Στοκχόλμη: τα top της κοσμοπολίτικης πρωτεύουσας του Βορρά

stokxolmi
ΤΡΙΤΗ, 06 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

Εκτείνεται σε 14 νησιά στην άκρη της Βαλτικής Θάλασσας και δεν είναι καθόλου απορίας άξιο γιατί είναι μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Ευρώπης.

Κομψή αρχιτεκτονική, σκανδιναβικός αέρας, θάλασσα στο background και… Σουηδοί και Σουηδέζες να περιφέρονται στους δρόμους! Δεν ακούγεται σαν ένα μέρος που θα θέλατε να επισκεφτείτε σύντομα; Αν ναι, μην παραλείψετε να βάλετε τα παρακάτω στην “to do” λίστα σας.

Κάντε βόλτα με το καραβάκι
Η βόλτα αυτή είναι must αν θέλετε να έχετε την καλύτερη θέα της Στοκχόλμης και το καλό είναι ότι έχετε πολλές επιλογές: μπορείτε να μπείτε σε καραβάκι που σας αφήνει σε διάφορες στάσεις, να πάρετε άλλο που σας πάει βόλτα κάτω από τις γέφυρες, να κάνετε tour στα κανάλια ή να προσλάβετε κάποιον να σας πάει όπου θέλετε με το δικό σας ρυθμό. Επίσης, μπορείτε να κάνετε εκδρομή στο αρχιπέλαγος, το οποίο θα σας ανταμείψει με τη θέα 30 χιλιάδων νησιών, όπου πολλοί ντόπιοι έχουν εξοχικά.

Περιπλανηθείτε στην Gamla Stan
Η Gamla Stan είναι η Παλιά Πόλη, το μέρος όπου ξεκίνησε η ζωή της Στοκχόλμης τον 13ο αιώνα. Βρίσκεται σε ένα μικρό νησάκι, το Stadsholmen, και είναι γεμάτη μεσαιωνικές πλατείες και στενά πλακόστρωτα δρομάκια, τα οποία θα σας εξασφαλίσουν ώρες εξερεύνησης και περιπάτου. Εκεί θα βρείτε πολλά καταστήματα με σουβενίρ, bar και εστιατόρια, αλλά πρέπει να βεβαιωθείτε ότι θα περάσετε πρώτα από το δρόμο Mårten Trotzigs Gränd, τον πιο στενό δρόμο στη Στοκχόλμη, ο οποίος είναι μόλις 90 εκατοστά φαρδύς στο πιο στενό του σημείο. Στην Παλιά Πόλη θα βρείτε, επίσης, αξιοθέατα όπως το Μουσείο Νόμπελ και το Βασιλικό Παλάτι.

Ανεβείτε στον πύργο του Δημαρχείου
Αν δεν έχετε πρόβλημα με το ύψος, αξίζει τον κόπο να ανεβείτε στην κορυφή του Δημαρχείου, στα 106 μέτρα, και να απολαύσετε μια πανοραμική θέα της πανέμορφης πόλης. Ο πύργος είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σημεία της πόλης που αξίζει να επισκεφτείτε, ενώ πέρα από τη θέα, μπορείτε να πάρετε μέρος στην ξενάγηση του κτιρίου με τα κόκκινα τούβλα, έτσι ώστε να πάρετε μια γεύση από το εντυπωσιακό εσωτερικό του και την αίθουσα Blue Hall, όπου πραγματοποιείται το ετήσιο γεύμα των βραβείων Νόμπελ. Στην αίθουσα Golden Hall σας περιμένουν 18 εκατομμύρια χρυσά πλακάκια, που μάλλον θα αστράφτουν περισσότερο απ’ όσο θα περιμένετε.

www.ostermalmshallen.se
Δοκιμάστε ντόπια παραγωγή στο Östermalms Saluhall
Άνοιξε το 1888 και αποτελεί μια μεγάλη αγορά με τρόφιμα, η οποία διατηρεί ακόμη πολλά από τα αυθεντικά της στοιχεία, όπως κομψοτεχνήματα πάνω σε ξύλο που διαχωρίζουν τα εστιατόρια και τους πάγκους. Σε αυτό τον… παράδεισο των foodies, θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε την καλύτερη σουηδική παραγωγή, συμπεριλαμβανομένων όλων των ειδών των θαλασσινών, κρεάτων όπως ελάφι, ψωμιού, γλυκών και σοκολάτας. Ο Τζέιμι Όλιβερ έχει αποκαλέσει την Östermalms Saluhall ως το αγαπημένο του σημείο στη Στοκχόλμη. Κάτι θα ξέρει.

Γίνετε Dancing Queen στο Μουσείο των Abba
Ακόμη κι αν δεν είναι από τα αγαπημένα σας συγκροτήματα, η επίσκεψη στη Στοκχόλμη δεν θα είναι ολοκληρωμένη αν δεν περάσετε από αυτό το μουσείο. Εκεί θα νιώσετε πώς θα ήταν αν ήσασταν το 5ο μέλος του γκρουπ και φυσικά θα κάνετε ένα δυνατό ταξίδι στα ‘70s, με Abba memorabilia, τραγούδι με ολογράμματα των μελών και την ευκαιρία να δείτε τον εαυτό σας να δοκιμάζει τα ψηφιακά κοστούμια του συγκροτήματος. Κι επειδή όλη αυτή η εμπειρία θα είναι σαν να μην έχει συμβεί αν δεν καταγραφεί, το Μουσείο σας δίνει και αυτή την ευκαιρία. Καλή διασκέδαση!

www.wikipedia.org
Ταξιδέψτε στο χρόνο στο Skansen
Επισκεφτείτε το πρώτο ανοιχτό μουσείο του κόσμου και δείτε πώς ήταν η ζωή κάποτε στα χωριά και στις φάρμες της Σουηδίας. Σε ένα μεγάλο πάρκο με περισσότερα από 150 κτίρια –το παλιότερο εκ των οποίων χρονολογείται στον 14ο αιώνα-, το Skansen σας δίνει τη δυνατότητα να δείτε από κοντά πώς ζούσαν οι άνθρωποι παλιότερα. Ειδικά τα παιδιά το λατρεύουν, καθώς διάφοροι ηθοποιοί είναι ντυμένοι με ιστορικά κοστούμια και ξεναγούν τον κόσμο στα ενδιαφέροντα σημεία. Ακόμη, μπορείτε να παρακολουθήσετε επιδείξεις παραδοσιακών δημιουργιών, αλλά και να δείτε από κοντά διάφορα ζώα στο ζωολογικό κήπο, με αρκετά σκανδιναβικά, όπως καφέ αρκούδα, λύκους, ελάφια κ.ά.

Θέλεις βραβευμένες ταινίες; Δες Nova!

Απόλαυσε ταινίες που σάρωσαν τα βραβεία σε Αμερική και Ευρώπη. Και ταινίες που ήδη κλέβουν την παράσταση στο χορό των φετινών βραβείων σε Α' προβολή: Τρεις Πινακίδες έξω από το Εντινγκ, έξω από το Μιζούρι, Wonder, Το Σχήμα του Νερού, The Disaster Artist, The Greatest Showman.