουν με άλλο μάτι. Αν το επόμενό σας ταξίδι, όμως, είναι για το Βερολίνο, μπορείτε να σώσετε την κατάσταση έχοντας υπόψη σας τα παρακάτω. Τότε σύντομα θα μπορείτε να πείτε “Ich bin ein Berliner” και να το εννοείτε.

Πώς να χαιρετήσετε κάποιον

Το να βρίσκεστε σε ένα μέρος με τόσες εθνικότητες, κουλτούρες και διαφορετικά lifestyle, σίγουρα δυσκολεύει τα πράγματα όσον αφορά τους κανόνες χαιρετισμού. Κάποιοι προτιμούν το διπλό φιλί, άλλοι το μονό κι άλλοι την αγκαλιά. Σε κάθε περίπτωση, το πιο ασφαλές είναι η χειραψία. Ρωτήστε ευγενικά “Wie gehts?” («Τι κάνεις;») για να σπάσετε τον πάγο, χωρίς πολύ ενθουσιασμό, ο οποίος αποτελεί δείγμα επιπολαιότητας. Οι Βερολινέζοι εκτιμούν πολύ, επίσης, την ευθύτητα, την οποία και ανταμείβουν με οικειότητα. Ένας άλλος καθημερινός, βερολινέζικος χαιρετισμός είναι το “Na!”

Πώς να κυκλοφορείτε

Κρύψτε το χάρτη σας και αφήστε τον εαυτό σας να χαθεί στην πόλη -θα εκπλαγείτε με τις αντιθέσεις και τις διαφορετικές περιοχές της. Το Δυτικό Βερολίνο, για παράδειγμα, απολαμβάνει μια αναγέννηση κι έχει αλλάξει πλέον από μια βαρετή ζώνη σε ένα νέο και συναρπαστικό μέρος να κυκλοφορήσει κανείς. Όταν βολτάρετε στο Βερολίνο, μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για μια πόλη φιλική στο ποδήλατο και ενώ μπορεί κάποιοι να ποδηλατούν στους μεγάλους δρόμους, άλλοι, αξιοποιούν τις ανάλογες λωρίδες, οι οποίες εκτείνονται στο πεζοδρόμιο. Γι’ αυτό, αποφύγετε να στέκεστε σε αυτές κι αν τύχει να βρεθείτε εκεί, έχετε το νου σας για κουδούνισμα ποδηλάτου και άλλα προειδοποιητικά σημάδια.

Τι να φορέσετε

Στο Βερολίνο, οι περισσότεροι διαλέγουν τι θα φορέσουν μέσα στην ημέρα, με βάση την άνεση κι όχι την ομορφιά. Όσον αφορά το dress code, η πόλη είναι χαλαρή, μην ξεχνάτε, όμως, ότι το χειμώνα οι θερμοκρασίες πέφτουν αρκετά και τα layers, όπως και τα θερμικά εσώρουχα, τα πουλόβερ, τα καπέλα, τα γάντια, τα κασκόλ και τα χοντρά πανωφόρια, είναι απαραίτητα. Το καλοκαίρι, με ένα ζευγάρι σορτς και σαγιονάρες θα είστε έτοιμοι για βόλτα στην πόλη και γενικά δεν θα δείτε πολλούς ανθρώπους με κοστούμια. Παρ’ όλ’ αυτά, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να ντυθείτε πιο επίσημα, όπως αν επισκεφτείτε τη Φιλαρμονική ή την Όπερα κ.ο.κ.

Πού να φάτε και να πιείτε

Το street food αποτελεί τεράστια τάση στο Βερολίνο, με ντόπιους και τουρίστες να παρακολουθούν street events, όπως το Bite Club και το Street Food Thursday, έχοντας μια καλή δικαιολογία για να εξερευνήσουν τη δυναμική γειτονιά του Kreuzberg και να ανακαλύψουν γεύσεις, όπως currywurst (τηγανητό, χοιρινό λουκάνικο, με κέτσαπ και curry και πατάτες τηγανητές), ντονέρ κεμπάπ κ.ά. Παρ’ όλο που η μπίρα παραμένει αγαπημένη συνήθεια όλων των ντόπιων, κανείς δεν παραγγέλνει Berliner Weiße, η οποία κάποτε υπήρξε το αγαπημένο ποτό της πόλης, αλλά πλέον έχει χάσει την ιδιαίτερη τεχνική ζύμωσης και την αγάπη του κόσμου. Για σιγουριά, μπείτε σε ένα Spaetkauf (ή Spaeti), δηλαδή ένα μικρό μαγαζί που πουλάει σνακ, ποτά και εφημερίδες και διαλέξτε από μια μεγάλη ποικιλία μπίρας σε μπουκάλι.

Πώς να περπατάτε και να μιλάτε

  • Μην περνάτε αφηρημένα το δρόμο. Οι Γερμανοί περιμένουν πάντα το πράσινο πριν περάσουν και, μάλιστα, υπάρχει και πρόστιμο σε όποιον περάσει χωρίς να δώσει προσοχή στο φανάρι. Θα το καταλάβετε και από το πώς θα σας κοιτάξουν οι Βερολινέζοι, ειδικά αν το κάνετε μπροστά στα παιδιά τους, δίνοντας το κακό παράδειγμα.
  • Μην κάνετε αστεία για την ιστορία του 20ου αιώνα του Βερολίνου. Τα επιδέξια debate πάνω στο θέμα, βέβαια, είναι φυσικά ευπρόσδεκτα.
  • Ρωτήστε πριν βγάλετε κάποιον φωτογραφία. Θεωρείται παράνομο στη Γερμανία να φωτογραφήσετε κόσμο χωρίς τη συγκατάθεσή του.
  • Ρωτήστε: “Sprechen Sie Englisch?” («Μιλάτε αγγλικά;») όταν θέλετε να απευθυνθείτε σε τους ντόπιους. Οι Βερολινέζοι είναι εξαιρετικά καλοί στα αγγλικά, αλλά είναι πάντα πιο ευγενικό να τους ρωτήσετε, παρά να το υποθέσετε. Πάρτε μαζί σας ένα λεξικό, μάθετε μερικές βασικές γερμανικές φράσεις και είστε έτοιμοι.
  • Χρησιμοποιήστε τη δημόσια συγκοινωνία. Είναι επαρκής, εύκολη και σας δίνει την πραγματική αίσθηση της πόλης.

Η συμβουλή του ντόπιου

Ως η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα του clubbing, το Βερολίνο προσελκύει εκατοντάδες techno τουρίστες κάθε χρόνο. Το πιο γνωστό club της πόλης, το Berghain, έχει μια αρκετά περίεργη «πόρτα» και η φόρμουλα της επιτυχίας του συζητιέται ευρέως. Παρ’ όλ’ αυτά, ένα μεγάλο γκρουπ ανθρώπων που μιλούν δυνατά ελληνικά και κάνουν φασαρία, δεν θα μπει εύκολα, γι’ αυτό προσέξτε, αν θέλετε να μπείτε, να κρατήσετε χαμηλό προφίλ.