Ποιες είναι οι πιο ακριβές πόλεις για το 2016;

sigkapouri
ΤΕΤΑΡΤΗ, 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Το Λονδίνο μπήκε στην τελική δεκάδα, το Λος Άντζελες και η Νέα Υόρκη ανέβηκαν θέσεις, η πιο ακριβή πόλη του κόσμου, όμως, παραμένει η…

Η Σιγκαπούρη παραμένει και φέτος, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στην κορυφή της λίστας με τις πιο ακριβές πόλεις του κόσμου, σύμφωνα με το Economist Intelligence Unit και το cnn.com. Η απόσταση, βέβαια, δείχνει να μικραίνει ανάμεσα σε αυτή και τις επόμενες δυο πόλεις, αλλά και τα φετινά αποτελέσματα δείχνουν ότι η Σιγκαπούρη δεν είναι εύκολο μέρος για να ζήσει ή να ταξιδέψει κάποιος, από οικονομικής άποψης.

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την περσινή κατάταξη, προτού συνεχίζετε να διαβάζετε.

1. Σιγκαπούρη

Στην πόλη αυτή, ακόμη και η θέα έχει την τιμή της. Το κράτος έχει λιγοστούς φυσικούς πόρους και η εξάρτησή του από άλλα κράτη για ενέργεια και νερό σπρώχνει προς τα πάνω τα πάντα, κάνοντάς τα όλα ακριβά. Στα βασικά είδη μαναβικής, πάντως, η Σιγκαπούρη είναι πιο φθηνή από τη Σεούλ, το Χονγκ Κονγκ και το Τόκιο, ενώ στη μετακίνηση είναι 2,7 φορές πιο ακριβή από τη Νέα Υόρκη.

2. Ζυρίχη

Μετά την 4η θέση πέρσι, στη φετινή λίστα η Ζυρίχη βρίσκεται στη 2η θέση, με τις ευρωπαϊκές πόλεις να βρίσκονται στις μισές θέσεις της δεκάδας.

3. Χονγκ Κονγκ

Στην Ελλάδα το 1 κιλό ψωμί μπορεί να κοστίζει 1,2 ευρώ, στο Χονγκ Κονγκ, όμως, πιάνει την… αστρονομική τιμή των 3,8 ευρώ κατά μέσο όρο. Αρκετά υψηλότερα, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από την Κοπεγχάγη, όπου κοστίζει 2,8 ευρώ, αλλά και τη Σεούλ, όπου το κόστος είναι ακόμη υψηλότερο.

4. Γενεύη

Πριν 1-2 χρόνια, η Γενεύη ήταν η μοναδική πόλη στο top 10 όπου ένα λίτρο αμόλυβδης κόστιζε λιγότερο από 1,7 ευρώ. Τώρα, οι τιμές πετρελαίου έχουν πέσει παγκοσμίως και η βενζίνη παραμένει πιο ακριβή στο Χονγκ Κονγκ με 1,56 ευρώ το λίτρο. Η Γενεύη στην περσινή λίστα φιγούραρε στη θέση 7.

5. Παρίσι

Αν και το να χαλαρώνεις με φίλους σε ένα πάρκο με θέα τον Πύργο του Άιφελ δεν κοστίζει τίποτα, παρ’ όλ’ αυτά τα μουσεία, τα μπαρ και γενικά η ζωή στο Παρίσι είναι ακριβή. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η μέση τιμή τραπεζιού σε ένα wine bar στο Παρίσι έχει πέσει κατά 1,3 ευρώ, ίσως γι’ αυτό και το Παρίσι έπεσε 3 θέσεις σε σχέση με πέρσι.

6. Λονδίνο

Η πρωτεύουσα της Αγγλίας πιάνει την πιο υψηλή θέση της δεκαετίας και σκαρφαλώνει 5 ολόκληρες θέσεις σε σχέση με πέρσι. Αν είστε και καπνιστές, έχετε υπόψη σας ότι το Λονδίνο είναι η πιο ακριβή πόλη της δεκάδας για τσιγάρα, αφού ένα πακέτο κοστίζει 10-12 ευρώ.

7. Νέα Υόρκη

«Σκαρφαλώνοντας» 15 θέσεις από πέρσι και 42 ολόκληρες θέσεις τα τελευταία 5 χρόνια, η Νέα Υόρκη φαίνεται πως είναι ακριβή για τις τσέπες του μέσου ανθρώπου. Σύμφωνα με την αναφορά, η θέση της οφείλεται περισσότερο σε θέματα νομίσματος, αντί για αυξήσεις στις τιμές.

8. Λος Άντζελες/Κοπεγχάγη/Σεούλ

Το Λος Άντζελες ανέβηκε 19 ολόκληρες θέσεις για να φτάσει στην 8η θέση. Εκεί συναντά και τη Σεούλ, όπου η αγορά ενδυμάτων και το γενικότερο κόστος ζωής είναι ιδιαιτέρως υψηλά, αλλά και την Κοπεγχάγη, που αποτελεί μια από τις πιο ακριβές ευρωπαϊκές πόλεις, μαζί με τη Ζυρίχη, τη Γενεύη και το Λονδίνο. Αυτό, σύμφωνα με το Economist Intelligence Unit, δείχνει ότι οι χώρες που δεν ανήκουν στην ευρω-ζώνη είναι πιο ακριβές, σε σχέση με τις γειτονικές τους.