4 ιδέες για τις πρώτες κοντινές νησιώτικες αποδράσεις

kea
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 20 ΜΑΙΟΥ 2016

Αν αισθάνεστε ότι ο καιρός σάς προκαλεί για μια πιο καλοκαιρινή απόδραση και θέλετε να πάρετε από τώρα μια γεύση από το φετινό ελληνικό καλοκαίρι στα νησιά, φτιάξτε βαλίτσα για τους παρακάτω προορισμούς.

Όσο η άνοιξη κοντεύει να συναντηθεί με το καλοκαίρι και ο Ιούνιος μετράει μόνο μερικές ημέρες μέχρι να ξεκινήσει, τόσο περισσότερο το μυαλό ταξιδεύει. Αν θέλετε μαζί με αυτό να ταξιδέψει και το κορμί και μάλιστα σε μέρη που «μυρίζουν» ήδη καλοκαίρι, φτιάξτε βαλίτσα για τα παρακάτω και αφιερώστε αυτό το Σαββατοκύριακο στον ήλιο και τη θάλασσα.

Κέα, για βόλτες και πεζοπορίες

Όπως και να την πείτε, Κέα ή Τζια, το βασικό χαρακτηριστικό της δεν αλλάζει: σε 1 ώρα από το Λαύριο μας στέλνει στις Κυκλάδες, αποτελώντας το κοντινότερο νησί τους στην Αττική. Από τη στιγμή που θα πατήσετε στο λιμάνι της, οι επιλογές είναι πολλές: βόλτα στην Κορησσία, το φυσικό λιμάνι της Κέας που είναι και τουριστικό κέντρο του νησιού, επίσκεψη στο Βουρκάρι, ένα παραδοσιακό ψαροχώρι, περίπατος στην πρωτεύουσα του νησιού, την Ιουλίδα, όπου θα θαυμάσετε λιθόστρωτα σοκάκια, παραδοσιακό χρώμα και αρχιτεκτονική των σπιτιών, υπέροχη θέα από το κάστρο κ.ο.κ. Οι φίλοι της πεζοπορίας σίγουρα θα γνωρίζουν ότι τα μονοπάτια της, συνολικού μήκους 36 χιλιομέτρων, είναι χτισμένα σαν πέτρινες σκάλες που διανύουν όλο το νησί, καθιστώντας την ιδανικό μέρος για όσους θέλουν να την περπατήσουν. Οι υπόλοιποι, μπορείτε να κάνετε τις πρώτες σας βουτιές στο Γιαλισκάρι, την παραλία Ξύλα, τη Συκαμιά, το Σπαθί, το Καλυδονύχι και να τριγυρίσετε για φαγητό και καφέ στην Κορησσία και την Ιουλίδα.

Ύδρα, για ρομαντζάδα

Μια από τις «αρχόντισσες» του Σαρωνικού, η Ύδρα βρίσκεται μόλις 1,5 ώρα μακριά με ιπτάμενο δελφίνι και περίπου 2 ώρες και 45 λεπτά με το αυτοκίνητο ως το Μετόχι, μια περιοχή απέναντι από την Ύδρα. Σε εντελώς διαφορετικό σκηνικό από αυτό των Κυκλάδων, η Ύδρα δημιουργεί ένα πιο ρομαντικό σκηνικό με τα πλακόστρωτα δρομάκια, τα ανθοστολισμένα σπίτια, τα παλιά αρχοντικά και τα ρομαντικά café με θέα τη θάλασσα. Η ιστορία είναι εμφανώς χαραγμένη σε διάφορα σημεία του νησιού, με τα κανόνια που κάποτε την προστάτευαν, το άγαλμα του Μιαούλη κ.λπ. κι αν βρεθείτε στο νησί κοντά στην 21η Ιουνίου, θα έχετε την ευκαιρία να ζήσετε και τη μεγάλη του γιορτή, τα Μιαούλια προς τιμή του Ανδρέα Μιαoύλη. Στην Ύδρα θα ησυχάσετε από την κίνηση και το καυσαέριο, αφού δεν επιτρέπονται τα αυτοκίνητα και μπορείτε να κινηθείτε με τα γαϊδουράκια ή με καραβάκια. Για το μπάνιο σας κατευθυνθείτε προς τον παραθαλάσσιο οικισμό Βλυχό ή την πανέμορφη παραλία του Αγίου Γεωργίου και μην παραλείψετε να πιείτε τον καφέ σας στο ομορφότερο σημείο του νησιού, στην Υδρονέτα.

