Δουβλίνο: η «ψυχή» της Ευρώπης

doublino-aegean
ΤΕΤΑΡΤΗ, 04 ΜΑΙΟΥ 2016

Προορισμός αυστηρά για νέους στην ηλικία και στην ψυχή, το Δουβλίνο είναι από τις πόλεις-έκπληξη που ξέρει πώς να απολαμβάνει τις χαρές της ζωής.

Φιλική, ανθρώπινη, μα κυρίως νεανική, η ιρλανδική πρωτεύουσα μας αρέσει, γιατί είναι ολοζώντανη και μας προκαλεί να την εξερευνήσουμε.

H πιο νεανική πόλη της Ευρώπης

Το Δουβλίνο είναι μια πόλη που δεν ησυχάζει ποτέ. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι την επιλέγουν νέοι από όλη την χώρα, αλλά και από όλη την Ευρώπη για να ξεκινήσουν ή να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Οι φοιτητές, όταν δεν κάθονται στα έδρανα των πανεπιστημίων, δεν μένουν σπίτι. Κάνουν βόλτες στα πάρκα της, παίζουν κρίκετ στις πίσω αυλές των πανεπιστημίων, συναντιούνται χωρίς να χρειάζεται καν να δώσουν ραντεβού στις pub της γειτονιάς τους, πηγαίνουν σε ροκ συναυλίες ακόμα και τις καθημερινές, και τα απογεύματα της Παρασκευής βάζουν τα καλά τους και ξεκινούν πίνοντας μερικά ποτήρια Guinness, για να συνεχίσουν για ποτό και χορό στα club του TempleBar. Κι αν ξυπνήσουν με hangover, ένα σωστό αυθεντικό full Irish breakfast θα τα κάνει όλα καλά, για να συνεχίσει η μέρα με περίπατο στους δρόμους του Δουβλίνου, κατά μήκος των καναλιών του Portobello, όπου παντού υπάρχει ζωντάνια και ρυθμός. Η Aegean σάς δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψετε το Δουβλίνο και να ζήσετε από κοντά όλα όσα σάς προτείνουμε με 2 πτήσεις την εβδομάδα από 20/06Τι άλλο, όμως, πρέπει να κάνετε στο Δουβλίνο;

Βόλτα στον Καθεδρικό

Ο καθεδρικός Christ Church Cathedral είναι το παλαιότερο κτίριο στο σύγχρονο Δουβλίνο. Aκόμη και αν δεν έχετε κανένα ενδιαφέρον για την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του ναού, θα πρέπει να δείτε την τεράστια κρύπτη, που κατά τον 16ο και 17ο αιώνα φιλοξενούσε την αγορά της πόλης. Σήμερα είναι πλήρως ανακαινισμένη αποτελώντας τη μεγαλύτερη μεσαιωνική κρύπτη της Ευρώπης (Christchurch Pl, Dublin 8, christchurchcathedral.ie). Για να αλλάξετε διάθεση, κατευθυνθείτε στην Henry Street για να χαζέψετε τις βιτρίνες από όπου διαλέγουν ρούχα οι πιο καλοντυμένοι ντόπιοι. Από εδώ, πάλι θα βρεθείτε στην Grafton Street, όπου θα πέσετε πάνω σε μικρές, εναλλακτικές μπουτίκ, αλλά και μικρά χαριτωμένα café και εστιατόρια για το βραδινό σας.

Περίπατος στο πάρκο St. Stephen's Green και στα περίχωρα

Μια από τις ημέρες σας στο Δουβλίνο θα πρέπει να ξεκινήσει με καφέ στο χέρι και περίπατο στο St. Stephen's Green, το πιο κεντρικό πάρκο της πόλης. Εκεί θα συναντήσετε παρέες νεαρών πρωτευουσιάνων, ερωτευμένα ζευγάρια, νεαρούς γονείς που παίζουν με τα παιδιά τους και φυσικά πολλούς τουρίστες, περπατώντας σε όλα τα μικρά γραφικά μονοπατάκια και τις ρομαντικές γεφυρούλες. Πολύ κοντά από εδώ βρίσκεται η Grafton Street (12 περίπου λεπτά μακριά), με μικρά μαγαζάκια, εναλλακτικές γκαλερί και πολλά εστιατόρια που πωλούν μερίδες φαγητού στο χέρι. Από εδώ προμηθεύονται και οι ντόπιοι το μεσημεριανό τους και πηγαίνουν και το απολαμβάνουν στο πάρκο. Δοκιμάστε οπωσδήποτε ένα pancake από πατάτα και ακολουθήστε το παράδειγμα τους, πριν δώσετε ραντεβού για μπύρες το βράδυ σε pub με ξύλινα πατώματα. Στην ίδια γειτονιά βρίσκονται η Εθνική Πινακοθήκη (Merrion Square W, Dublin 2, www.nationalgallery.ie) και το Μικρό Μουσείο του Δουβλίνου (15 St Stephen's Green, www.littlemuseum.ie). Στο τελευταίο, μπορείτε να μυηθείτε στην ιστορία της πρόσφατης καλλιτεχνικής ιστορίας της πόλης: από τον Τζέιμς Τζόις μέχρι και τους U2.

