Εντυπώσεις από μια τριήμερη εξόρμηση στη Λίμνη Πλαστήρα και την Οροσειρά Αγράφων

limni-plastira
ΠΕΜΠΤΗ, 05 ΜΑΙΟΥ 2016

O Tάσος Τσομπανίδης ακολουθεί ένα διαφορετικό οδοιπορικό με ορμητήριο το αγροτουριστικό δασικό χωριό Montanema.

Μεσούσης της άνοιξης και πλησιάζοντας στην περιοχή (330 χιλιόμετρα από την Αθήνα) αντικρίζεις ένα ιδανικό πάντρεμα του μεσογειακού με το αλπικό τοπίο. Πλούσια χλωρίδα (καστανιές, βελανιδιές, πεύκα, έλατα) με την τεχνητή λίμνη του Ταυρωπού να δεσπόζει και την οποία, ως γνωστόν, εμπνεύσθηκε ο μεγάλος πολιτικός Νικόλαος Πλαστήρας, που είχε γεννηθεί στην κωμόπολη Μορφοβούνι, μία από τις μεγαλύτερες και γραφικότερες της περιοχής.

Η λίμνη κατακλύζεται από τα νερά του ποταμού Μέγδοβα και άλλων παραποτάμων. Αν, μάλιστα, βρεθείτε στην νοτιοανατολική πλευρά της, και συγκεκριμένα μετά το χωριό Λαμπερό, θα βρεθείτε μπροστά από ένα θέαμα μοναδικό: όλες οι χιονισμένες κορυφές των Αγράφων, παρατεταγμένες αρμονικά, καθρεφτίζονται στα γαλήνια νερά της λίμνης, ενώ παρ’ όλο που τα τελευταία χρόνια η στάθμη του χιονιού έχει μειωθεί σημαντικά, οι περισσότερες κορυφές, κατά τους ντόπιους, θα παραμείνουν χιονισμένες μέχρι τον Ιούνιο. Στο Λαμπερό, δίπλα στη λίμνη, λειτουργεί αναψυκτήριο, όπου μπορείτε να έχετε ένα σύντομο γεύμα με πέστροφα που αλιεύεται στη λίμνη, αλλά και στα ποτάμια των Αγράφων.

www.wikipedia.org
Αξιοθέατα, ορεινές και πεζοπορικές διαδρομές

  • Στην περιφερειακή διαδρομή της λίμνης αξίζει να επισκεφθείτε ή να ακολουθήσετε:
  • Τη γέφυρα του φράγματος, από όπου γίνεται και η αποταμίευση των νερών καθώς και η εκτροπή τους, με στόχο την άρδευση του κάμπου της Καρδίτσας.
  • Μια πεζοπορική διαδρομή κατά μήκος του ποταμού Καρυτσιώτη, όπου και θα συναντήσετε και το μεγαλύτερο πεστροφοτροφείο της περιοχής.
  • Μία πεζοπορική διαδρομή 5 περίπου χιλιομέτρων από δασικό δρόμο, που ξεκινάει μετά το Νεοχώρι, (με τα πόδια ή με αυτοκίνητο), όπου και θα συναντήσετε το Παρατηρητήριο με τη μοναδική θέα στην λίμνη.
  • Το χωριό Μπελοκομίτης, από όπου θα δείτε τη δίδυμη κορυφή του βουνού Ίταμος, καθώς και μια αλληλουχία από κορυφές των Αγράφων, όπως η Κοιμωμένη, το Μπορλέρο, η Καζάρμα και η χαμηλότερη κορυφή Καραμανώλη, κοντά στην οποία βρίσκεται το ορειβατικό καταφύγιο. (Για τη διαμονή εκεί μιλήστε με το ΕΟΣ Καρδίτσας).
  • Την περήφανα απλωμένη οροσειρά των Ευρυτανικών Αγράφων, που αποτελεί και το φυσικό σύνορο μεταξύ των νομών Καρδίτσης και Ευρυτανίας. Λίγο μετά τη γέφυρα της λίμνης Πλαστήρα, άλλωστε, ξεκινάει επαρχιακός δρόμος από όπου, περνώντας τα χωριά Καρβάσαρα και Επινιανά, μπορείτε να φτάσετε μέχρι το Καρπενήσι.
  • Τη Μονή της Παναγίας της Πελεκητής, ένα ακόμη ζωντανό μνημείο της Ορθοδοξίας, κρεμασμένο πάνω στο βράχο και με μία μοναδική θέα στον Όλυμπο, αλλά και τον κόλπο της Μαγνησίας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο μετέπειτα Άγιος Δαμιανός επικοινωνούσε από την Παναγία την Πελεκητή, όπου φιλοξενούνταν, με τους μοναχούς της Μονής Προδρόμου στον Κίσσαβο, μέσα από κωδικοποιημένα σήματα από την αντανάκλαση του ήλιου πάνω σε μικρά καθρεφτάκια.
  • Τη Μονή Κορώνης, η οποία δίκαια κρατά τη βαριά κληρονομιά των 10 αιώνων, αφού και σήμερα είναι ένας ζωντανός οργανισμός με 10 μοναχούς, οι οποίοι εργάζονται σκληρά προκειμένου η μονή να διατηρείται σε άριστη κατάσταση. Σημειώνουμε το τέμπλο, το οποίο συντηρείται εξαιρετικά εδώ και 8 περίπου αιώνες, ενώ η μονή διαθέτει και άριστους ξενώνες για φιλοξενία πιστών.
  • Το συνεταιρισμό γυναικών με έδρα το Μορφοβούνι, από τον οποίο μπορείτε να προμηθευθείτε εξαιρετικά προϊόντα (βότανα, γλυκά του κουταλιού) και παράλληλα να ενισχύσετε την δράση του.
  • Από το ιδιωτικό τουριστικό χωριό Μοntanema (δασικός δρόμος 5 χιλιομέτρων από το χωριό Κερασιά) και με την συνοδεία οδηγού από τα καταλύματα, μπορείτε να κάνετε αρκετές διαδρομές. Μεταξύ άλλων ξεχωρίζουμε το φαράγγι του Ανθοχωρίου, το οποίο διασχίζει ρέμα καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής, καθώς και ένας μικρός καταρράκτης. Θα συναντήσετε, επίσης, μία γέφυρα ιδιαίτερα γραφική που ταιριάζει αρμονικά με το τοπίο. Οι λίγο πιο μυημένοι μπορούν να ακολουθήσουν την ορειβατική διαδρομή Άγιος Γεώργιος-Καμάρες-Κορυφή Καζάρμα, με αναχώρηση και κατάληξη στο τουριστικό χωριό Montanema. (Διάρκεια 5 ώρες).
  • Το Φυλακτό, από τα πιο γραφικά χωριά των Αγράφων, στους πρόποδες της κορυφής Βουτσικάκι. Απολαύστε τον καφέ σας και μιλήστε με τους ντόπιους κατοίκους, που τον χειμώνα δεν ξεπερνούν τους 30, αλλά το καλοκαίρι επιστρέφουν πολλοί από τα αστικά κέντρα. Οι μεγαλύτεροι έχουν να σας μεταφέρουν δυνατές συγκινήσεις από την περίοδο του Εμφυλίου, αλλά και την μεταπολεμική ανόρθωση, μέσα από την μεγάλη άνθηση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, με αποτέλεσμα το χωριό να αριθμεί στην δεκαετία του ‘50 περί τους 5000 κατοίκους.
  • Σταματήστε στο χωριό Κερασιά, όπου μπορείτε να πιείτε καφέ η τσίπουρο στο γραφικό καφέ-παντοπωλείο του Στέφανου Φλώρου, το οποίο σας πηγαίνει 50 με 60 χρόνια πίσω, με ανεξίτηλα τα σημάδια όλης αυτής της έντονης ιστορικής περιόδου.
  • Επισκεφθείτε την κωμόπολη Μεσενικόλας, όπου εκτός των άλλων υπάρχουν βιοκαλλιέργειες κρασιού και μελιού. Γραφικότατη η εκκλησία της Παναγίας δεσπόζει αφήνοντας τα διαχρονικά ανεξίτηλα σημάδια της ορθοδοξίας.
  • Στο χωριό Πεζούλα και πλάι στην Λίμνη αξίζει να επισκεφθείτε τον Βοτανικό Κήπο, μία μεγάλη έκταση, όπου δεσπόζει η πλούσια τοπικά χλωρίδα.

