4 ιδανικοί προορισμοί για να ταξιδέψετε τον Μάρτιο

mouskat-muscat-oman
ΔΕΥΤΕΡΑ, 29 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Ο πρώτος μήνας της άνοιξης, αν μη τι άλλο, μας αναστατώνει για ταξίδια και εξορμήσεις. Αν κινηθείτε προς το εξωτερικό, δείτε ποια μέρη είναι ιδανικά αυτή την εποχή, το καθένα για τους δικούς του λόγους.

Μουσκάτ, Ομάν

Η Μουσκάτ είναι ένα σημαντικό εμπορικό λιμάνι και αποτελεί πρωτεύουσα, μεγαλύτερη πόλη και έδρα της κυβέρνησης του Ομάν. Χαρακτηρίζεται από την οροσειρά της, Jebel Akhdar, και τα τιρκουάζ νερά στον κόλπο του Ομάν, τα οποία δίνουν νόημα στον τίτλο που της έχει δοθεί ως το «διαμάντι της Αραβίας». Τα χαμηλά κτίρια, οι χρυσαφένιοι μιναρέδες, το παλάτι του Σουλτάνου Qaboos και το φρούριο Mutrah είναι μερικά μόνο από τα εντυπωσιακά στοιχεία αυτού του τόπου, στα οποία πρέπει οπωσδήποτε να προσθέσουμε και την Mutrah Souq, ίσως την πιο παλιά αγορά του αραβικού κόσμου. Εκεί θα δείτε μεγάλους ανθρώπους με άσπρες ενδυμασίες να πωλούν ασημένια και χρυσά κοσμήματα, λιβάνια, χαντζάρες και διάφορες άλλες τοπικές δημιουργίες, ενώ πρέπει να κάνετε μια στάση και για qahwa, που είναι τοπικός καφές αρωματισμένος με κάρδαμο. Για ημερήσιες εκδρομές στην έρημο, επιλέξτε την Sharqiya (Wahiba) Sands, κοντά στη Μουσκάτ, την οποία μπορείτε να επισκεφτείτε είτε με γκρουπ ή μόνοι σας νοικιάζοντας αυτοκίνητο, αν και πρέπει να ξέρετε ότι η πιθανότητα να «κολλήσετε» στην άμμο με ελάχιστες προμήθειες, είναι αρκετά διακριτή.

Δουβλίνο, Ιρλανδία

Η ημέρα του Αγίου Πατρίκιου, στις 17 Μαρτίου, είναι μια καλή ευκαιρία για ένα ταξίδι στη χώρα των U2 και της Guinness. Στο Δουβλίνο, από τις 17 έως τις 20 Μαρτίου η πόλη αλλάζει χρώμα, γίνεται πράσινη και μεταμορφώνεται σε προορισμό-πάρτι. Ο λόγος όλης αυτής της γιορτής; Ο θάνατος του Αγίου Πατρίκιου, προστάτη της Ιρλανδίας, ο οποίος λέγεται πως, μεταξύ άλλων, έδιωχνε τα φίδια από τη χώρα πίσω στον 15ο αιώνα. Το τριφύλλι που αποτελεί σύμβολο της γιορτής και εθνικό σύμβολο της Ιρλανδίας, το οποίο χρησιμοποιούσε ο Άγιος Πατρίκιος για να εξηγήσει την Αγία Τριάδα. Η Ημέρα του Αγίου Πατρίκιου γιορτάζεται σε περισσότερες από 150 πόλεις σε όλο τον κόσμο, αν θέλετε, όμως, να τη ζήσετε αυθεντικά, φορέστε τα πράσινά σας και παρακολουθήστε μαζί με περισσότερους από 600 χιλιάδες επισκέπτες, την παρέλαση των βαμμένων στα πράσινα ξωτικών, απολαύστε άφθονη μπίρα και χορέψτε σε παραδοσιακή ιρλανδέζικη μουσική στο Φεστιβάλ Céilí. Μη φύγετε χωρίς ένα πέρασμα από το γήπεδο Croke Park στην καρδιά της πόλης, που αποτελεί το σπίτι τοπικών ιρλανδικών αγώνων και του ράγκμπι, όπως και ένα από τα μεγαλύτερα γήπεδα στην Ευρώπη με χωρητικότητα 82.300 θεατών.

Δελχί, Ινδία

Η άφιξη της άνοιξης είναι πάντα πολύχρωμη στο Δελχί, χάρη στο Φεστιβάλ Χόλι, ένα ινδουϊστικό θρησκευτικό φεστιβάλ που μεταφράζεται και ως γιορτή των χρωμάτων. Στις 23-24 Μαρτίου όλος ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους, πετάει μπογιά, χρωματισμένο νερό, πέταλα από λουλούδια και γιορτάζει τη ζωή με όσο περισσότερο χρώμα γίνεται. Υπάρχουν πολλές εκδοχές για τις ρίζες του φεστιβάλ αυτού, αν και πολλοί πιστεύουν ότι ξεκίνησε από τον «σκανταλιάρη» θεό Κρίσνα, όταν πέταξε χρωματιστό νερό σε ένα πλήθος εργατριών γαλακτοκομείου. Όπως κι αν ξεκίνησε, όμως, το φεστιβάλ αυτό γιορτάζει τη ζωή και περιλαμβάνει εκτός από χρώμα, φωτιές στην ύπαιθρο, παρελάσεις, γλέντια, χορό και πυροτεχνήματα. Οι εκδηλώσεις κρατούν αρκετές ημέρες, αλλά αν δεν θέλετε πραγματικά να τελειώσει το πάρτι, κατευθυνθείτε 3 ώρες εκτός πόλης στη Vrindavan στη Mathura, όπου οι εορτασμοί κρατούν… 40 ημέρες και αποδείξτε ότι αντέχετε. Μια καλή φωτογραφική μηχανή, δυνατό αποσμητικό και όρεξη είναι τα μόνα που χρειάζεστε!

Σεβίλλη, Ισπανία

Ζήστε το Πάσχα και τη Μεγάλη Εβδομάδα (Semana Santa) αλά ισπανικά, από τις 20-27 Μαρτίου στη Σεβίλλη. Το Πάσχα των Καθολικών πέφτει φέτος στις 27 Μαρτίου και μπορείτε να το γιορτάσετε 2 φορές, μια ορθόδοξα και μια καθολικά. Στη δεύτερη περίπτωση, στη Σεβίλλη θα έχετε την ευκαιρία να του προσθέσετε λίγη μεσαιωνική, μυστικιστική ατμόσφαιρα, να παρακολουθήσετε χιλιάδες κόσμου μέσα από τις δεκάδες πομπές που πραγματοποιούνται, στις οποίες οι μετανοούντες κουβαλούν αγάλματα του Χριστού και της Παρθένου, από την εκκλησία στον καθεδρικό ναό και πίσω. Λάβαρα, ψηλές και τριγωνικές κουκούλες, λιτανείες που περνούν από μεσαιωνικά σοκάκια και άλλα πολλά σας περιμένουν να τα απαθανατίσετε, σε ένα θέαμα που θα σας κάνει να ανατριχιάσετε, μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα. Πέραν αυτών, θα έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε την ισπανική αυτή πόλη με τα μπαρόκ παλάτια, τους μιναρέδες και τις αναγεννησιακές εκκλησίες, σε μια πολύ όμορφη περίοδο.