Οι ιδανικοί προορισμοί για τον Ιανουάριο

stokxolmi
ΔΕΥΤΕΡΑ, 04 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Οι περισσότεροι κανόνισαν την άδειά τους και τα ταξίδια τους για τις γιορτές. Κάποιοι, πιο πρακτικοί και ορθολογικοί, προτίμησαν να αφήσουν την περίοδο αιχμής να περάσει και να κάνουν τώρα δώρο ένα ταξίδι στον εαυτό τους. Κι όπως κάθε μήνας, έχει κι αυτός τους δικούς του ιδανικούς προορισμούς.

Δείτε τον ΟΔΗΓΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2016/2017 του clickatlife

Το skyscanner επέλεξε τους προορισμούς του πρώτου μήνα του έτους, φροντίζοντας να συμπεριλάβει μέρη για όλα τα γούστα, τόσο γι’ αυτούς που αναζητούν κρύο, όσο και γι’ αυτούς που αναζητούν ζέστη, εκδηλώσεις κ.ο.κ. Επιλέξαμε κάποια από αυτά για όσους ψάχνετε να νικήσετε τη μελαγχολία μετά τις διακοπές των γιορτών με ένα σούπερ ταξίδι που θα κάνει τη νέα χρονιά να ξεκινήσει με τις καλύτερες προϋποθέσεις.

Για χαμηλές θερμοκρασίες

Στοκχόλμη, Σουηδία

Η μέση θερμοκρασία του Ιανουαρίου στη Στοκχόλμη βρίσκεται υπό το 0, στους -3 βαθμούς και οι ώρες λιακάδας καθημερινά είναι περίπου… δύο. Αν μετά το «φιάσκο» των φετινών Χριστουγέννων που θύμιζαν περισσότερο Πάσχα παρά Χριστούγεννα, αναζητάτε λίγο χειμωνιάτικο τοπίο, η Στοκχόλμη δεν θα σας αφήσει παραπονεμένους. Ο Ιανουάριος, μάλιστα, είναι από τους φθηνότερους μήνες για εισιτήρια και ταυτόχρονα θα αποφύγετε τις ορδές τουριστών των Χριστουγέννων και του καλοκαιριού. Στην πρωτεύουσα της Σουηδίας σας περιμένει πολύ ice-skating σε πλήθος πάρκων όπως το Kungsträdgården, ενώ οι πιο τολμηροί μπορούν να δοκιμάσουν skating στα παγωμένα κανάλια της πόλης ή να φτάσουν ως την Kiruna και να μείνουν στο παγκοσμίως διάσημο Ice Hotel στο χωριό Jukkasjärvi, που από το 1989 προσφέρει πρωτόγνωρες εμπειρίες στους επισκέπτες του.

Ρέικιαβικ, Ισλανδία

Η Ισλανδία είναι το ιδανικό μέρος να επισκεφτεί κάποιος που θέλει να δει το Βόρειο Σέλας και να προσθέσει άλλο ένα «τικ» στη λίστα με τα πράγματα που θέλει να κάνει στη ζωή του. Το υψηλό γεωγραφικό της πλάτος και η γενική έλλειψη φωτορύπανσης δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για να γίνει ορατό το φαινόμενο και υπάρχουν πολλές ξεναγήσεις από τις οποίες μπορείτε να διαλέξετε, με κάποιες να σας επιτρέπουν να πάτε και δεύτερη φορά δωρεάν, αν δεν μπορέσατε να δείτε το φαινόμενο την πρώτη φορά. Δοκιμάστε ισλανδικό αρνί και Skyr, έναν τύπο μαλακού τυριού που φτιάχνεται με ζάχαρη και μύρτιλα, και ανακαλύψτε πόσες διαφορετικές εμπειρίες έχει να σας προσφέρει αυτή η χώρα.

