Τι πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε στην Ευρώπη μια φορά στη ζωή σας (μέρος α’)

amsterntam-kanalia
ΠΕΜΠΤΗ, 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Σε μια ήπειρο σαν την Ευρώπη, έχουμε σίγουρα πολλά να δούμε, να κάνουμε, να φάμε, να ψωνίσουμε και να απολαύσουμε. Γι’ αυτό θα πρέπει να τα βάλουμε σε μια τάξη. Οι ταξιδιάρες ψυχές εκεί έξω, έχετε υπόψη σας τα παρακάτω στα επόμενα ταξίδια σας επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Βόλτα στα κανάλια του Άμστερνταμ

Ακόμη κι αν έχετε άλλα πράγματα στο μυαλό σας για να κάνετε στο Άμστερνταμ, μην παραλείψετε να πάρετε μια μπίρα στο χέρι, λίγη ψητή ρέγκα και να μπείτε σε ένα καραβάκι για να διασχίσετε τα κανάλια της πόλης. Μιας και οι κουρτίνες δεν είναι το φόρτε των Ολλανδών, θα έχετε την ευκαιρία να κρυφοκοιτάξετε μέσα σε διάφορα οικήματα και να δείτε το υπέροχο εσωτερικό τους.

Ψώνια στο Μεγάλο Παζάρι της Κωνσταντινούπολης

Μια από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες αγορές του κόσμου, η Σκεπαστή Αγορά, όπως είναι περισσότερο γνωστή, αποτελεί μια κατασκευή από το 1400, με περισσότερους από 5 χιλιάδες πάγκους, στους οποίους θα βρείτε, λίγο-πολύ, τα πάντα. Είτε ψάχνετε χειροποίητα κοσμήματα, είτε φωτιστικά για το σπίτι, είτε κεραμικά, χαλιά, παλιά νομίσματα, είτε υφάσματα, είτε τσάντες, ρολόγια, παπούτσια, αυτό είναι το μέρος σας.

Μπάνιο γυμνοί στη Στοκχόλμη

Όταν ο ήλιος ανατέλλει στις 3 π.μ. το καλοκαίρι και οι Σουηδοί γυρνούν σπίτι τους από τη νυχτερινή τους διασκέδαση, μια βουτιά απαλλαγμένη από ρούχα και μαγιό θεωρείται απόλυτα αποδεκτή. Τα αγαπημένα μέρη γι’ αυτό είναι πολλά, αν σκεφτείτε ότι η Στοκχόλμη αποτελείται από περισσότερα από 14 νησάκια, αλλά τα μικρά κολπάκια δυτικά της Γέφυρας Västerbron στην άκρη του Långholmen και οι νότιες ακτές του Kungsholmen, στο Norr Mälarstrand, είναι ότι πρέπει από άποψη ασφάλειας και ιδιωτικότητας. Τα κρυστάλλινα, καθαρά και δροσερά νερά σίγουρα θα σας αναζωογονήσουν πριν καν πιείτε τον πρωινό σας fika (καφέ).

Στρείδια στην Κροατία

Στον κόλπο του Mali Ston, ανάμεσα στη χερσόνησο Peljesac και την ενδοχώρα, οι άνθρωποι καλλιεργούν στρείδια από τη ρωμαϊκή εποχή και είναι γνώστες των θαλασσινών εδώ και αιώνες. Κατευθυνθείτε προς τα εκεί αν θέλετε να δοκιμάσετε την ντελικάτη γεύση τους, μαζί με λίγο ντόπιο λευκό κρασί, pošip.

Φλαμένκο στην Ανδαλουσία

Παρακολουθήστε ένα σόου φλαμένκο σε οποιοδήποτε μέρος της περιφέρειας της Ανδαλουσίας στην Ισπανία –αν και η Σεβίλλη ενδείκνυται. Αρπάξτε μια botella de vino, καθίστε χαλαρά και απολαύστε το κρασί σας παρακολουθώντας αυτόν τον πανέμορφο και γεμάτο ενέργεια χορό με την παρέα σας.

