Μάθετε να φτιάχνετε igloo (δε φορολογούνται... )!

mathete-na-ftiaxnete-igloo-de-forologountai-

ΤΕΤΑΡΤΗ, 04 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Οι φόροι κατοικίας αυξάνονται, το «χαράτσι» της ΔΕΗ γίνεται δυσβάσταχτο, η θερμοκρασία κατεβαίνει και δεν αποκλείεται σύντομα να δούμε χιόνι ακόμη και στην Αθήνα. Επειδή λοιπόν κάθε γνώση είναι χρήσιμη, μάθετε πώς να φτιάχνετε σπίτια από πάγο, τα λεγόμενα igloo, γιατί ποτέ δεν ξέρετε πού θα βρεθείτε και τι θα σας συμβεί.

Tα igloo είναι οι προσωρινές κατοικίες των Εσκιμώων το χειμώνα και αποτελούν το μοναδικό τρόπο για να κτίσει ο άνθρωπος ένα είδος σπιτιού στις χειρότερες καιρικές και φυσικές συνθήκες. Ορθογώνια κομμάτια παγωμένου χιονιού τοποθετούνται κυκλικά, ώστε η κατασκευή να συγκλίνει και να σχηματίζεται τελικά ένας τέλειος θόλος. Κι όταν το χιόνι αρχίζει να λιώνει, επειδή η οροφή του θόλου είναι καμπύλη, δε στάζει, αλλά αντιθέτως τα κομμάτια του χιονιού εμποτίζονται με υγρασία.

Τα «χιονόσπιτα» συνήθως συνδέονται με τους Ινουίτ, τους Εσκιμώους της Αλάσκας, της Γροιλανδίας και του Καναδά, ενώ άλλοι Εσκιμώοι τείνουν να χρησιμοποιούν το χιόνι για να «μονώνουν» τα σπίτια τους, που κατασκευάζονται από κόκκαλα φάλαινας. Το χιόνι χρησιμοποιείται επειδή ο αέρας που παγιδεύεται σε αυτό, το καθιστά ένα καλό μονωτικό. Στο εξωτερικό, οι θερμοκρασίες μπορεί να φτάνουν και τους -45 ° C, αλλά στο εσωτερικό η θερμοκρασία μπορεί να κυμαίνεται από -7 έως 16 ° C, αυξανόμενη απλά από τη θερμότητα του σώματος και μόνο.

Παρ’ όλο που οι περισσότεροι Εσκιμώοι μένουν πλέον σε σπίτια από πέτρες ή ξύλα, συνηθίζουν ακόμη και σήμερα να κατασκευάζουν igloo, ειδικά όταν ταξιδεύουν. Εμείς λοιπόν «ταξιδέψαμε» μέχρι τον Καναδά για να μάθουμε πώς φτιάχνονται οι χαριτωμένες αυτές κατοικίες γιατί το κρύο αυξάνεται και ποτέ δεν ξέρετε τι θα χρειαστεί…

Βήμα 1: Επιλογή της τοποθεσίας και έλεγχος του χιονιού

Επιλέξτε ένα σημείο που έχει αρκετά βαθύ χιόνι (τουλάχιστον ένα μέτρο ή και περισσότερο), με αρκετό χώρο και το οποίο δεν είναι επιρρεπές σε φυσικούς κινδύνους, όπως χιονοστιβάδες. Ένα igloo αρκετά μεγάλο για δύο ή τρία άτομα πρέπει να έχει ακτίνα περίπου 130 cm. Για το μέτρημα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μπατόν των σκι σας και στη συνέχεια να τα καρφώσετε στο κέντρο του igloo σας, ώστε να ξέρετε το κεντρικό σημείο της χιονοκατοικίας σας.

Βήμα 2: Προετοιμάστε το μέρος

Το χιόνι θα πρέπει να είναι σκληρό, ώστε να μπορείτε να το κόψετε σε κομμάτια. Πατήστε το συγκεκριμένο σημείο με τις μπότες σας ή τα πέδιλα του σκι για έως και 20 λεπτά, ώστε το χιόνι να γίνει σταθερό και σκληρό. Μετά, αφήστε το χιόνι να «κάτσει» για περίπου μια ώρα.

Βήμα 3: Κόψιμο των κομματιών

Τα δύο βασικά εργαλεία που θα χρειαστείτε είναι, ένα πριόνι για το χιόνι και ένα φτυάρι. Δημιουργήστε ένα «λατομείο», σκάβοντας δύο τάφρους στο σημείο που έχετε πατήσει το χιόνι, μαλακώνοντας τα πλάγια. Κόψτε τα κομμάτια χιονιού από αυτό το σημείο -ιδανικά θα πρέπει να έχουν το πλάτος της λαβής του πριονιού, το βάθος της λεπίδας του πριονιού και το μήκος του πριονιού.

Κόψτε πρώτα το πίσω μέρος, στη συνέχεια το πλαϊνό και τέλος το κάτω μέρος, με λεία κοψίματα -μπορεί να χρειαστεί να σηκώσετε ελαφρά τα κομμάτια από το γύρω χιόνι, με ήπιες κινήσεις για να μην τα σπάσετε. Εκείνα που θα σπάσουν, φυλάξτε τα για να καλύψετε τα κενά.

Βήμα 4: Τοποθέτηση των πρώτων κομματιών

Τα πρώτα δύο κομμάτια, θα πρέπει να κοπούν σε άνισα μισά με ελαφρώς κεκλιμένα τα πλάγιά τους στην επάνω πλευρά (θα δείτε γιατί σε ένα λεπτό). Στη συνέχεια, κόψτε τα υπόλοιπα κομμάτια σε ορθογώνιο σχήμα και απλώστε τα γύρω από τον κύκλο που έχετε χαράξει για το igloo σας.

