Ένα βιβλιοπωλείο στη Σαντορίνη κατακτά την κορυφή του National Geographic

atlantis-books
ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Η Οία δεν φημίζεται μόνο για το ηλιοβασίλεμά της, αλλά και για το Atlantis Books, το βιβλιοπωλείο που μπήκε στην κορυφή της λίστας με τα καλύτερα βιβλιοπωλεία του National Geographic και φιγουράρει σε κάθε παρόμοια λίστα και ταξιδιωτικό site.

Ένας χώρος που θα μπορούσε εύκολα να θυμίσει σπίτι των Χόμπιτ από τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», το Atlantis Books στην Οία, στο πανέμορφο νησί της Σαντορίνης είναι πολύ διαφορετικό απ’ ό,τι θα περιμένατε από μια τυπική επιχείρηση. Γι’ αυτό και πρόσφατα κατέκτησε την κορυφή του top10 της λίστας με τα πιο ενδιαφέροντα βιβλιοπωλεία του κόσμου, στην τελευταία έκδοση του National Geographic, Destinations of a Lifetime, ενώ και σε άλλες λίστες ξεπερνά άλλα διάσημα βιβλιοπωλεία, όπως το Munro’s Books στον Καναδά ή το El Ateneo Grand Splendid στην Αργεντινή. Συν τοις άλλοις, διαφημίζεται συνεχώς στο Lonely Planet και ξεχωρίζει ως νούμερο 1 σημείο για ψώνια στο Tripadvisor, ενώ έχει κατακτήσει την κορυφή στο top10 των καλύτερων βιβλιοπωλείων και στην Guardian, στη λίστα του Jeremy Mercer. Ιδιοκτήτες του είναι οι Αμερικάνοι Craig Walzer και ο Oliver Wise, οι οποίοι κάνουν ότι μπορούν για να το κρατήσουν όσο όμορφο και ενδιαφέρον παρουσιάζεται στις λίστες.

Η ιστορία ξεκίνησε το 2002, όταν οι δυο συμφοιτητές χάζευαν τη θέα στην καλντέρα, σε μια περίοδο που και οι δύο είχαν ξεμείνει από βιβλία για να διαβάσουν και δεν έβρισκαν βιβλιοπωλείο πουθενά. Κάπως έτσι τους βρήκε η βραδιά να πίνουν και να σκέφτονται «τι θα γινόταν αν…;». Ευτυχώς, δεν έμειναν στα λόγια του πότου, αλλά 2 χρόνια αργότερα, έκαναν πραγματικότητα το υποθετικό αυτό βιβλιοπωλείο, χάρη στη βοήθεια φίλων από την Κύπρο, την Αγγλία και τις Η.Π.Α.

Το Atlantis Books στεγάζεται σε ένα πανέμορφο σπίτι με θέα τη θάλασσα και στο εσωτερικό του είναι γεμάτο ράφια με αριστουργήματα της λογοτεχνίας –όχι, εκεί δεν θα βρείτε τις «50 αποχρώσεις του γκρι». Τα βιβλία είναι παντού, στο πάτωμα, σε αποθήκες και το γεγονός ότι κάποιος στην πραγματικότητα ζει στο βιβλιοπωλείο, του δίνει την αίσθηση μιας 3D πραγματικότητας και το κάνει πιο προσωπικό.

Στους τοίχους του υπάρχουν γραμμένες διάφορες σκέψεις και στίχοι, συμπεριλαμβανομένης της ιστορίας του μαγαζιού, από την αρχή του, μέχρι και την κρίση που πέρασε το 2011, όταν κόντεψε να κλείσει.

Όπως αναφέρει και ο Walzer, η θέα μάλλον βοηθά το βιβλιοπωλείο να σκαρφαλώνει ψηλά στις λίστες, αν και ανεξάρτητα από την τοποθεσία, στο τέλος της ημέρας, αν τα βιβλία δεν ήταν τόσο υπέροχα, θα ήταν ακόμη ένας όμορφος χώρος.

Ο ίδιος έχει πάθος με τη λογοτεχνία και ταξιδεύει τον κόσμο, ψάχνοντας συνεχώς για ιδιαίτερα βιβλία και σπάνιες εκδόσεις, προσελκύοντας τους αληθινούς βιβλιοφάγους με τις επιλογές στα ράφια του.

Πληροφορίες: www.atlantisbooks.org/