Για υψηλές θερμοκρασίες

Μαδέρα, Πορτογαλία

Αν ο χειμερινός ήλιος σας… κακόμαθε, αλλά ο προϋπολογισμός σας δεν σας επιτρέπει μακρινά ταξίδια, τότε η Μαδέρα είναι μια από τις καλύτερές σας επιλογές. Πρόκειται για μια αυτόνομη ομάδα νησιών στον Ατλαντικό, όπου οι θερμοκρασίες του Ιανουαρίου δεν πέφτουν κάτω από τους 16 βαθμούς και φτάνουν μέχρι τους 21, θυμίζοντας πολύ το ελληνικό κλίμα των Χριστουγέννων. Όπως τα Κανάρια Νησιά, η Μαδέρα αποτελείται κυρίως από μαύρα, ηφαιστειογενή πετρώματα, αλλά έχει δυο «τεχνητές» παραλίες με χρυσή άμμο, την Praia da Calheta και την Praia de Machico. Το νησί του Πόρτο Σάντο, για ακόμη καλύτερη παραλία, απέχει 43 χιλιόμετρα και μπορείτε να φτάσετε με αεροπλάνο ή φέρι, αλλά έχετε υπόψη σας ότι η Μαδέρα δεν φημίζεται τόσο για τις παραλίες της.

Γκόα, Ινδία

Όσοι, από την άλλη, έχετε κάνει τα κουμάντα σας και είστε έτοιμοι για πιο μακρινούς και περιπετειώδεις προορισμούς, η Ινδία, με τους 25 βαθμούς της κατά μέσο όρο, σας περιμένει. Όσο κι αν σας φαίνεται απίστευτο, ο Ιανουάριος των 25 βαθμών είναι ο πιο κρύος μήνας του χρόνου για τη Γκόα και οι βροχές είναι ελάχιστες έως μηδαμινές. Θεωρείται ο παράδεισος των χίπιδων και της trance, που σημαίνει ότι θα βρείτε πολλούς εναλλακτικούς τουρίστες στις παραλίες της. Η παραλία Arambol στα βόρεια είναι η ιδανική παραλία για διαλογισμό και tai chi, ενώ αν αναζητάτε πιο mainstream καταστάσεις, η παραλία Baga θα σας δώσει αυτό που ζητάτε, με πολλά παραλιακά εστιατόρια και θαλάσσια σπορ.

www.commons.wikimedia.org

Hot Air Balloon Festival - Primagaz Ballonweek Stubenberg am See, Austria 2009

Για event και εκδηλώσεις

Εβδομάδες αερόστατου, Σάλτσμπουργκ, Αυστρία

Η πόλη Filzmoos της Αυστρίας, περίπου μία ώρα μακριά από το Σάλτσμπουργκ, φιλοξενεί δεκάδες πολύχρωμα αερόστατα κάθε Ιανουάριο, όπου μέχρι 40 ομάδες ανταγωνίζονται για το βραβείο DOPGAS Trophy (9-16 Ιανουαρίου) και το βραβείο Hanneshof (16-23 Ιανουαρίου). Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν καθημερινά, οι χιονισμένες βουνοκορυφές δεν θα είναι το μοναδικό αξιοθέατο στον ορίζοντα, αφού ο ουρανός θα κατακλύζεται από αερόστατα. Στις 10 Ιανουαρίου πραγματοποιείται και η Balloon Glow νύχτα, όπου τα αερόστατα φωτίζονται και αναβοσβήνουν με το ρυθμό της μουσικής και οι επισκέπτες απολαμβάνουν το θέαμα με λίγο ζεστό κρασί με μπαχαρικά και Jagertee (αλκοολούχο ποτό με ρούμι, μαύρο τσάι, κόκκινο κρασί, μπράντι, χυμό πορτοκαλιού και μπαχαρικά).

Eurosonic Noorderslag fb page
Eurosonic Noordeslag, Groningen, Ολλανδία

Γιατί να περιμένετε την άνοιξη και το καλοκαίρι για να παρακολουθήσετε μουσικό φεστιβάλ; Το Eurosonic Noordeslag, που πραγματοποιείται από τις 13 μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, συγκεντρώνει pop καλλιτέχνες από όλη την Ευρώπη, σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει τα πιο καυτά, νέα ονόματα τόσο στον κόσμο, όσο και σε επαγγελματίες του χώρου. Φέτος, επικεντρώνει σε μπάντες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, υπάρχουν, όμως και πολλά άλλα ονόματα που θα βρείτε εδώ.