Πού να φάτε

  • Στο ιδιωτικό τουριστικό χωριό Μοntanema και ανεξάρτητα εάν μένετε εκεί, μπορείτε να απολαύσετε ένα ιδανικό γεύμα ή δείπνο πλαισιωμένα με το μεράκι της ντόπιας μαγείρισσας.
  • Στο πεστροφοτροφείο Εύρυτος μπορείτε να απολαύσετε το ψάρι σε ένα ιδανικό τοπίο δίπλα στον ποταμό Καριτσιώτη.
  • Στο χωριό Ανθοχώρι, στη μοναδική ταβέρνα της Ζωής, η οποία έχει και το γενικό πρόσταγμα.
  • Στην παραδοσιακή ταβέρνα «Το Μανιτάρι», που την βρίσκετε λίγο πριν φτάσετε στο Νεοχώρι, η οποία ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα συγκεντρώνει κόσμο και από την Καρδίτσα.
  • Στο γραφικό χωριό της Καρίτσας θα βρείτε μία εξαιρετική ταβέρνα, όπου τα υλικά και το κρέας προέρχονται από την οικοτεχνία της οικογένειας. Το όνομά της προέρχεται από τους Δόλοπες. αρχαίο φύλο που λέγεται ότι κατοικούσε στην περιοχή.

Πού να μείνετε

Ιδανικό μέρος για να μείνετε είναι το δασικό χωριό Montanema, το οποίο αποτελείται από 33 αυτόνομα επιπλωμένα διαμερίσματα φτιαγμένα από το φυσικό μεράκι του ιδιοκτήτη Χρήστου Αθανασιάδη. Ο τελευταίος αγάπησε και επένδυσε στον τόπο χωρίς καν να κατάγεται από εκεί. Στο τιμόνι της καθημερινής διοίκησης της μονάδας, η Άρτεμις Κοκκίνου, πανταχού παρούσα για να δώσει λύσεις σε θέματα που απασχολούν τους επισκέπτες. Στο bar θα σας εξυπηρετήσει ο Ντίνος Βολοτόπουλος, ο οποίος θα είναι παράλληλα και ο οδηγός στις θαυμάσιες πεζοπορικές διαδρομές που υπάρχουν στην περιοχή. Τέλος, με μοναδικό μεράκι, η Βέτα θα σας σερβίρει από το πρωινό έως το δείπνο σας με τα μοναδικά εδέσματα που επιμελείται η μητέρα της. Πληροφορίες: MONTANEMA, 2445045220, 6947275714.

Τάσος Τσομπανίδης