Χαλάρωση στο Trinity College

Αν κατά τη διάρκεια της ημέρας θελήσετε να ηρεμήσετε, βρείτε καταφύγιο στους κήπους του Trinity College (College Green, Dublin 2, www.tcd.ie) που, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται στην καρδιά της πόλης, έχουν ησυχία, μιας και τα ψηλά κτίρια κρατούν το θόρυβο των δρόμων μακριά. Στο πίσω μέρος της πανεπιστημιούπολης, ομάδες αγοριών κάνουν διάλειμμα από τα μαθήματα τους για να παίξουν ράγκμπι ή κρίκετ.

Ψώνια στη Meath Street Market

Στο κέντρο της πόλης, ρίξτε μερικές ματιές στα υπαίθρια μαγαζάκια της Meath Street Market (71 Meath St) που βρίσκεται 8 λεπτά από το Saint Patrick's Park. Τις Παρασκευές έχει το λιγότερο κόσμο, μιας και οι ντόπιοι έχουν ήδη πιάσει από νωρίς τη θέση τους σε μια από τις πολλές pub που βρίσκονται γύρω από την αγορά. Κάντε τα ψώνια σας και ακολουθήστε τους και εσείς.

Περιήγηση στο κάστρο

Μετά το μεσημεριανό, επισκεφτείτε το Κάστρο του Δουβλίνου που κλείνει τις πόρτες τους στις 16:00. Αφήστε τη μεσαιωνική αύρα του να σας τυλίξει καθώς κάνετε βόλτα στους κήπους, τις βιβλιοθήκες και τα μουσεία του (το ένα από τα δυο αυτή την εποχή είναι κλειστό). Ιδανικά κάντε τη βόλτα ακολουθώντας κάποιο tour, ώστε να μάθετε τα πάντα για αυτό. Είναι ανοιχτό Δευτέρα-Παρασκευή από τις 10:00 έως τις 16:00. www.dublincastle.ie.

Γνωριμία με τη μοντέρνα τέχνη

Το Irish Museum of Modern Art είναι ιδανική στάση για τους λάτρεις της τέχνης και δη της μοντέρνας, με εκθέσεις μοντέρνας τέχνης που αλλάζουν συνεχώς. (Είσοδος ελεύθερη, Royal Hospital, Military Road, τηλ. +353 1 612 9900, www.modernart.ie). Γύρω του επίσης, θα βρείτε πολλά εστιατόρια για να κάνετε τη μεσημεριανή, γαστρονομική σας στάση.

Εξερεύνηση της αρχιτεκτονικής της πόλης

Στους δρόμους του Δουβλίνου θα συναντήστε πολλά και διαφορετικά αρχιτεκτονικά στυλ. Η μεσαιωνική αρχιτεκτονική είναι εμφανής στο Κάστρο, στην Christ Church Cathedral (Christchurch Pl) και στον St Patrick's Cathedral (21-50 Patrick's Close | Off Clanbrassil St.). Τα κτίρια που συνδυάζουν την αγγλική και την ολλανδική αρχιτεκτονική του 17ου είναι το Βασιλικό Νοσοκομείο, που σήμερα στεγάζει το Irish Museum of Modern Art. Την γεωργιανή αρχιτεκτονική θα την ανακαλύψετε στις αριστοκρατικές κατοικίες με τις χαρακτηριστικές καμάρες στις πολύ συχνά χρωματιστές εξώπορτες της οδού Merrion στην καρδιά της πόλης. Εδώ, συγκεντρώνονται και τα περισσότερα αρχιτεκτονικά δείγματα εκείνης της περιόδου. Στα γυάλινα κτίρια, που θα δείτε στους Βοτανικούς Κήπους, ξεχωρίζουν τα βικτωριανά στοιχεία, ενώ η μοντέρνα αρχιτεκτονική είναι διάχυτη στην πόλη, αρκεί να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά για να τα ανακαλύψετε.  

