Η ορεινή Αρκαδία σάς καλεί για πεζοπορία

active-sundays
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 08 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Η πεζοπορία τις Κυριακές έγινε συνήθεια με τους Active Sundays. Η επόμενη active εκδρομή ετοιμάζεται για την ορεινή Αρκαδία, με τη Δημητσάνα και το Φαράγγι Λούσιου να υπόσχονται μαγευτική φύση σε μια μονοήμερα γεμάτη… οξυγόνο!

Πριν έρθει το Πάσχα, στις 17 Απριλίου, οι Active Sundays θα ξεχυθούν στην ορεινή Αρκαδία, για να πεζοπορήσουν το εκπληκτικό Φαράγγι του Λούσιου ποταμού, ενός ποταμού που οι κάτοικοι των γύρω περιοχών αποκαλούν «φασαριόζη», οι γέροντες «δουλευταρά», οι μοναχοί της μονής Προδρόμου «σύντροφο» κι οι νεαροί επισκέπτες «διασκεδαστικό».

Ο ποταμός Λούσιος, παρότι μικρός σε μήκος και πλάτος, στριμώχνεται σε ένα πανέμορφο φαράγγι και πριν καταλήξει στην αρχαία Γόρτυνα, περνά μέσα από μια υπέροχη διαδρομή, όπου έχει χαρακτηριστεί περιοχή ενιαίου αρχαιολογικού χώρου μιας και στις δύο πλευρές του κρέμονται δυο ιστορικές μονές, η Μονή Προδρόμου και η Μονή Φιλοσόφου.

Με τη φύση στα καλύτερά της και τα πάντα ανθισμένα, με αφετηρία τη γραφική Δημητσάνα, θα κατηφορίσετε προς την κοίτη του ποταμού, περνώντας δεξιά και αριστερά από κατεστραμμένους μπαρουτόμυλους, ενώ στη συνέχεια, θα έχετε την ευκαιρία να περάσετε στο ομορφότερο κομμάτι του μονοπατιού μετά τη μεγάλη γέφυρα, με ενδιάμεσο προορισμό και πρώτη στάση τη Μονή Φιλοσόφου. Μετά από ομαλή ανάβαση στο υπέροχο μονοπάτι, θα βρεθείτε περίπου 100 μέτρα πάνω από το ορμητικό ρέμα του Λούσιου, έχοντας θέα προς τα κάτω που κόβει την ανάσα από κάποια εκτεθειμένα σημεία. Φτάνοντας στη Μονή Φιλοσόφου, ο φιλόξενος και μοναδικός γέροντας της Μονής θα σας καλωσορίσει με λουκούμι και νερό και θα μπορέσετε να ξεκουραστείτε για λίγη ώρα. 

Το μονοπάτι διέρχεται μέσα από τη μονή και πριν κατηφορίσει προς το ποτάμι, θα πραγματοποιηθεί μια παράκαμψη για να περάσετε και να δείτε από κοντά το Κρυφό Σχολειό που λειτουργούσε στην περιοχή. Έπειτα, στην απέναντι πλευρά του φαραγγιού, σας περιμένει η περίφημη Μονή Προδρόμου με την γεμάτη τρύπες από τα βόλια των Τούρκων πόρτα της, που είναι χτισμένη μέσα στο βράχο –αρκεί να μην είναι ώρα κοινής ησυχίας (άρα και κλειστή για τους επισκέπτες).

Η πεζοπορία θα συνεχιστεί κατηφορικά, περνώντας από άλλο ένα γεφύρι, όπου θα συναντήσετε ερείπια παλιάς νεροτριβής, πριν η πεζοπορία τερματίσει στην αρχαία Γόρτυνα.

Δηλώστε συμμετοχή μέχρι 10 Απριλίου με κόστος 25 ευρώ κι ετοιμαστείτε για νέες περιπέτειες, διαβάζοντας περισσότερα εδώ.

Οι Active Sundays είναι μια ομάδα που διοργανώνει συνεχώς εκδρομές στην ελληνική φύση, μέχρι να σηκωθεί και ο τελευταίος άνθρωπος από τον καναπέ του και να αποκτήσει εμπειρίες ζωής! Όλες οι εξορμήσεις διοργανώνονται και οδηγούνται από έμπειρους πεζοπόρους, ορειβάτες, συνοδούς και ειδικούς άλλων υπαίθριων δραστηριοτήτων περιπέτειας στην ελληνική φύση. Οι εξορμήσεις γίνονται σχεδόν κάθε Κυριακή και σε μερικές περιπτώσεις περιλαμβάνουν και διανυκτέρευση ή διανυκτερεύσεις.