Στρασβούργο: η Αλσατία στα καλύτερά της

strasbourgo
ΤΡΙΤΗ, 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Στη Γαλλία, στα σύνορα με τη Γερμανία, εκτείνεται η Αλσατία κατά μήκος του Ρήνου, αποτελώντας την πιο μικρή διοικητική περιοχή της χώρας. Κάπου εκεί, το Στρασβούργο, ως πρωτεύουσά της, τραβά τα βλέμματα. Ας δούμε γιατί.

Απομακρυνθείτε για λίγο από το δημοφιλές και αγαπημένο Παρίσι και κινηθείτε βορειοανατολικά της χώρας. Στην περιφέρεια της Αλσατίας και στο νομό Κάτω Ρήνου (Bas-Rhin), στη δυτική πλευρά του ομώνυμου ποταμού, το Στρασβούργο, με τους ούτε 300 χιλιάδες κατοίκους του, αποτελεί μία από τις δύο έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ «φιλοξενεί» το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και, από το 1949, το Συμβούλιο της Ευρώπης. Στα εδάφη του, περοσελκύει τους πιο «ψαγμένους» ταξιδιώτες, αυτούς που αναζητούν την ομορφιά και τη γραφικότητα σε ένα μέρος, που η ατμόσφαιρα των καναλιών, των ποταμών και του ιστορικού κέντρου τους ενθουσιάζει. Γι’ αυτά και για άλλα πολλά, το Στρασβούργο αξίζει να μπει στην ταξιδιωτική σας λίστα, ειδικά αν τα παραμυθένια τοπία σας εμπνέουν.

5 σημαντικές στάσεις στην πόλη

Κεντρική Πλατεία (Place Kleber) και περίχωρα

Είναι η μεγαλύτερη πλατεία στο εμπορικό και ιστορικό κέντρο της πόλης, μια περιοχή που έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1988. Η πλατεία έχει πάρει το όνομά της από τον γάλλο στρατηγό Jean-Baptiste Kléber, του οποίου θα βρείτε άγαλμα στο κέντρο της, ενώ τριγύρω θα συναντήσετε σημαντικά κτίρια, όπως το παλάτι Aubette, αλλά και πλήθος εμπορικών μαγαζιών με τις δημοφιλέστερες μάρκες ρούχων. Η γραφική κεντρική συνοικία, Petite France γενικότερα θα σας ενθουσιάσει, με τις σκεπαστές μεσαιωνικές γέφυρες, τα ξύλινα σπίτια του 16ου και του 17ου αιώνα και το έντονο υγρό στοιχείο του ποταμού Ιλλ, παραπόταμου του Ρήνου. Ιδανικές διαδρομές για περίπατο, ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και μοναδική ατμόσφαιρα είναι τα 3 χαρακτηριστικά του ιστορικού κέντρου που θα σας συγκλονίσουν.

Γύρος Στρασβούργου με καραβάκι

Είτε μείνετε μέρες, είτε όχι, ο γύρος του Στρασβούργου με πλοιάριο είναι κάτι που θα σας συστήσουν όλοι όσοι ξέρουν την πόλη. Τα τουριστικά καραβάκια, μέσω του ποταμού Ιλλ, θα σας πάνε σε όλη την πόλη μέσα σε 1,5 ώρα κι έτσι θα έχετε την ευκαιρία να δείτε μαζεμένα σημαντικά αξιοθέατα, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ.ο.κ. Αν ψάχνετε τρόπους για να γλιτώσετε το περπάτημα, ο γύρος με το καραβάκι είναι ό,τι πρέπει.

Καθεδρικός Ναός

Με γοτθικό ύφος, που αρχικά σχεδιάστηκε με βάση τη ρωμαϊκή αρχιτεκτονική, ο Καθεδρικός Ναός του Στρασβούργου πήρε το 1439 την τελική του μορφή και σήμερα αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές ρωμαιοκαθολικές εκκλησίες της χώρας. Τα πλακίδια ψαμμίτη χαρίζουν ιδιαίτερο ροζ χρώμα στο ναό, ενώ το ύψος του στα 142 μέτρα, του είχε χαρίσει τον τίτλο του ψηλότερου κτιρίου του κόσμου για 227 χρόνια, μέχρι το 1874, μέχρι να το ξεπεράσει η εκκλησία St. Nikolai στο Αμβούργο. Σήμερα είναι η έκτη ψηλότερη εκκλησία στον κόσμο κι αν την επισκεφτείτε, μη χάσετε το υπέροχο αστρονομικό ρολόι μέσα στο ναό.