Μάθημα ιστορίας

Ολοκληρώστε μια από τις ημέρες σας στην πόλη με μια νυχτερινή βόλτα στη O'Connell Street. Φασαριόζικα cafes, βιαστικοί- πλην όμως χαμογελαστοί- Ιρλανδοί και τουρίστες που αναζητούν μνημεία, είναι οι εικόνες που θα συναντήσετε στην κεντρική λεωφόρο του Δουβλίνου. Περπατώντας στα φαρδιά πεζοδρόμια θα κάνετε ένα σύντομο ταξίδι στην ιστορία της χώρας: από το ένδοξο κτήριο του Γενικού Ταχυδρομείου- επίκεντρο των ταραχών στην Εξέγερση του Πάσχα των Ιρλανδών εναντίον των 'Άγγλων το 1916- έως και το φουτουριστικό γλυπτό Millennium Spire, έναν ατσάλινο οβελίσκο ύψους 120 μέτρων που μοιάζει με τεράστια βελόνα. Γύρω από όλα αυτά θα βρείτε πολλά θέατρα και εστιατόρια, όπου δίνουν ραντεβού οι ηθοποιοί μετά τις παραστάσεις τους.

Ώρα για διασκέδαση

Το Δουβλίνο φημίζεται για την περίφημη νυχτερινή ζωή του. Έχετε στη διάθεση σας από trendy bar και club μέχρι old style pub και από gourmet, παγκοσμίου φήμης βραβευμένα εστιατόρια μέχρι πάγκους που πωλούν πεντανόστιμες λιχουδιές. Οι λάτρεις της μουσικής έχουν επίσης δεκάδες επιλογές για συναυλίες. Αν ανήκετε σε αυτούς, τότε κατευθυνθείτε στην Ormond Quay για φολκ και μπλουζ, ενώ όσοι επιμένουν στα πιο rock και indie ακούσματα, θα πρέπει να έχουν προορισμό την Vicar Street και την Wexford Street. Τουλάχιστον μια από τις νύχτες σας θα την ζήσετε έντονα στη περιοχή Temple Bar. Η άλλοτε μποέμ συνοικία με τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική, στη νότια όχθη του ποταμού Liffey, είναι σήμερα η τουριστική Μέκκα της ιρλανδικής πρωτεύουσας, με τα λιθόστρωτα σοκάκια της να πλημμυρίζουν κάθε βράδυ με μεγάλες παρέες από ντόπιους και τουρίστες που λένε τα νέα της ημέρας και τραγουδούν ακούγοντας ιρλανδικά μουσικά σχήματα. Εδώ θα βρείτε ορισμένες από τις καλύτερες και πιο ιστορικές pub. Mη φύγετε, αν δεν περάσετε από την Meeting House Square: υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, υπαίθριο θέατρο και πολλά άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα, όλα συμβαίνουν εκεί και δεν πρέπει να τα χάσετε. Αν βρεθείτε εκεί Σάββατο πρωί, χαζέψτε τους πάγκους της αγοράς τροφίμων, δοκιμάστε τυριά, φρέσκα στρείδια κι άλλα προϊόντα από μικρούς, ντόπιους παραγωγούς. Ενώ αξίζει να ξέρετε πως εδώ βρίσκονται μερικά από τα καλύτερα cafe για να απολαύσετε έναν αυθεντικό Irish coffee (πολύ δυνατός καφές που σερβίρεται με λίγες σταγόνες ουίσκι).