Θα πρέπει να κρατάτε τα κομμάτια σταθερά στη θέση τους έως ότου να μπορούν να στηριχτούν μόνα τους και θα πρέπει να τα τοποθετήσετε με κλίση προς τα μέσα σε αρκετά απότομη γωνία -μην ανησυχείτε μήπως πέσουν (αναπόφευκτα θα γίνει με μερικά κομμάτια). Θα εκπλαγείτε με τη σταθερότητά τους ακόμη και σε κλίση. Κόψτε ένα μεγαλύτερο κομμάτι για να σηματοδοτήσετε το χώρο όπου θα φτιάξετε την πόρτα.

Βήμα 5: Και ο τοίχος ανεβαίνει

Για τη δεύτερη σειρά κομματιών θα ξεκινήσετε πάνω από τα δύο πρώτα κομμάτια της πρώτης γραμμής, με κλίση προς τα μέσα. Αυτό θα εξασφαλίζει τη δημιουργία του τοίχου προς τα πάνω, με εσωτερική κλίση. Κάθε γραμμή θα πρέπει να κλίνει προς τα μέσα, σε πιο απότομη γωνία από την κάτω γραμμή και θα διαπιστώσετε ότι θα υπάρχουν προφανή κενά ανάμεσα στα κομμάτια, τα οποία όμως μπορούν εύκολα να γεμίσουν με μικρότερα, σπασμένα κομμάτια ή κομμάτια χιονιού.

Βήμα 6: Φτιάξτε την είσοδο

Θα πρέπει να σκάψετε για να δημιουργήσετε ένα τούνελ στο χιόνι, με την είσοδο να εμφανίζεται έξω από τον τοίχο του igloo. Όταν κοιμάστε στο igloo, ο κρύος αέρας θα εγκλωβίζεται κάτω και θα παραμένει εκεί.

Βήμα 7: Τελευταία χιονότουβλα

Βεβαιωθείτε ότι έχετε κρατήσει μερικά κομμάτια μέσα στο igloo για την οροφή -ιδανικά ένας φίλος μπορεί να σας βοηθήσει από το εξωτερικό μέρος του igloo.

Βήμα 8: Λειαίνοντας τον τοίχο

Όταν το igloo έχει τελειώσει, συρθείτε μέσα και φτιάξτε κρεβάτια, χρησιμοποιώντας το χιόνι από το έδαφος -αυτό θα εξασφαλίσει το να κοιμάστε πάνω από τον κρύο αέρα που έχει εγκλωβιστεί στα χαμηλότερα σημεία του igloo.

Επίσης λειάνετε τους τοίχους για να αποφευχθεί οποιαδήποτε λιώσιμο του χιονιού που στάζει από προεξοχές στον τοίχο. Ένα σωστά φτιαγμένο igloo, μπορεί να αντέξει το βάρος ενός άνδρα στην οροφή, να μείνει όλο το χειμώνα και να αντέξει ανέμους ισχύος τυφώνα.

Βήμα 9: Γκρεμίστε το

Για λόγους ασφαλείας, όταν δε θα χρειάζεστε πλέον το igloo σας, θα πρέπει να το γκρεμίσετε. Αν το καλύψει πυκνό χιόνι, άλλοι ταξιδιώτες μπορεί να πέσουν κατά λάθος μέσα από την οροφή ή κάποιος μπορεί να μπει στον πειρασμό να χρησιμοποιήσει ένα παλιό igloo, το οποίο μπορεί να καταρρεύσει πάνω του. Θα εκπλαγείτε πιθανόν για το πόση προσπάθεια χρειάζεται για να το γκρεμίσετε.

Έμπνευση από igloo

Το κατασκευαστικό ταλέντο των Εσκιμώων, έχει αποτελέσει έμπνευση για την τουριστική βιομηχανία, η οποία έχει εκμεταλλευτεί σε αρκετές περιπτώσεις τα πλεονεκτήματα και την ομορφιά των igloo.

Το ξενοδοχείο Kakslauttanen ( www.kakslauttanen.fi/en/ ) στη Φινλανδία δεν είναι σαν οποιοδήποτε άλλο ξενοδοχείο. Είναι ένα «χωριό» από igloo μέσα στο χιόνι, το οποίο προσφέρει αξέχαστες χειμερινές διακοπές στην καρδιά του βουνού. Βέβαια, τα 20 ιγκλού που συνθέτουν το χωριό δεν είναι κατασκευασμένα από πάγο αλλά από ειδικό θερμαινόμενο γυαλί, προσφέροντας μοναδική θαλπωρή και άνεση στους επισκέπτες τους.

Επίσης, στη Σουηδία, κοντά στη λίμνη Skabram και λίγα μόλις χιλιόμετρα από το χωριό Jokkmokk, τα αστέρια, το φεγγάρι και ίσως και το Βόρειο Σέλας, ρίχνουν το εντυπωσιακό τους φως πάνω από το «χωριό» igloo ( www.igloo-lapland.com ) για ανεπανάληπτες νύχτες στον Αρκτικό Κύκλο!

Φωτογραφία: http://www.kakslauttanen.fi

Τέλος, ακόμη πιο κοντά μας, στο χιονοδρομικό Kranjska Gora ( www.kranjska-gora.si ) της Σλοβενίας, το «χωριό» Eskimo ( www.eskimska-vas.si/en/ ) περιλαμβάνει ένα ξενοδοχείο igloo για 16 άτομα, ένα εστιατόριο igloo για 80 άτομα, wellness igloo με φινλανδική σάουνα και ένα διάσημο μπαρ από πάγο.

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]