Αποδράσεις της τελευταίας στιγμής για το τριήμερο

naupaktos
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Ίσως η καλύτερη και πιο «ασφαλής» αργία του χρόνου, αφού δεν πρόκειται ποτέ να «πέσει» Σαββατοκύριακο και να μας χαλάσει τα σχέδια απόδρασης και μας χαρίζει πάντα ξεκούραση στην καλύτερη (για αργία) ημέρα της εβδομάδας, την Δευτέρα. Είτε θέλετε να ζήσετε σε καρναβαλικούς ρυθμούς ή απλώς να αποδράσετε από την καθημερινότητα, το τριήμερο που ακολουθεί είναι μια καλή ευκαιρία. Αν είστε της τελευταίας στιγμής κι ενώ έχετε έτοιμη βαλίτσα, δεν έχετε βρει τον προορισμό, συνεχίστε να διαβάζετε.

Ναύπακτος, για μεζέδες χωρίς τελειωμό
Συνδυάζοντας βουνό και θάλασσα σε ένα, η Ναύπακτος υπόσχεται να σας μαγέψει με το κάστρο της, με τις παραδοσιακές συνοικίες της, με τα αρχοντικά και τα καπετανόσπιτα και με το Γρίμποβο, τη συνοικία με τα αιωνόβια πλατάνια, τα τρεχούμενα νερά και τη «βρύση της Αγάπης». Κι αν δεν θέλετε να αποκοπείτε από το πνεύμα του Καρναβαλιού, το Σάββατο σας περιμένει στο Στενοπάζαρο η «Οδός Μεζεδίων», με μουσική, μεζέδες, σουβλάκια, γλυκά και μπόλικη ρακή και τσίπουρο, δωρεάν, ενώ την Κυριακή είναι η σειρά της καρναβαλικής παρέλασης, με πλήθος καρναβαλιστών και άρματα να συνθέτουν την εικόνα. Η Καθαρά Δευτέρα, φυσικά, δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από το «παιχνίδι»: δωρεάν λαγάνες και σαρακοστιανά, πέταγμα χαρταετού στο λιμάνι, παραδοσιακοί χοροί και ό,τι άλλο χρειάζεται για να δώσει παραδοσιακό άρωμα στην ημέρα, σας περιμένει.

Άνδρος, για νησιώτικο καρναβάλι
Μήπως προτιμάτε κάτι σε νησί; Η Άνδρος είναι μια καλή λύση για να σας φέρει πάλι μπροστά σε νησιώτικο τοπίο, με άρωμα θάλασσας και ιδιότυπη κυκλαδίτικη ατμόσφαιρα, που δεν «τσιγκουνεύεται» το πράσινο. Περιπλανηθείτε στη Χώρα και πρωτεύουσα της Άνδρου, το Γαύριο, που είναι το λιμάνι, το κοσμοπολίτικο Μπατσί και το Κόρθι και ζήστε αποκριάτικη ατμόσφαιρα με τη σαββατιάτικη φιέστα στη Χώρα της Άνδρου και το κυριακάτικο μεσημεριανό καρναβάλι στον πεζόδρομο της Χώρας, το οποίο και θα λήξει με το κάψιμο του Καρνάβαλου στην παραλία Νειμποριού. 

Πάτρα, για πάρτι μέχρι τελικής πτώσης
Η Πάτρα είναι η ιδανική επιλογή για όσους είναι ακόμη νέοι στα χρόνια ή/και στην ψυχή και θέλουν να ζήσουν τις ημέρες αυτές εκεί όπου χτυπά η καρδιά του καρναβαλιού, χωρίς να χάσουν τίποτα από διασκέδαση, ένταση, ξενύχτι και ξέφρενες βραδιές. Στην Πάτρα δεν θα πάτε αυτό το τριήμερο για να δείτε τα αξιοθέατά της, ούτε για να ξεκουραστείτε. Θα πάτε για να βγείτε μασκαρεμένοι στους δρόμους και να παρακολουθήσετε τη βραδινή παρέλαση του Σαββάτου και τη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής με καρναβαλιστές και άρματα, να αρπάξετε σοκολάτες στο σοκολατοπόλεμο, να παρακολουθήσετε την εντυπωσιακή τελετή λήξης στο Μόλο του Αγίου Νικολάου με το κάψιμο του Καρνάβαλου και να διασκεδάσετε στα αποκριάτικα πάρτι στη Γεροκωστοπούλου, την Αγίου Νικολάου και σε όλα τα bar και club της πόλης, πετώντας σερπαντίνες.

Γαλαξίδι, για «αλευρομουτζουρώματα»
Με κατεύθυνση τη Φωκίδα και σε περίπου 2-2,5 ώρες, το Γαλαξίδι δίνει τη δική του πρόταση για αυτό το τριήμερο: τα «αλευρομουτζουρώματα». Την Καθαρά Δευτέρα, ο δήμος μοιράζει δωρεάν αλεύρι προκειμένου να πραγματοποιηθεί το έθιμο που τους θέλει όλους να γεμίζουν με αλεύρι και φούμο –κοινώς, να αλευρομουτζουρώνονται- σηκώνοντας ένα τεράστιο σύννεφο πάνω από το λιμάνι, το οποίο είναι και το κέντρο των εκδηλώσεων. Εκτός από το σύννεφο, το Γαλαξίδι κατακλύζουν και οι μυρωδιές από τα εδέσματα της ημέρας, με φασολάδα, θαλασσινά, ψησταριές παντού με μοσχομυριστό χταποδάκι και όλα τα καλούδια της ημέρας, μαζί με μπόλικο κρασί. Οι φίλοι της φασαρίας και του γλεντιού, κατευθυνθείτε στο λιμάνι. Οι υπόλοιποι κινηθείτε προς την αντίθετη κατεύθυνση, για περισσότερη ησυχία.

Ναύπλιο, για άρωμα Βενετίας
Η πόλη που έχει αποτελέσει πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους και είναι γνωστή για το Μπούρτζι (μικρό φρούριο χτισμένο σε νησίδα μέσα στο λιμάνι), το Παλαμήδι με τα 999 σκαλοπάτια του και την Ακροναυπλία, έχει κι άλλα να επιδείξει αυτές τις ημέρες. Αν ταξιδέψετε εκεί, θα πάρετε λίγο άρωμα και από βενετσιάνικο καρναβάλι, καθώς το Ναύπλιο καταφέρνει να ενώσει τον βενετσιάνικο πολιτισμό με την ελληνική παράδοση. Καρναβαλικά παιχνίδια από ομάδες θεάτρου και ντόμινο, μαριονέτες, χορός σε ρυθμούς Ταραντέλας, αφηγήσεις παραμυθιού, καρναβαλική παρέλαση και φυσικά Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα με δωρεάν κρασί, σαρακοστιανά εδέσματα και παραδοσιακή μουσική, στο χώρο της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Κι όλα αυτά σε μια πανέμορφη πελοποννησιακή πόλη, που έχει βρεθεί, μάλιστα, ανάμεσα στις best value πόλεις για το 2016.