Ένα πρωινό στο εναλλακτικό Portobello

Η περιοχή απέχει περίπου 15 λεπτά από το Saint Patrick's Park (μέσω της Heytesbury St), ένα μικρό προάστιο νότια της πόλης του Δουβλίνου με σημείο αναφορά της το Μεγάλο Κανάλι. Αυτή τη γειτονιά επιλέγουν συνήθως οι καλλιτέχνες για να μείνουν, ενώ εδώ έχει γεννηθεί και ο Τζορτζ Μπέρναρντ Σω. Πιάστε τραπέζι για brunch σε ένα από τα πολλά cafe δίπλα σε νεαρούς skaters και κορίτσια που έχουν καταφτάσει εκεί με τα ποδήλατα τους. Στον περίπατο σας θα συναντήσετε μουσικούς με τα μουσικά όργανα στις πλάτες τους, οι οποίοι γυρίζουν από τις πρόβες από τα πολλά στούντιο της περιοχής. Αν έχετε χρόνο και δεν έχει πέσει το φως της ημέρας, περάστε μια βόλτα από τους κήπους του Portobello.

Τι άλλο δεν πρέπει να χάσετε:

  • Περιήγηση στο αποστακτήριο Old Jameson Distillery, για να ξεναγηθείτε στις παλαιές και στις νέες εγκαταστάσεις και να γνωρίσετε από κοντά το ιρλανδέζικο «νερό της ζωής». Bow St, Smithfield Village, www.jamesonwhiskey.com, €12).
  • Περατζάδα στην ανερχόμενη περιοχή Rathmines. Αυτή η γειτονιά θεωρείται η καλύτερη για να ζήσει κανείς στο Δουβλίνο, ενώ για πολλούς είναι η πιο cool και hipster γειτονιά για το 2015. Εδώ, υπάρχουν πολλές επιλογές για καφέ, brunch και φαγητό, αλλά και πολλές μπουτίκ με ρούχα από προηγούμενες δεκαετίες.
  • Την αγαπημένη μπύρα των ντόπιων, την Guinness. Απολαύστε την από την πηγή και για να μάθετε περισσότερα για το «ιερό ποτό» των Δουβλινέζων, κατευθυνθείτε δυτικά της πόλης, στην καρδιά του St. James’s Gate Brewery, όπου υπάρχει το GUINNESS STOREHOUSE. Στην ιστορική αυτή αποθήκη θα δοκιμάσετε, θα συνδυάσετε τη μπύρα με λιχουδιές που θα αναδεικνύουν τη γεύση της, θα ανακαλύψετε τα μυστικά της παραγωγής της και θα ολοκληρώσετε την περιήγησή σας στο Gravity Bar, απολαμβάνοντας την εικόνα της πόλης από ψηλά. (St James's Gate, τηλ.: 00353 1 408 4800, www.guinness-storehouse.com, είσοδος €18).
  • Βόλτα στο πάρκο Phoenix. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα του κόσμου, λίγο έξω από το κέντρο της πόλης, με ζωολογικό κήπο, που είναι ο δεύτερος παλαιότερος της Ευρώπης, με πάνω από 700 είδη ζώων. Νοικιάστε ένα ποδήλατο για να βολτάρετε ανάμεσα σε ιστορικά μνημεία, λίμνες και αγέλες ελαφιών. Θα βρείτε café, tea rooms και κιόσκια που πωλούν παγωτά. www.phoenixpark.ie
  • Ρομάντζο στη διάσημη γέφυρα Ha'penny. Έντεκα γέφυρες ενώνουν το βόρειο και το νότιο τμήμα της πόλης που χωρίζει ο ποταμός Λίφεϊ. Ανάμεσά τους η διασημότερη γέφυρα Ha'penny, από την οποία είναι υπέροχο να αγναντέψετε τη θέα το σούρουπο.
  • Τους U2! Μάθετε τα στέκια του Bono και της παρέας του κάνοντας στάσεις στα μέρη όπου εμπνεύστηκαν τις μεγάλες επιτυχίες τους, περάστε από το Windmill Lane (29 Herbert St), όπου η μπάντα ηχογράφησε το «With or without you» και το «Pride», δείτε τα Factory Studios κοντά στο Trinity College (35 Barrow St.) που προετοιμάζουν συνήθως τις περιοδείες τους, περάστε έξω από το Clarence Hotel (6-8 Wellington Quay), το οποίο ανήκει στον ίδιο τον Βono κι ανεβείτε για ποτό στο bar του ξενοδοχείου, από το οποίο περνάει συχνά και ο ίδιος ο καλλιτέχνης. Λίγα λεπτά από εδώ βρίσκεται το The Project Arts Centre (39 Essex St. East), όπου η μπάντα έδωσε τα πρώτα της live. Σήμερα φιλοξενούνται μερικά από τα ενδιαφέροντα καλλιτεχνικά events της πόλης. (projectartscentre.ie). Αν θέλετε να συναντήσετε τον ίδιο τον τραγουδιστή, τότε πιάστε θέση στην αγαπημένη του pub, τη Lillies Bordello στην περιοχή Temple Bar (Adam Court, off Grafton St., lilliesbordello.ie)
  • Τις ντόπιες νοστιμιές. Η μεγαλύτερη και πιο διάσημη γαστρονομική απόλαυση των Δουβλινέζων είναι το brunch. Την καλύτερή του εκδοχή θα τη βρείτε στα εστιατόρια των περιοχών Portobello, Ranelagh και Rathmines. Επίσης, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το πιάτο stobhach gaelach, το ιρλανδέζικο βραστό που γίνεται με αρνάκι ή πρόβατο, πατάτες, μαϊντανό, κρεμμύδια και θυμάρι, και, αν δεν έχετε πάει με το ταίρι σας, δοκιμάστε και το colcannon, που αποτελείται από πατάτα και σκόρδο.
  • Το Dublin Writer's Museum. Το Μουσείο Δουβλινέζων Συγγραφέων συγκεντρώνει και στεγάζει όλα τα ρεύματα και τις τάσεις της ιρλανδικής λογοτεχνίας. Θα δείτε τη γραφομηχανή του Μπρένταν Μπίαν, τα γυαλιά του Τζορτζ Μπέρναρντ Σω και χειρόγραφα πολλών συγγραφέων. Μερικά μόλις βήματα από εδώ βρίσκεται και το James Joyce Centre, μια γεωργιανή έπαυλη αφιερωμένη σε έναν από τους πιο συναρπαστικούς συγγραφείς του 19ου αιώνα (είσοδος €5, 35 North Great George's Street).