Όπερα στη Βιέννη

Η μουσική, όπως την ξέρουμε σήμερα, θα ήταν εντελώς διαφορετική χωρίς την ύπαρξη της Βιέννης, η οποία ανέθρεψε ταλέντα όπως ο Μότσαρτ, ο Μπετόβεν, ο Μπραμς, ο Χάυντν, συν τα ντόπια ταλέντα όπως ο Σούμπερτ και ο Στράους. Οι επισκέπτες σήμερα μπορούν να ακούσουν και να αισθανθούν τους καρπούς όλης αυτής της δημιουργικότητας των μεγάλων αυτών συνθετών, μέσα από τις θρυλικές σκηνές της πόλης, όπως το Staatsoper και το Theater an der Wien.

Βίκινγκς στο Ρόσκιλντ

Το Ρόσκιλντ στη Δανία είναι σήμερα διάσημο για το μουσικό φεστιβάλ του. Η πόλη αυτή, όμως, που μετράει πάνω από χίλια χρόνια ζωής, λίγο έξω από την Κοπεγχάγη, ήταν κάποτε το κέντρο μιας ακμάζουσας κοινότητας Βίκινγκς. Επισκεφτείτε το Μουσείο Πλοίων Βίκινγκ, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε παραδοσιακό εξοπλισμό και ακόμη και να κάνετε μια βόλτα γύρω από φιορδ σε ένα ανακατασκευασμένο πλοίο. Πηγαίνοντας στην πόλη, σταματήστε στο Roskilde Domkirke, έναν καθεδρικό ναό που βρίσκεται στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, όπου βασιλιάδες και βασίλισσες έχουν ενταφιαστεί.

Τέχνη στο Παρίσι

Αν βρεθείτε στο Παρίσι και δεν αφιερώσετε τουλάχιστον μια ημέρα για να επισκεφτείτε το Λούβρο, θα χάσετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά μερικούς από τους μεγαλύτερους θησαυρούς τέχνης που έχει δημιουργήσει ποτέ η ανθρωπότητα. Μη σπαταλήσετε όλο σας το χρόνο στα διάσημα έργα, όπως τη Μόνα Λίζα και τη Νίκη της Σαμοθράκης. Στο Λούβρο θα βρείτε κυριολεκτικά χιλιάδες έργα να θαυμάσετε, όπως πίνακες της Αναγέννησης, αιγυπτιακές σαρκοφάγους, αλλά και το ίδιο το κτίριο, που περιλαμβάνει μια μίνι Αψίδα του Θριάμβου και μια μεγάλη γυάλινη και μεταλλική πυραμίδα (μαζί με τρεις μικρότερες) που βρίσκεται στην αυλή του Ναπολέοντα.

Φιορδ στη Νορβηγία

Τα φιορδ είναι στην ουσία συνώνυμο της Νορβηγίας. Αυτές οι στενές λωρίδες θάλασσας που περιτριγυρίζονται από βραχώδεις λόφους ή απότομους βράχους και δημιουργούν ένα σκηνικό βγαλμένο από πίνακα ζωγραφικής, είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να δει κάποιος πριν πεθάνει. Σχηματίστηκαν πριν χιλιάδες χρόνια, μετά το λιώσιμο των πάγων, όπου το νερό της θάλασσας πλημμύρισε τις κοιλάδες της περιοχής και στη δυτική Νορβηγία θα δείτε μερικά από τα πιο διάσημα. Το Sognefjord έχει 204 χιλιόμετρα μήκος, 1038 χιλιόμετρα βάθος και θεωρείται ο «βασιλιάς» όλων των φιορδ, αφού είναι το μακρύτερο και βαθύτερο της Νορβηγίας.

Λουτρά στη Βουδαπέστη

Μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας είναι οπωσδήποτε τα θερμά λουτρά της. Τα αρχιτεκτονικά αυτά διαμάντια βρίσκονται σε ένα λαβύρινθο με σάουνες, φυσικά θερμές πισίνες κ.ο.κ., των οποίων το πλούσιο σε μέταλλα νερό έρχεται κατευθείαν από το έδαφος. Τα spa της πόλης είναι πολλά, το Gellert, όμως, είναι από τα πιο διάσημα, όπως επίσης και το Király και το Rudas Baths που χτίστηκαν από Τούρκους των 16ο αιώνα.

Επειδή τα πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε στην Ευρώπη σίγουρα δεν είναι μόνο 10, θα επανέλθουμε σύντομα με το μέρος β’.