Σημαντικά μουσεία

Η βόλτα στα μουσεία δεν λείπει ποτέ από ένα τουριστικό ταξίδι και το Στρασβούργο έχει πολλά για να περιηγηθείτε. Για να γνωρίσετε καλύτερα την αλσατική τέχνη, περάστε από το Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών στο ισόγειο του παλατιού Ροάν, ενώ τους φίλους της Τέχνης περιμένει στο ίδιο παλάτι και το Μουσείο Καλών Τεχνών της πόλης. Ακόμη, το Αρχαιολογικό Μουσείο (επίσης στο Ροάν) θα σας συστήσει την ιστορία της Αλσατίας, ενώ μια βόλτα αξίζει κι από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, όπου εκτός από ιδιαίτερες εκθέσεις, θα θαυμάσετε και την υπέροχη θέα του στο ιστορικό κέντρο. Στις όχθες του Ιλλ στην αποβάθρα Αγ. Νικολάου, θα βρείτε και το Αλσατικό Μουσείο, με εκθέματα από τη λαϊκή τέχνη της Αλσατίας.

Orangerie

Το πάρκο Orangerie είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα σημεία οξυγόνου της πόλης, γεμάτο με πορτοκαλιές και με έναν μικρό ζωολογικό κήπο για να χαζέψετε ζώα στη βόλτα σας. Το πάρκο είναι αφιερωμένο στη Ζοζεφίνα, τη σύζυγο του Ναπολέοντα, με το περίπτερό της (Pavillon Joséphine) να βρίσκεται στο ένα του άκρο και το καλύτερο; Όλο το πάρκο έχει ελεύθερη είσοδο!

Ώρα για φαγητό

Η γαλλική γκουρμέ κουζίνα και γερμανικές επιρροές στα πιάτα της Αλσατίας, σίγουρα δεν θα ικανοποιήσουν έναν… μίζερο ουρανίσκο. Για ποιοτική γαλλική κουζίνα θα περάσετε σίγουρα από το La Cuiller à Pot για να φάτε φρέσκια εποχική κουζίνα με σπιτικά νιόκι, σαλιγκάρια με μαϊντανό και μοσχαρίσιο φιλέτο με άγρια μανιτάρια σε τιμές από 17-26 ευρώ τα κυρίως. Το Au Crocodile θεωρείται ο ναός της γαλλικής γαστρονομίας στην πόλη, βραβευμένο με αστέρι Michelin, ακριβό και για εκλεπτυσμένα γούστα. Για αλσατικές νοστιμιές που δεν θα σας αδειάσουν το πορτοφόλι, περάστε από το Vince'Stub, ένα χαριτωμένο μπιστρό με προσγειωμένο μενού, ενώ αν θέλετε να δοκιμάσετε άλλες κουζίνες, στο Le Gavroche θα βρείτε μεσογειακή από 32 ευρώ το άτομο και στο βραβευμένο με Michelin Umami fusion κουζίνα από 39 ευρώ.

Ώρα για ύπνο

Ξεκινώντας από τα πιο οικονομικά, το City Résidence Strasbourg Centre, περίπου 1,5 χιλιόμετρο από την Petite France, θα βρείτε δωμάτια από 40 ευρώ τη βραδιά. Στα ίδια χρήματα, μπορείτε να κλείσετε δωμάτιο και στο Cap Europe, το οποίο βρίσκεται 5 λεπτά με τα πόδια από το Parc de la Musique Convention Centre. Λίγο έξω από το κέντρο του Στρασβούργου, περίπου 900 μέτρα από την Petite France, το Montempô Apparthôtel Strasbourg θα σας κοστίσει από 50 ευρώ τη βραδιά, ενώ αν θέλετε να διαθέσετε παραπάνω χρήματα, για ένα πιο σύγχρονο περιβάλλον, σας προτείνουμε το Appart'Hotel Odalys Green Marsh, το οποίο απέχει 10 λεπτά με τα πόδια από την Petite France και οι τιμές του ξεκινούν από 89 ευρώ.

Τζούλια Τασώνη