Αυτό το ξέρατε;

Γνωρίζατε ότι το Δουβλίνο έχει μια εκπληκτική ακτογραμμή, μόλις λεπτά από το κέντρο της πόλης; Μπείτε στον DART (τον αντίστοιχο προαστιακό του Δουβλίνου) και απολαμβάνοντας ένα σύντομο, χαλαρωτικό ταξίδι, γνωρίστε ένα από πανέμορφα παραθαλάσσια ψαροχώρια της πόλης. Κατευθυνθείτε βόρεια προς το Howth (η διαδρομή διαρκεί περίπου 40 λεπτά). Δείτε τους εντυπωσιακούς βράχινους σχηματισμούς και το διάσημο φάρο Baily ή κάντε απλώς μια βόλτα στην προβλήτα. Τσεκάρετε την Howth Market (3 Harbour Rd, Howth, howthmarket.ie) και δοκιμάσετε την καλύτερη εκδοχή του ιρλανδέζικου street food. Αν μείνετε μέχρι το βράδυ, θα πρέπει οπωσδήποτε εδώ να δοκιμάσετε θαλασσινά, όστρακα, αλλά και ζεστή, θεραπευτική σούπα που σερβίρεται σε όλα σχεδόν τα εστιατόρια της περιοχής. Εναλλακτικά, κατευθυνθείτε στη νότια παραθαλάσσια πλευρά της πόλης και ανακαλύψτε τη γειτονιά Dalkey. Εδώ μένουν οι περισσότεροι διάσημοι της πόλης, όπως οι Bono, Enya και Van Morrison. Πού ξέρετε; Μπορεί και να τους συναντήσετε να κάνουν τα ψώνια τους.

Χρήσιμες πληροφορίες

Για να πάτε από το αεροδρόμιο στην πόλη, συμφέρει να αποκτήσετε τη Leap Card με την οποία μπορείτε να ταξιδέψετε απεριόριστα μέσα στην πόλη με λιγότερο από €20 για 72 ώρες, συμπεριλαμβανομένης και της μετακίνησης με λεωφορείο από και προς το αεροδρόμιο. Ανεξάρτητα αν αποκτήσετε την κάρτα, η λεωφορειακή γραμμή 747 είναι η καλύτερη επιλογή (€10 μετ’ επιστροφής). Τα λεωφορεία ξεκινούν από το αεροδρόμιο κάθε 15 λεπτά. (Περισσότερες πληροφορίες: www.visitdublin.com)

Πετάξτε για Δουβλίνο με την Aegean από 20/06 με 2 πτήσεις την εβδομάδα.