Άνδρος, για παγωμένα μπάνια

Άλλη μια κυκλαδίτικη εναλλακτική σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα (μόλις 2 ώρες από τη Ραφήνα), η Άνδρος επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις. Καταρχάς, πηγαίνοντας κόντρα στο κυκλαδίτικο πρότυπο, είναι πράσινη, έχει καταρράκτες και πηγές, και συνθέτει μια εικόνα που ξεφεύγει αρκετά από αυτή που έχουν φτιάξει στο μυαλό μας η Σύρος, η Νάξος, η Πάρος κ.λπ. Αν θέλετε να περάσετε όλο το Σαββατοκύριακο στην παραλία, οι επιλογές σας είναι άπειρες, με τις καλύτερες παραλίες να βρίσκονται προς τα βόρεια του νησιού, όπως ο Πύργος, η Βλυχάδα, το Καμινάκι, ο Ζορκός, ενώ αν έχετε ορέξεις για περισσότερη οργάνωση και κόσμο, η Χρυσής Άμμος και ο Άγιος Πέτρος, στο δρόμο από Γαύριο προς Μπατσί, θα σας ικανοποιήσουν. Η παραλία της Γριάς το Πήδημα αξίζει επίσης ένα πέρασμα, λόγω του ιδιαίτερου τοπίου της και όταν έρθει η ώρα για φαγητό και βόλτα, το Μπατσί σας περιμένει ως το τουριστικό κέντρο του νησιού. Μην φύγετε από την Άνδρο, αν δεν δοκιμάσετε τη διάσημη ανδριώτικη φουρτάλια, ένα πιάτο ομελέτας με λουκάνικα, πατάτα, τυρί και πολλή νοστιμιά.

Αγκίστρι, για οικονομικές μίνι διακοπές

Το Αγκίστρι είναι το ιδανικό μέρος για αυτούς που αναζητούν ένα μικρού μεγέθους νησί που δεν θα τους αναγκάσει να είναι όλη την ημέρα στο δρόμο και δεν θέλουν να χαλάσουν πολλά χρήματα. Φημίζεται για το ελεύθερο κάμπινγκ του στη Δραγωνέρα με τα πεύκα, τη Χαλικιάδα, αλλά και το πευκόδασος πάνω από τη Σκληρή –αν και θα σας συστήναμε να είστε προσεκτικοί, καθώς τα πρόστιμα είναι τσουχτερά- ενώ οι επιλογές του είναι λιγοστές, καθώς η έκτασή του είναι μόλις 11,7 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε λίγη ώρα μπορείτε να το γυρίσετε κι έπειτα να ξεκουραστείτε με θέα τη θάλασσα. Κάντε μια βόλτα στο σκαρφαλωμένο στην πλαγιά του λόφου χωριό Μετόχι με την πανοραμική θέα, βολτάρετε στο Μεγαλοχώρι, που είναι η πρωτεύουσα και ο μεγαλύτερος οικισμός του νησιού, τη Σκάλα και περάστε από τα Λιμενάρια, το μικρότερο χωριό του νησιού. Όλα βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από εκεί που θα βρίσκεστε, όπου κι αν είναι αυτό, κι αν είστε ποδηλάτες, μπορείτε να συνδυάσετε μετακίνηση, ευκολία και οικονομία, περνώντας ένα Σαββατοκύριακο με ελάχιστα έξοδα.